ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Війна на Донбасі може початися в будь-який момент.

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

    За всіма ознаками війна на Донбасі неминуча. Армія готується завдати вирішального удару по непідконтрольним Донецьку і Луганську. Війська та бронетехніка переміщуються до лінії зіткнення ЗСУ та сепаратистів ЛНР-ДНР. На жаль, про скритну підготовку до бойових дії говорити не доводиться. Спостерігачі ОБСЄ вважають, Україна на південному сході країни зосередила більше третини своєї армії-майже 90 тис. багнетів, а також «у бойових порядках зафіксовано близько 450 танків і понад 2000 броньованих засобів, стільки ж артилерійських установок і реактивних систем залпового вогню». При цьому сепаратисти, які сформували в ОРДЛО військові Корпуси, майже втричі поступаються угрупованню української армії.
    Передбачається, що ЗСУ і спецпідрозділи почнуть наступ саме в передмістях Донецька. Ось чому фахівці НАТО так довго готували підрозділи армії для дій в густонаселених місцях. За версією Генерального штабу, наступ в цих районах посіє паніку і спровокує відтік сотнею тисяч жителів ОРДЛО до кордонів Росії. Саме це може викликати втручання в конфлікт Москви, яка, як вважають військові експерти, організовує у зв'язку з цим відповідні, а може бути і спробу проведення попереджувальних дій.
    Експерти розглядають можливі варіанти дій Росії.
    Наприклад, сценарій повномасштабного втручання із заняттям російськими військами України (або її значної частини) вони відкидають як утопічний. Перш за все, мабуть, через небажання керівництва РФ: це не було зроблено в 2014 р., коли все вирішувалося «бліцкригом», тепер же воювати довелося б всерйоз. Армія України-одна з найсильніших в Європі, останнім часом використано з користю і в навчанні, і в оснащенні військ.
    В якості найбільш ймовірного розглядається сценарій обмеженого втручання РФ в конфлікт з метою створення гуманітарного коридору для евакуації російських проксі в Росію, з подальшою тихою здачею ОРДЛО Україні.
    Розглядається і проміжний сценарій, при якому Москва втрутиться з метою надання обмеженої військової допомоги Донбасу і не дасть захопити ЗСУ територію республік.
    Чому стала неминучою війна? Зі сформованого "болота" для США немає легітимного виходу в справі вирішення завдання безповоротного відділення України від Росії. Поки існує конфлікт на Донбасі, у європейських союзників США є формальне обґрунтування недопущення України в НАТО. Кожна вступила в блок Східноєвропейська Країна підсилює в ньому позиції США. Лідери цих країн (А України – особливо) звикли вгадувати бажання господарів Білого дому і негайно їм догоджати. Однак у разі ліквідації конфлікту в ОРДЛО цей формальний привід зникне і чинити опір вступу України в альянс буде складніше.
    Крім того, війна розглядається як вигідний Вашингтону хід розвитку геополітичної обстановки, який будується на розрахунку, що Росія далеко не піде. Метою може ставитися завдання "засилювання" США на Україні аж до повноцінних військових баз. Що дуже вигідно Україні в плані забезпечення безпеки від намірів Москви. До того ж російська увага буде відвернута від Китаю, протиборство з яким стало головним пріоритетом зовнішньої політики США.
    Розглядається і, так званий, "утопічний" варіант: звинувативши Україну в агресії, Росія оголошує війну Україні. Причому мова йде про боротьбу не за Донбас, а за всю Україну. Однак це практично не можливо, так як означатиме початок «гарячої фази» третин світової війни всього цивілізованого світу з путінською Росією.