ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відбулося свято вулиці Грушевського, присвячене ветеранам Великої Вітчизняної війни

    18 апреля 2024 четверг
    71 переглядів

    Як уже повідомляв "UA-Reporter.com", цього тижня Закарпаття відзначало 61-шу річницю визволення краю від німецько-фашистських загарбників. З цієї нагоди за ініціативою громадського об'єднання "Місто" (голова - Сергій Слободянюк) та Закарпатської обласної організації Соціалістичної партії України (перший секретар обкому - Олексій Пристая) у мікрорайонах обласного центру були організовані й проведені "святкові вогники".

    Останній із таких заходів пройшов вчора у мікрорайоні Ужгорода, окресленому вулицями Грушевського, 8 Березня та Заньковецької. У ЗОШ №12 за святковим столом зібралися близько сорока із 200 ветеранів Великої Вітчизняної війни, які тут проживають. Колишніх фронтовиків, багато хто з яких пройшов усю війну - від її сумного початку і до переможного кінця - вітали і щиро бажали міцного здоров'я голова ГО "Місто", голова Закарпатської територіальної організації УСВА Сергій Слободянюк та представник Закарпатського обкому СПУ Юрій Машика.

    Сергій Слободянюк як людина, яка на собі відчула, що це за страшна річ - війна, побувавши в пеклі Афганістану, запевнив старших бойових товаришів, що їхній подвиг ніколи не буде забутий і вічно житиме в серцях справжніх патріотів, слугуючи прикладом беззавітного служіння Вітчизні. Водночас колишні "афганці" докладуть усіх зусиль для того, аби нинішні владні потуги позбавити ветеранів соціальних пільг, які вони заслужили власною кров'ю, так і залишилися на папері: запропонованим урядовим проектом бюджету України на 2006 рік передбачена заміна соціальних пільг адресною допомогою. Щоб цього не сталося, 3 листопада до Києва для проведення акції протесту з метою недопущення прийняття вищезгаданого рішення під стіни Кабінету Міністрів з'їдуться делегації "афганців" та учасників бойових дій з усіх областей нашої держави. І якщо треба буде, ветерани Афганістану влаштують нинішній владі такий Майдан, гніву якого не уникне жоден посадовець без совісті та з черствим серцем.

    …Один за одним піднімалися ветерани і, проголошуючи черговий тост, згадували свій важкий фронтовий шлях. Треба було бачити, як вони прямо на очах перетворювались із похилого віку людей у солдатів армії неіснуючої вже держави, яка перемогла Гітлерівську Німеччину, не давши коричневій чумі розповзтися по світу… До прикладу, полковник запасу Микита Іванович Пугаєв розпочав війну на березі р.Прут на кордоні з Румунією. Ніч на 22 червня запам'яталася йому бомбовими ударами з повітря, відправкою сім'ї у тил та …спокоєм на кордоні. Румунські війська не зробили жодної спроби вступити на територію України. І лишень 25 червня за них це зробили німці. При відступі - скидання в Прут боєприпасів, аби не дісталися ворогу. Потім - Сталінград, важке поранення в живіт, госпіталь, присвоєння звання старший лейтенант. І знову на передову! 22 жовтня 1944 року М.Пугаєв уже в званні капітана, командуючи батареєю, через Березний дістався Ужгорода, на околиці якого, в районі аеропорту, допомагав піхоті знищити опорний пункт німців. А вже 25 жовтня він разом з іншими святкував визволення Ужгорода.

    До речі, у цьому мікрорайоні, окрім М.І.Пугаєва, проживає ще один учасник визволення обласного центру Закарпаття - Георгій Антонович Растягай, однак через хворобу він, на жаль, не зміг узяти участь у святкуваннях.

    На “святковий вогник” до ветеранів завітав і депутат Ужгородської міської ради, директор КП “Ужгородтеплокомуненерго” Юрій Фогел, щоб особисто дізнатися, які є проблеми з теплозабезпеченням квартир учасників Великої Вітчизняної війни, що проживають у цьому мікрорайоні Ужгорода. Запевнивши, що працівники “Ужгородтеплокомуненерго” роблять усе можливе, аби в їхніх оселях узимку було тепло й затишно, Юрій Георгієвич привітав ветеранів війни із святом визволення Закарпаття та України та побажав їм міцного здоров’я, енергії та благополуччя.

    Святкування визволення Закарпаття обіднім столом не закінчилося. Опісля воно перемістилося на подвір'я школи, де ветерани війни разом із іншими мешканцями мікрорайону вже спільно відзначили ще одне свято - свято вулиці Грушевського, яке допомогло організувати все те ж ГО "Місто", голова якого Сергій Слободянюк є депутатом міської ради від цього виборчого округу. І тут фронтовики залишалися в центрі уваги. Їх вітали із 61-шою річницею визволення України, їм дарував пісні соліст Закарпатської філармонії Іван Скубенич, для них танцювали учасники танцювального хореографічного колективу "Писанка" Ужгородського міського будинку культури…

    Низький уклін Вам, ветерани!

    На ФОТО: Ветеранів війни на святі вулиці Грушевського вітає танцювальний хореографічний колектив “Писанка” Ужгородського міського Будинку культури; Нерозривним є зв’язок поколінь — старшого і зовсім ще юного...
    Ветеранам війни Закарпаття — шана і увага!
    Закарпатські "афганці" пікетуватимуть обласний "білий дім", протестуючи проти антисоціального бюджету-2006
    Ужгородські "афганці" проти заміни соціальних пільг адресною допомогою
    Ветерани Ужгорода вимагають від міської влади виконання власних рішень

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору