ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Всі сили на подолання кризи в економіці.Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

    19 апреля 2024 пятница
    27 переглядів

    В Україні складається тривожна ситуація. За щільною завісою політичних і передвиборних баталій від народу приховується той факт, що країна балансує на грані економічної прірви. Газова проблема розмерзання водопровідних, теплових і каналізаційних комунікацій в містах Донбасу - це тільки зовнішні вияви глибоких кризових явищ в економіці, техногенної загрози, розбалансованості основних галузей, краху дикого ринку і основних управлінських моделей, якими довгі роки іде наша держава.Фракція соціалістів з жалем констатує, що минулий 2005 рік був важким і багато в чому проблемним для всіх галузей економіки і що найперше для основного донора державного бюджету - металургії. За прогнозованого на початку року зростання валового внутрішнього продукту 6,5 відсотка фактичне зростання склало майже втричі менше - 2,5 відсотка. Непродумані і необґрунтовані урядові рішення з ревальвації гривні, підвищення залізничних тарифів в 1,5 раза, цін на електроенергію на 45 відсотків, природного газу на 18 відсотків наклалось на цілком прогнозоване різке погіршення ситуації на світовому ринку металопрокату, де ціни на нього за 2005 рік знизилися на 25-35 відсотків. До кінця року рентабельність виробництва впала до критичної позначки в 5-10 відсотків. Через ці помилкові рішення втрати тільки металургів склали 9 млрд. грн., а бюджет України недоодержав 2,25 млрд. грн.

    З початку нинішнього року економічна ситуація ще більше погіршилася. Мінекономіки, яке прогнозувало зростання ВВП, закладеного в бюджет, знизило його з 7,5 відсотка до 2,5 відсотка в першому півріччі. Уже в січні виробництво основних видів металургійної продукції знизилося на 5,8-7,7 відсотка. Державний бюджет втрачає майже 400 млн. грн. за місяць. З усього видно лютий і березень будуть не кращими. Падає виробництво коксу, октанів залізорудного концентрату.

    На цьому тлі ситуація з ціною на газ і обсяги його поставок взагалі має більш ніж дивний характер. Уряд діє вольовим чином, не прораховує скорочення постачання газу, через це випуск продукції знижується, вона здорожується. Не видаються раціональними і спроби підвищити залізничні тарифи та вартість електроенергії на 10-15 відсотків. До півтора мільярда гривень зросла заборгованість з повернення ПДВ.

    Все це разом з цілком прогнозованою енергетичною кризою навесні вимагає від парламенту, уряду і Президента рішучих дій, які б відповідали реальним загрозам безпеці держави і попередили можливе сповзання її в катастрофу, не дали кинути народ у випробування, аналогічні тим, які він пережив у трагічні дев'яності роки.

    В ситуації, яка склалася, фракція Соціалістичної партії України як політичної сили, яка входить до парламентсько-урядової коаліції, вважає за необхідне:

    - створити Антикризовий комітет на чолі з главою уряду з залученням найдосвідченіших менеджерів виробництва і вчених для вжиття поточних і перспективних заходів для подолання кризи в економіці;

    - скликати для обговорення і вироблення заходів виходу з кризи Політичну раду при Президенті України;

    - заморозити ціни монополістів, знизити тарифи на залізничні перевезення не менш як на 30 відсотків від нинішніх;

    - забезпечити механізм відшкодування ПДВ експортерам - товаровиробникам протягом місяця з дня надання податкової декларації;

    - внести на розгляд Верховної Ради і підтримати проект Закону України, спрямований на стимулювання раціонального використання паливно-енергетичних ресурсів, запровадження енергозберігаючих технологій;

    - урядові в найближчі дні оприлюднити механізм формування цін на природний газ для промислових споживачів на нинішній рік.

    Соціалісти вважають, що Верховна Рада, Президент і уряд, всі наявні у парламенті політичні сили повинні не тільки пройнятися, а й продемонструвати свою відповідальність за розвиток ситуації в державі, ефективно запобігти ескалації кризових явищ, забезпечити в ці непрості дні політичну стабільність і бездоганну роботу державного механізму для наведення порядку та організованості в економіці, трудових колективах, щоб люди зрозуміли і відчули: влада думає і дбає про них, вона здатна подолати кризу і досягти зростання виробництва в усіх галузях на благо народу України.

    Керівник фракції О.О.Мороз

    Життєве кредо ужгородського соціаліста Володимира Новікова
    Говорити про будь-яке об'єднання Соціалістичної партії України з іншими політичними силами до парламенстких виборів не доводиться — Олександр Мороз
    Мороз: СПУ сделает все возможное для открытости суда по делу Гонгадзе

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору