ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді відбувся вечір пам’яті Іштвана Удварі

    28 марта 2024 четверг
    40 переглядів

    У неділю, 27 листопада. в Ужгородському Обществі ім. А.Духновича пройшов вечір пам’яті угорського вченого-карпатознавця, доктора Угорської академії наук Іштвана Удварі. Засвідчити свою повагу та віддати останню данину цій непересічній постаті в русинському світі зійшлося чотири десятки активістів-духновичівців, а також гостей товариства.

    Із центральною доповіддю виступив кандидат філологічних наук Валерій Падяк, який розповів про життєвий та науковий шлях дослідника. Він, зокрема, відмітив, що у сучасній Угорщині україністика та русиністика в особі професора Іштвана Удварі мали свого помітного лідера. Наукова спадщина вченого, хоча судилося йому прожити всього 55 років, – це майже тисяча наукових статей, рецензій, повідомлень, серед яких і декілька монографій, факсимільних фидань, розшуканих та опублікованих рукописів попередніх епох, що проливають світло на невідомі сторінки історії карпатських русинів.

    Про співпрацю з І.Удварі під час підготовки та видання книги „Пісні наших предків: Сто русинських співанок” розповів відомий фольклорист краю, завідуючий кафедрою української мови і літератури Київського університету „Україна”, кандидат філологічних наук Юрій Туряниця. Він відмітив, що книга підготовлена на основі рукопису русинських співанок, свого часу записаних русином за походженням, академіком Угорської академії наук Антонієм Годинкою та розшуканих саме І.Удварі.

    Теплими були спогади відомого в краї поета, перекладача та науковця Ігоря Керчі. Він розповів про свої враження від чисельних зустрічей з І.Удварі під час своїх відвідин кафедри української та русинської філології Ніредьгазької вищої школи, відмітив, що своєю працею та громадянською позицією вчений сприяв консолідації русинської інтелігенції.

    Надовго запам’ятаються присутнім теплі спогади про І.Удварі, з якими на вечорі виступили голова обласного Общества ім .А.Духновича Михайло Алмашій, кандидат медичних наук Юрій Думнич, доктор фізико-математичних наук Іван Кривський, активіст товариства Ілона Гливка та інші. Учасники вечора, який тривав майже три години, наприкінці підтримали ідею провести наступного року наукову конференцію пам’яті вченого.

    Нагадаємо, що Іштван Удварі відійшов у вічність після важкої тривалої хвороби 9 листопада (а не 11 листопада, як про це сповіщалось раніше!). Похорони вченого відбулися 19 листопада. Родина виконала останню волю покійного: поховала його на кладовищі у рідному селі Еперйешка. Хай земля йому буде пухом!

    Валерій Падяк
    Відійшов у вічність відомий дослідник Закарпаття Іштван Удварі

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость