ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська влада стверджує, що єдину в Україні обласну угорськомовну газету “Карпаті Ігоз Со” ніхто закривати не збирається

    17 апреля 2024 среда
    64 переглядів

    Події в найбільшій угорськомовній газеті краю „Карпаті Ігоз Со” вийшли за межі внутріредакційного конфлікту. Оскільки одним із засновників цього друкованого органу є також облдержадміністрація, слово — заступнику голови Закарпатської ОДА Олегу Гаваші.– Які непорозуміння виникли між газетою і Товариством угорської культури Закарпаття, і чому працівники „Карпаті Ігоз Со” погрожують страйком, якщо звільнять їх головного редактора?

    – Між Товариством угорської культури Закарпаття і працівниками газети нема непорозуміння. Просто один із засновників (а є три засновники газети – Товариство угорської культури Закарпаття, облдержадміністрація та обласна рада), а точніше, один із депутатів облради Василь Брензович порушив питання про те, що керівник газети свого часу був призначений незаконно. З приводу цього була створена депутатська комісія, яка вивчила питання і винесла його на сесію облради. На сесії було прийнято рішення про збори засновників „Карпаті Ігоз Со”. Тож у п’ятницю, 22 квітня, це засідання відбулося у присутності представників Товариства угорської культури, облдержадміністрації і облради. До речі, ми запрошували і головного редактора газети пана Кевсегі, але він не з’явився...

    Розглянувши представлені матеріали, депутатська комісія дійшла висновку, що призначення головного редактора газети „Карпаті Ігоз Со” у свій час справді відбулося з порушенням закону. Адже не було представлено жодного документу, який би засвідчив, що при обранні головного редактора відбувалися збори засновників. Є тільки розпорядження, підписане тодішніми головами облдержадміністрації і облради. Але їхня домовленість між собою не є легітимними зборами.

    – Чи йдеться про закриття газети „Карпаті Ігоз Со”?

    – Таке питання ніколи не порушувалося. Ми погоджуємося зі словами пана Кевсегі, який на сесії облради говорив про цю газету як про видання зі своїм обличчям, своїми традиціями. Нема жодних претензій до колективу. Є питання по незаконному призначенню головного редактора „Карпаті Ігоз Со” та по висвітленню роботи засновників цієї газети. Адже робота ОДА і облради – двох засновників газети – висвітлювалась на сторінках видання не повною мірою. Натомість активно публікувалися матеріали про діяльність Демократичної спілки угорців України, членом якої є головний редактор. Але ж „Карпаті Ігоз Со” – не партійна газета, не друкований орган громадської організації, тому вона мала б висвітлювати рівномірно роботу всіх громадських організацій, усіх політичних партій, усіх органів як виконавчої, так і законодавчої влади, а найперше – діяльність депутатського корпусу Закарпатської обласної ради.

    – Хто ж стане головним редактором?

    – Про це ще не йшлося. Як тільки вирішиться питання звільнення теперішнього керівника, ми всі порадимося, я маю на увазі засновників і колектив, і вирішимо, хто буде головним редактором. Сьогодні представники Демократичної спілки угорців України нарікають, що все це робиться для того, аби головним редактором став представник Товариства угорської культури Закарпаття. Я кажу зразу, що цього не буде. Щоб вирішити конфлікт, порадимося з колективом, і керівником буде призначена нейтральна особа. А думка працівників редакції, якщо вона буде об’єктивна, стане вирішальною.

    Прес-служба Закарпатської ОДА
    В Ужгороді оголосив про частковий страйк колектив єдиної в Україні обласної угорськомовної газети "Карпаті Ігаз Со" (оновлено)
    Закарпаття: Страйкує колектив єдиної в Україні обласної угорськомовної газети "Карпаті Ігаз Со"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору