ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ивано-Франковске скандал с «черными трансплантологами»

    24 апреля 2024 среда
    89 переглядів
    «Черные трансплантологи» продавали черепа по 32 евро, кости – по 42

    Милиция задержала четверых работников областного бюро судмедэкспертизы, «разбиравших» трупы на кости. В Германии за череп платят 32 евро, за кость - 12—42 евро.

    Для изъятия тканей трупов нужно разрешение родни умерших, а работников морга обвиняют в том, что они «крали» кости. Как объясняют в милиции, мертвые ткани шли на биоимплантаты. Это изделия из анатомических материалов умерших людей, которые помогают ставить на ноги больных после травм, сообщает «Сегодня».

    Их используют также при пластических операциях и в стоматологии. В Украине такие «запчасти» для лечения людей делает только одно предприятие при Минздраве.

    Официально в морге ситуацию не комментируют. Но как рассказал источник издания в бюро судмедэкспертизы, у них якобы имеется договор с предприятием-заказчиком, и трупы, дескать, «разбирали» с согласия родственников, поэтому ничего незаконного в этом нет.

    По другой информации, разрешения у родни брали обманным путем (в разрешении на вскрытие мелким шрифтом было приписано согласие на изъятие тканей), за что теперь и привлекают врачей. Кстати, Украина уже давно является основным поставщиком биоматериалов от умерших людей за границу, в частности — в Германию: за череп там платят 32 евро, за кость - 12-42 евро.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Диспозиція статті 143 КК України передбачає кримінальну відповідальність за порушення встановленого законом порядку трансплантації органів, або тканин людини.
    Безпосереднім об’єктом злочину, передбаченого ст. 143 КК України є встановлені відносини щодо порядку трансплантації органів та тканин людини.
    Згідно зі ст. 1 Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини» - трансплантація – спеціальний метод лікування, що полягає в пересадці реципієнту органа або іншого анатомічного матеріалу, взятих у людини чи у тварини.
    Особи стосовно яких порушено кримінальні справи, не здійснювали трансплантацію, яка як спеціальний метод лікування полягає в пересадці реципієнту органа або іншого анатомічного матеріалу, взятих у людини, а проводили вилучення анатомічних матеріалів у трупів – донорів.
    Людина – вважається померлою з моменту, коли встановлена смерть її мозку. ( ст. 15 ЗУ «Про трансплантацію…». Після констатації смерті тіло померлого людиною не вважається, а являється трупом померлої особи.
    Разом з цим, стаття 9 Закону « Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини» окремо визначає інші види діяльності, які не є трансплантацією. До них належить взяття анатомічних матеріалів у померлого донора, виготовлення біоімплататів та інші.
    Стаття 3 ЗУ « Про трансплантацію…» визначає, що сфера дії цього закону не поширюється на імплантологію, а отже експертів незаконно притягнуто до кримінальної відповідальності за неіснуючий у КК України злочин.
    Біоімплантати – це засоби медичного призначення – сторонній для організму пристрій чи утвір, який імплантується (вживляється) в живий організм як протез, і вони не є гомотрансплантатами (гомотрансплантат (алотрансплантат) – живий орган чи тканина призначений для пересадки (трансплантації) від однієї людини іншій, та який повністю виконує свою біологічну функцію). Біоімпланти не використовуються для трансплантації
    Предметом злочину, передбаченого ст. 143 КК України є не будь – які анатомічні матеріали, а лише органи та тканини людини.
    Тканини людини – це система клітин і без клітинних структур, які характеризуються спільністю розвитку, будови, та специфічних функції ( мертві тканини трупа не розвиваються, та не здійснюють будь – яких функцій).
    Клітини людини, її кров, а також ксеноімплатати та біоімплатати за змістом ст. 143 не є предметом цього злочину.
    Об’єктивна сторона злочину характеризується діянням, що виражається в порушенні встановленого Законом порядку трансплантації (метод лікування), або тканин людини ( живої істоти).
    У відповідності до постанови КМУ від 24.04.2000р. № 695 «Деякі питання реалізації Закону України « Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини», якою затверджено перелік закладів охорони здоров’я і наукових установ, які мають право вилучати анатомічні матеріали у донорів – трупів для подальшої трансплантації тканин та виготовлення біоімплататів. ( Постанова КМУ, копія наказу Івано – Франківської ОДА УОЗ від 04.06.2006 року за № 154.
    Будь - яких дозволів та ліцензій на вилучення анатомічних утворень, тканин, їх фрагментів у донорів – трупів для подальшого виготовлення біоімплататів чинним законодавством не передбачено.
    7 квітня 2004 року наказом МОЗ України за № 187 створено Державне науково – виробниче підприємство «Біоімплант». Державне підприємство було створено з метою забезпечення лікувально – профілактичних закладів України сучасними високоякісними біоімплататами. Основним напрямком роботи ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА є виготовлення біоімплататів, організація їх постачань до лікувально – профілактичних закладів, оптова та роздрібна реалізація біоімплататів.
    Згода це будь-яке документоване, зокрема письмове, добровільне волевиявлення фізичної особи щодо надання дозволу.
    У відповідності до наказу МОЗ України № 357 від 19.07.2005р. про внесення змін до наказу МОЗ України від 25.09.00р. «вилучення анатомічних утворень, тканин, їх компонентів та фрагментів для виготовлення біоімплататів у донора трупа проводиться за умови, якщо отримана письмова згода.
    Форма та зміст згоди, яка відбирається у громадян по всій Україні розроблена та затверджена МОЗ України ще у 2000 році.
    Дана форма згоди містить чіткий текст, зі змісту якого вбачається, що особа, усвідомлюючи значення своїх дій і діючи добровільно без матеріального спонукання та примусу, дає згоду на вилучення анатомічних матеріалів – анатомічних утворень, тканин, їх компонентів та фрагментів з метою виготовлення біоімплататів, необхідних для надання медичної допомоги….

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Этого нельзя допускать и точка

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Але,но... Чом не мож ?... А кить дохтор дуже хоче заробити? . Нийська кажда копіка добра...

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Но а шо бисьте хотіли ??. Україна бідна капіталістична страна, людий ту є доста,умиравуть ги мухи,дохторове бідні,гроши не хватає а жити їм ся хоче файно ,вот і продавуть кустя наліво- направо. Думавуть,ож мертвому все - ровно ,а їм кажда копіка файна... .