ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Юрій ФОГЕЛ: "Нині ми з теплом. А завтра..."

    29 марта 2024 пятница
    25 переглядів

    За вікнами – зима. І вже не тільки календарна, але й реальна: з морозцем, сніжком. Отож хочеться знати, яка ситуація з опаленням в обласному центрі. Розповісти про це, і не тільки, запрошую головного адміністратора КП „Ужгородтеплокомуненерго” Юрія Фогела.

    Юрій Георгійович ФОГЕЛ.
    Юрій Георгійович ФОГЕЛ.

    — Юрію Георгійовичу, то чи мають мешканці обласного центру Закарпаття тепло у своїх домівках, як це було обіцяно минулої нашої зустрічі?

    — Відразу можу сказати, що робота наших теплових мереж стабілізувалася. На сьогодні вже немає збоїв теплопостачання, як це було на початку сезону. Зокрема, із внутрішньобудинковими мережами. Все уже відшліфувалося.

    — Пане Фогел, є люди, які нарікають, що тепла їм подається замало. Інші потерпають від жари і тримають відкритими кватирки своїх приміщень. Чи можна це якось збалансувати?

    — Згідно з нормативами, за якими розраховані наші тарифи, середня температура у квартирі повинна бути 18 градусів тепла. В принципі, наші режими теплозабезпечення якраз розраховані по графіку так, щоби було 18 – 20 градусів вище нуля. Якщо температура в квартирі нижча за ці позначки, то це пов’язано з тим, що забиті стояки, засмічені батареї центрального опалення, які й не гріють. Та, на жаль, у цьому ми зарадити не можемо. Адже внутрібудинкові мережі не наші. Вони не є на нашому обслуговуванні, хоч так би було краще. Тому з подібними питаннями треба звертатися до експлуатаційних організацій, тобто до ЖРЕРів, щодо прочищення стояків чи їх заміни, якщо вони не гріють. Одночасно хочу нагадати, що ще у таких випадках потрібно робити людям. Коли в квартирі холодно, то, зрозуміло, ніхто не хоче платити за те, чого не отримував. Тому з питань оплати за недодані послуги треба звертатися зразу ж до нас. Бо перерахунки заднім числом не робитимуться. Якщо нема тепла – потрібно нам повідомляти, аби ми комісійно обстежили житло, заміряли температуру. Підставою для зменшення нарахування є тільки наш замір. Довідки з ЖРЕРів про те, що десь щось колись не гріло – не приймаються до уваги. Отже, в інтересах людей — звертатися до нас вчасно. Якщо факт недодання тепла підтверджується – ми відразу ж робимо відповідні перерахунки.

    Щодо стабілізації теплопостачання, то ми зараз ініціюємо питання про передачу внутрібудинкових мереж на нашу експлуатацію, тобто на наш баланс. Хочемо відповідати за надання тепла аж до кінцевого споживача. Адже через те, що є таке розпорошення, ми маємо великі втрати по перерахуванню нам грошей. Маємо, чесно кажучи, лише збитки. Одні відповідають за батареї, інші – за тепло в них. Люди не завжди можуть зорієнтуватися, куди вчасно звернутися. З цим треба щось робити. А населенню ще раз нагадую: щодо перерахунків за тепло звертатися треба до нас, а з питань чисто технічних – до ЖРЕРів.

    — Усі скаржаться на відсутність коштів. У багатьох містах є проблеми із опаленням, не кажучи вже про гарячу воду. В обласному центрі є тепло у квартирах та гаряча вода. І не тільки взимку, а цілий рік. Як Вам це вдається?

    — Обігових коштів на підприємстві на сьогодні не вистачає. Всі гроші ідуть на оплату енергоносіїв і зарплату. На експлуатацію практично не лишається нічого. У цьому році допомогло те, що людям дозволили погасити заборгованість із заморожених вкладів на рахунках „ «Ощадбанку». Цими чеками змогли розрахуватися за енергоносії і вивільнили трохи грошей на експлуатаційну діяльність, появилася можливість підтримувати наші тепломережі у такому стані, аби можна було реально подавати тепло. Як буде на наступний рік – невідомо. Закон України „ «Про реформування комунального господарства» не діє. І не діє лише тому, що немає для цього коштів. Енергозберігаючі технології можливо вводити, лише роблячи інвестування у цю галузь. У проекті бюджету на 2006 рік знову серйозних коштів, аби провести реформування, не передбачено. Тобто ми знову будемо виживати. Безумовно, на місцевому рівні також потрібно закладати у бюджет кошти на переоснащення, на відновлення основних фондів, на впровадження енергозберігаючих технологій, оскільки ми зараз знаходимося під великою загрозою подорожчання газу. Без економії нам просто не обійтися. Бо ми або просто не виживемо, або наше тепло буде таким дорогим, що населення неспроможне буде його оплачувати. Треба обов’язково економити енергоресурси і йти таким шляхом, через який пройшло багато держав у Європі, коли у них була енергетична криза. Їх врятувало тільки впровадження енергозберігаючих технологій. Лише так вони змогли вижити.

    — Я чула від однієї високопосадової особи столичного рівня, що котельні можна опалювати тюками соломи, якої у нас вдосталь та яку все одно спалюють без користі для справи...

    — Таке реальне. Але поки що – це лише гіпотеза. У світі для отримання тепла використовують і сміттєзвалища, і геотермальні води, шукають альтернативні джерела теплової енергії. Але для розробки тих чи інших проектів від слів, віртуального уявлення, що це теоретично можливо, нічого не зрушиться. Під це потрібні реальні програми, а під них – реальні гроші. А на сьогодні альтернативи газові у нас поки що немає. Якщо ж переходитимемо на солому, то все треба переоснащувати. Я поки що до цього серйозно не ставлюся. У перспективі – можливо. А на даний момент це більше змахує на політичні закиди або теорію, за яку хочуть заховатися окремі політики. Альтернативи газові, ще раз наголошую, на даний момент нема. Це – найдешевше джерело енергії.

    — Юрію Георгійовичу. Ви минулого тижня повернулися з Києва. І не з порожніми руками. Будь ласка, трохи про цей момент у своєму житті...

    — За ініціативою Комітету Верховної Ради по будівництву, архітектурі та комунальному господарству було організовано „ «Круглий стіл» з питань виконання Закону України „ «Про житлово-комунальне господарство». Ми намагалися розібратися, чому він не працює. Обговорювали гострі проблеми нашого житлово-комунального господарства. У цьому заході взяло участь чимало підприємств. Вів засідання голова цієї комісії Валерій Пустовойтенко. З наболілими питаннями виступали керівники підприємств. Присутні звернулися із пропозицією, щоб були прийняті закони, які б дали можливість реально реформувати нашу галузь.

    Після цього було проведено підсумки конкурсу кращих управлінців, керівників комунальних господарств, де й мене нагородили дипломом та пам’ятною медаллю «Топ-менеджер – 2005» у номінації «За нарощування обсягів виробництва». Нагороду вручив міністр будівництва, архітектури та комунального господарства Павло Качур.

    — І як Ви це розцінюєте особисто?

    — На фоні того, що підприємства комунального господарства України скорочують свої обсяги, відмовляються надавати послуги гарячого водопостачання, ми виглядаємо досить непогано. Два роки поспіль даємо населенню гарячу воду і вийшли на повну виробничу програму. Мабуть, саме тому нас і помітили та відзначили. У цій нагороді я бачу високу оцінку роботи всього нашого колективу. Це – однозначно. Адже працює він у надзвичайно складних умовах: відсутності обігових коштів, дефіциту буквально всього. Тому відзнаку сприймаю не як особисту заслугу, а як заслугу цілого колективу.

    Хотілося б відзначити старання всіх, без винятку, наших начальників: Мазютинець Лілію, Горака Ярослава, Кундрика Михайла, Драбчука Володимира, Петрину Дмитра. Не лишнім буде згадати добрим словом й нашого головного інженера Товтика Володимира, який у буквальному розумінні цього слова, днює й ночує на виробництві. А ще – начальника планово-економічного відділу Соскиду Едіту та й увесь колектив взагалі. Бо всі вони вносять свою лепту для того, аби в домівках ужгородців були і теплі батареї центрального опалення, і гаряча вода у кранах, як це є у всьому цивілізованому світі.

    — Юрію Георгійовичу, мені залишається подякувати Вам за розмову та привітати із нагородою. А ще – побажати й надалі у повному обсязі надавати ті послуги, які входять в обов’язки Вашого підприємства, та мати для цього всі умови і належні кошти.

    Інтерв’ю вела Надія МАЇК.
    Ужгородець Юрій Фогел — лауреат Всеукраїнського конкурсу успішних управлінців "Топ-менеджер України’2005"
    Юрій Фогел: Батареї просять тепла,
    або відверто про проблеми "Ужгородтеплокомуненерго"

    Юрія Фогела поновили на посаді директора "Ужгородтеплокомуненерго"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору