ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородський аеропорт святкує свої іменини

    28 марта 2024 четверг
    68 переглядів
    Депутат Ужгородської міської ради Сергій Слободянюк

    І хоча офіційно міжнародному аеропорту "Ужгород" сьогодні — 60, але неофіційно — на два дестяки років більше. Чому? Це стосується історії, коли Закарпаття — тоді ще Підкарпатська Русь — перебувала у складі першої Чехословацької республіки. Саме у 1924 році «Чехословацькі авіалінії», які виконували постійний рейс Прага—Кошице, запропонували продовжити цей рейс на Підкарпатську Русь. Після визначення Ужгорода столицею Підкарпатської Русі міська влада з ініціативи «Чехословацьких авіаліній» погодилася на спорудження аеродрому на західній околиці міста. Так і з’явився аеропорт на колишньому мочарному громадському пасовищі в ужгородському урочищі Червениця.

    А офіційна, "радянська", історія аеропорту розпочалася невдовзі після визволення обласного центру Закарпаття від німецько-фашистських загарбників, коли зусиллями авіаторів та міських органів влади аеропорт з військового (яким він був під час Другої світової війни) перетворився на цивільний. Окремі з присутніх сьогодні на урочистостях з нагоди 60-річчя Ужгородського аеропорту пам’ятають ще, як він був грунтовий. Серед них і один із найстаріших пілотів Ужгородського авіазагону Іван Скундзяк, якому директор закарпатського філіалу компанії "Кий Авіа" п.Коляденко вручив Почесну грамоту з грошовим довіском.


    На святі було багато як ветеранів аеропорту, так і нинішніх його працівників. Багато хто не зміг прийти, бо перебував на своєму робочому місці: служби аеропорту вихідних не мають! Сьогодні від імені різних служб авіаторам вручили чимало почесних грамот і подяк, було зачитано чимало привітальних листів. Відзначені були й ті, хто свого часу доклав чимало зусиль до становлення й розвитку аеропорту, зокрема колишній голова Закарпатського облвиконкому Михайло Волощук.

    Від імені Соціалістичної партії з ювілеєм авіаторів вітав голова Закарпатської обласної організації СоцПУ Олексій Пристая. Побажавши їм міцного здоров’я, щастя, благополуччя та чистого неба, О.Пристая вручив директору аеропорту "Ужгород" Олегу Чебораку картину із мальовничим закарпатським краєвидом.

    Вітання приймає один із найстаріших пілотів Ужгородського авіазагону Іван Скундзяк.
    Вітання приймає один із найстаріших пілотів Ужгородського авіазагону Іван Скундзяк.

    На зборах був присутній також депутат Ужгородської міської ради Сергій Слободянюк, з ініціативи якого три роки тому міська рада прийняла рішення про введення пільгового режиму плати за землю для аеропорту, що посприяло виходу ужгородського авіапідприємства із фінансової кризи.
    Міжнародному аеропорту "Ужгород" — 60! В добрий час!
    Відтепер із Ужгорода до Маріуполя рукою подати...
    В Ужгородському аеропорту з’являться інтернет-таксофони?
    Міжнародний аеропорт “Ужгород” має відповідати європейським зразкам

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору