ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Володимир Бокотей: "За світло часто не хочуть платити багатії з особняків..."

    19 апреля 2024 пятница
    96 переглядів

    Зустрілися нещодавно з начальником енергомереж Ужгорода Володимиром Йосиповичем БОКОТЕЄМ. Скоро буде п’ять років, як він трудиться на цій посаді. Головне, що відчувається відразу: людина знаходиться на своєму місці. Живе найперше перспективою і щоденно наближує її. Звичайно ж, він стривожений і справами поточними.

    Начальник енергомереж м.Ужгород Володимир БОКОТЕЙ.
    Начальник енергомереж м.Ужгород Володимир БОКОТЕЙ.

    — На даний час є проблема сплати від населення, — говорить. — На вісімдесят відсотків лише сплачують. Для обласного центру це занадто слабо, бо показує занизьку свідомість населення. Перед Новим роком треба би погасити всі борги. І енергетичний теж, а то весь наступний рік щастити не буде. Є проблеми і з нашого боку. Не завжди вчасно абонентам приносять квитанції. Виправляємося. Просто перейшли на нову європейську форму оплати. Є ще невеликі збої. Та готові до роботи постійно 25 активних контролерів, які обслуговують сорок тисяч абонентів. За старою системою з 25-го числа до другого наступного місяця знімали всі показники за лічильниками. Тепер знімаємо без таких часових обмежень, а за фактом відразу виписуємо рахунки. На Заході ж нема такого поняття як книжки.

    — Це полегшує роботу?

    — Так. Що пенсіонеру бігати з книжкою? Наш контролер зніме показники лічильника за фактом. Нагоріло сто кіловат — сто записано, нагоріло двісті — двісті... За фактом відразу і надходить рахунок. Затримує трохи з видачею рахунків система пільг і субсидій, інформацію про які ми отримуємо з міськвиконкому. Ми б хотіли її отримувати з першого числа, а вони дають пізніше.

    — Найбільші проблеми?

    — З допуском до лічильників у побутовому секторі. В нас є 6800 абонентів таких. Найобразливіше, що люди, котрі мають великі будинки, слабо платять, а деколи зовсім не платять по півроку і більше. Набігає по 8—10 тисяч кіловат-годин. Соромно так чинити заможним людям. Виявляється, що бідні чесніші за багатих. Останні не допускають до лічильників, “іскрять” хамством, лаються нецензурно так, що вуха в’януть. Соромно за нових українців, які так себе поводять. Не всі, є серед них і дуже культурні, грамотні люди. Але багато невихованості на Червениці, в районі вулиці Щедріна... Якщо не хочете, шановні вельможі, щоб до вас заходили і бачили ваше величезне добро — то виставляйте лічильники на вулицю, як на Заході, ніхто до вас до вашої смерті не постукає. Кому ви потрібні?!

    — А у вас, до речі, де знаходиться лічильник?

    — На вулиці. П’ятдесят сантиметрів від паркана. Контролер підходить, записує, як і належить в цивілізованих країнах. Нехай так ставлять усі.

    — Недоплати, отже, з вини приватного сектора?

    — Дуже багато. І беруть же будинки багато енергії. Більше ніж квартири.

    — І тим не менше ви розвиваєтеся?

    — Побудовано центральний розподільний пункт на Собранецькій. 1 млн.130 тис. гривень вклали. В подібний вклали 124 тис. гривень у Горянах — 1,4 км лінії плюс КТП. В Доманинці пішло 150 тисяч гривень. З лівого боку при виїзді на Перечин ви можете побачити нову трансформаторну підстанцію. Три вулиці освітлили завдяки їй — Транспортну, Технічну і Стародоманинську. В гуртожитку на Можайського,9 зробили, щоб кожна квартира могла розраховуватися за світло окремо, а не за загальним лічильником. Подібне готуємо в гуртожитках на Благоєва, Бородіна, 14. Два кілометри кабелю поміняли, щоб поліпшити якість подання електроенергії. За останні п’ятнадцять років нічого не мінялося, а тепер, дякуючи обленерго і його керівнику Василю Іллічу Ковачу, пішли великі якісні зміни. Це його заслуга, що нам виділили кошти для приведення міста до європейського стану в енергетичному плані. Дякуємо і міському голові, що не ставить вето на розкопування міста, знає істинний стан речей у енергетиці і дивиться в перспективу Ужгорода. В нас же є кабелі, що мають до 70 років, а строк їх життя — до 30 років. Не більше...

    ...Міські енергомережі, отже, гроші заробляють, і йдуть вони для поліпшення якості обслуговування. Такий висновок я зробив із цієї розмови, низько вклонився людям, які промовляють: “Хай буде світло!” І після цього лампочка не гасне, а продовжує життєствердно горіти назустріч Новому року, приходу Діда Мороза, Снігуроньки і Європи в Україну.

    Василь ЗУБАЧ.
    У закарпатській Сваляві замерзають мешканці військового містечка!
    Ужгород: Про електрику, книжки й крадіжки...
    На Закарпатті повиловлюють усіх електрозлодіїв!?!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору