ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

За несплату податків — до буцигарні!

    28 марта 2024 четверг
    31 переглядів

    Як вважають американці, від смерті і податків не втечеш. Тому більшість з них виконують обов'язок по сплаті податків, як святе діло.

    І хоч з кожним роком податкова культура наших громадян зростає, до такого розуміння, очевидно, нам ще далеко. Ухиляння від сплати податків все ще є нерідким фактом. Про це ДПА у Закарпатській області повідомляла сотні разів. При цьому не раз наголошувалося і про відповідальність за несплату податків.

    Як повідомили "UA-Reporter.com" у прес-службі ДПА в Закарпатській області, мешканець Мукачева Сергій Коновалов про цю відповідальність теж знав, так би мовити, не по розповідях сусідів. 5 років тому він вирішив взятися за підприємницьку діяльність, яка відкриває не тільки можливості для одержання прибутків, але й передбачає обов'язки та відповідальність щодо сплати податків. Але зареєструвавшись підприємцем, Сергій Анатолійович на положення податкових законів начхав, вивчати і дотримуватися їх не бажав.

    В той же час, зайнявшись “лісовим бізнесом”, наш герой не бідував. Як установило слідство, лише з банківських рахунків він зняв понад 800 тисяч гривень, які йому надійшли від партнерів за проданий ліс. А скільки ним одержано готівки “з рук у руки” знає, очевидно, лише він сам (а може і не знає), оскільки належного по закону обліку доходів і витрат ним не велося. Зрозуміло, що і податкову звітність наш підприємець не подавав.

    Кінець таким діям мусів настати, і він закінчився плачевно. Проти нього була відкрита кримінальна справа, яка недавно одержала своє юридичне закінчення у вигляді ухвали суду. В ньому говориться: “Будучи зареєстрованим приватним підприємцем, діючи умисно, з метою ухилення від сплати податків, здійснюючи фінансово-господарські операції у період з 1 липня 2001 до 1 січня 2003 року, реалізуючи лісопиломатеріали та інші товари суб'єктам підприємницької діяльності й отримуючи від цього доходи, у порушення Закону “Про податок на додану вартість” документально підтверджених витрат закупівлі продукції та звітності в Мукачівську ОДПІ не подавав, чим ухилився від сплати податку на додану вартість у сумі 169401 грн, а також у період з 1 січня 2002 до 1 січня 2003 року не подавав даних щодо документально підтверджених витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходу, а також декларацій про доходи, чим ухилився від сплати прибуткового податку у сумі 220141 грн., а всього шляхом заниження та приховування об'єктів оподаткування, яке виразилося у зменшенні бази оподаткування, ухилився від сплати податків на загальну суму 390141 грн, що призвело до ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах”.

    Своїми умисними діями Сергій Коновалов скоїв злочин, передбачений статтею 212 ч.3 Кримінального кодексу України, яка передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі та позбавлення права займатися певний час підприємницькою діяльністю. Отож Мукачівський міськрайонний суд і засудив його на 5 років і 8 місяців до позбавлення волі з позбавленням на 2 роки займатися підприємницькою діяльністю як фізичною особою, так і шляхом заняття посад, пов'язаних з керівництвом суб'єктами підприємницької діяльності. Суд задовольнив і цивільний позов Мукачівської ОДПІ про стягнення із засудженого 390141 грн. несплачених ним податків. Задля забезпечення виконання ухвали суду конфісковано належну засудженому квартиру.

    Як стало відомо, Апеляційний суд Закарпатської області залишив вирок Мукачівського суду без змін, а апеляцію – без задоволення. Тепер пан Коновалов матиме достатньо часу для поглибленого вивчення податкового законодавства.

    Але чи зроблять з цього вироку висновок інші підприємці, які мають схильність ризикувати при сплаті податків?
    На Виноградівщині до кампанії з декларування доходів громадян залучатимуть волонтерів
    Закарпаття: Підприємствам Тячівщини у результаті перевірок донараховано податків та платежів на суму більше 1 млн.грн.
    Закарпаття: У Мукачеві відбувся «круглий стіл», на якому обговорено проект Концепції податкової реформи в Україні
    Ужгород: Бізнес повинен бути чесним...

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору