ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород: Питання прапору Закарпатської області набуло такого політичного напруження, що крайові депутати побоялися його розглядати

    24 апреля 2024 среда
    72 переглядів

    Скандалом закінчилася вчора, 27 грудня, 13-та сесія Закарпатської обласної ради в Ужгороді. На порядок денний винесли всього одне рішення, але і його не розглянули. Закарпатські законодавці мали затвердити прапор краю, але це питання набуло такого політичного напруження, що його знову побоялися розглядати… Принаймні так вважають депутати-опозиціонери.

    "Щедрий вечір! Добрий вечір! Добрим людям на здоров’я" ,– на такій веселій ноті, привітаннями з новорічно-різдвяними святами розпочалася нинішня сесія Закарпатської обласної ради, але завершилася скандалом. Депутати довго сперечалися, яким має бути прапор Закарпатської області. Затвердити його намагаються народні обранці вже третього скликання. Спроби депутатів двох попередніх скликань вирішити це питання також супроводжувалися великими емоціями.

    Цього разу все уперлося в політику: русини вимагають, щоб прапор був синьо-біло-червоним, а їхні опоненти бачать свої барви.

    Професор Ужгородського національного університету Сергій Федака наголошує: "З 18 століття у геральдиці домінували жовті й сині кольори. З цих міркувань такий прапор пропонується. Цей прапор розділений на 4 частини, бо історично 4 комітати (області) були на Закарпатті. Також там посередині розміщений білий хрест як символ християнства, яке дуже міцне на Закарпатті. А посередині герб".

    "Дивні речі... нічого спільного ні з логікою, ні з регламентом"

    У новий рік Закарпатські депутати хотіли ввійти з новою символікою – не вийшло. Один із них, Василь Лінтур, запропонував не ухвалювати важливі рішення в "нещасливий день".

    Василь Лінтур: "Закарпаття завжди славилося тим, що у нас не було конфліктів серйозних. Не хотілося б, щоб на такому, як прапор Закарпаття, конфлікти виникли. Тим більше, це сесія 13-та, давайте на 13-й сесії не будемо ухвалювати прапор. Є пропозиція зняти це питання з порядку денного".

    Ті ж депутати, які неодноразово вивчали питання регіонального прапора на комісіях, не розуміють взагалі, що сталося.

    Депутат Андрій Шекета зауважив: "За це скликання перший такий випадок, бо сесія була підготовлена, питання розглянуте на комісіях, але в залі відбулися, як на мене, якісь дивні речі, які не можуть мати нічого спільного ні з логікою, ні з регламентом. Ще не затвердивши порядок денний сесії, почалося обговорення конкретного проекту, почалася оцінка цього проекту і якесь дивне голосування, яке я до кінця так і не зрозумів".

    На зорі незалежності України Закарпаття стало першим краєм, у якому ухвалили свій власний герб, із того часу регіональну символіку стали затверджувати у всіх областях України. Нині ж лише Закарпатська область не має свого прапора.

    Надія Петрів, "Радіо Свобода"
    Затвердження прапору Закарпатської області перенесено на невизначений термін
    Партія "Собор" звернулася до президента Ющенка з вимогою не допустити появи російського "триколору" на Закарпатті
    Прапор Закарпаття таки буде! Тільки який?
    Ужгородські "змагання" щодо майбутнього прапору Закарпаття, або Синьо-біло-червоний — це прапор слов’янської єдності?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    У (прости меня Господи) профессора Федаки нелады не только с логикой, памятью, но и с элементарной арифметикой :"Цей прапор розділений на 4 частини, бо історично 4 комітати (області) були на Закарпатті" (с)
    Справка. С момента создания системы административного дворянского самоуправления Венгерского королевства (11 в.) русины на юг от Карпат жили в следующих жупах/комитатах его северовосточной части: Шириш, Земплин, Уж, Берег, Мараморош. Меньшая часть русинов проживала отдельными островками в жупах/комитатах: Спиш, Абов, Боршод, Саболч и Сатмар. После распада Австро-Венгрии в 1918 г. в новосозданной Чехословацкой республике в Подкарпатской Руси жупы/комитаты с проживающими в них русинами сохранились( Бережская, Мараморошская, Угочанская, Ужанская и в сегодняшней Словакии Абовска, Земплинская, Шаришская. Существовали до 1920 г. С 1920 г. в Подкарпатской Руси существовали жупы Ужгородская, Мукачевская, Береговская, Севлюшская и Мараморошская последняя была объедена с Севлюшской, а в 1921 г. Береговская с Мукачевской. В 1926 все подкарпаторусские жупы вошли в одну болшую жупу- Мукачевскую. И наконец в 1926 г., в связи с переходом на новую административную систему, жупы были упразднены и заменены округами...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ПыСы
    ко всему еще и дальтоник :"З 18 століття у геральдиці домінували жовті й сині кольори..."
    см. хотя бы http://209.85.129.104/search?q=cache:f0l4QTlD5YMJ:www.heraldicum.ru/ukraine/ugorsko.htm+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8B+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B1%D1%8B&hl=ru&ct=clnk&cd=3&gl=ru

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Скандалом закончилось только для бандеровцев! Все они не в фаворе и последняя попытка показать украинскость Закарпатья провалилась с треском! На Закарпатье нет украинской власти!Но скоро будет "Самоуправляекмая территория под международным контролем России и ЕС" тогда бардак прекратится тогда паника перерастет в елементарное бегство...