ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські "афганці" пом’янули загиблих бойових побратимів

    20 апреля 2024 суббота
    69 переглядів

    Як уже повідомляв “UA-Reporter.com”, сьогодні в Ужгороді з нагоди відзначення 17-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану відбувся присвячений цій даті мітинг-реквієм біля пам’ятника закарпатцям, що загинули в Афганістані. Мітингу-реквієму передував урочистий молебень, який разом із церковним хором провів піп Федір із Покровської православної церкви, зведеної загиблим воїнам російської армії у Першій світовій війні. Глибоко символічним є також те, що сьогодні увесь православний світ відзначає велике християнське свято Стрітення Господнє.

    Мітинг-реквієм відкрив голова Закарпатської

    територіальної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), депутат Ужгородської міської ради Сергій Слободянюк. На мітингу виступили також Ужгородський військовий комісар полковник Василь Сичевський, міський голова Віктор Погорєлов, мати загиблого Людмила Губаль та ін. Як відзначалося у виступах, на 17-му році виведення радянських військ із Афганістану рух ветеранів Афганської війни міцніє у всіх куточках України.

    Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять своїх товаришів, що не повернулися додому. До пам’ятника «Скорботній матері» було покладено вінки та квіти, зокрема від фракції Соціалістичної партії України в Ужгородській міській раді вінок поклали депутати Олександр Доктор та Юрій Фогел. В.о.голови Ужгородського міського товариства учасників Афганської війни Микола Дидяк вручив своїм бойовим побратимам ордени й медалі.

    …З грудня 1979 року в Афгані загинуло понад 3 тисячі солдатів та офіцерів, призваних із України, в тому числі 64 — із Закарпаття (через пекло Афганістану пройшло більше 2,5 тисяч закарпатців). Усього ж загинуло понад 14 тисяч військовослужбовців, ще 80 — пропали безвісти.

    Сьогодні на Закарпатті проживає 2756 ветеранів війни в Афганістані, з них 177 – інваліди.

    ***

    Після мітингу-реквієму воїни-"афганці" та учасники бойових дій потягнулися до Закарпатського обласного лялькового театру, де вони стали учасниками урочистого концерту на їхню честь. А поблизу обласної філармонії на них очікувала польова кухня із солдатською кашею та традиційними "ста грамами". Тут бойові побратими ділилися один з одним фронтовими спогадами та враженнями про своє сьогоднішнє життя.
    С.Червонописький: "Афганці" проти входження України до НАТО

    Завтра — 17-та річниця виведення радянських військ із Афганістану
    Сергій Червонописький: УСВА йде в політику для вирішення соціальних проблем учасників бойових дій
    Закарпатские "афганцы" помянули погибших в Афганистане

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Комментарии

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ЦІКАВО,а якими споминами поділився СЛОБОДАНЮК,який держав поварьошку замість гранати7
    НА ФОТО БАЧУ НАСТОЯЩИХ АФГАНЦІВ,які пройшли пекло цієї війни, але честі не розтіряли!Честь їм і хвала! МЕРТВИМ-ВІЧНА ПАМЯТЬ!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    а паленку давали

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    м.харі-КОЗЛЕ не принижуй наше бойове братерство.Сергій Слободянюк мав в Афгані два поранення,одне з них тяжке.На Саланг і Паджшер у складі резервної роти 177 полку виїзжав близько 30 разів на захист нашіх колон під час атак духів.1986 вітяг з під обстрілу свого пораненого взводного.І взагалі для кого я це пишу...Сослуживець Сергія.Тячевський район

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Володимиру Афганцю. Правди і так ніхто ніколи не узнає, але навіть якщо Слобода і дійсно воював, то це не дало йому право наживатися на афганцях-інвалідах, створювати бізнес на їхніх пільгах і робити те, що він робить останні роки. Бог йому Суддя, а померлим афганцям Вічная Память!

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Non-ami
    Ветерани Афганістану ніколи не мали ніяких пільг,крім пільг на житлово-комунальні послуги та прибутковий податок на зарплатню.Останній відмінив Ющенко!Ви майже поплутали Слободянюка з Ратушняком,якій дійсно заробив свій злочинний капітал на чернобильских пільгах,та щоб не розраховуватися з організацією "Союз-Чернобиль" довів до смерті голову закарпатських чернобильців

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Брешеш Володимире аж куриться.Я пізнав Кандагар - літав як фельдшер в складі медичних бійців допомагав раненим і возили ми їх аж в ЦВГ.Москва.Зараз живу в Москві але незабув свій край ,був недавно в Мукачеві,бачив що там роблять пришельці і як крутять авганськими пільгами в той час як інші люди мучають ся за гривник.

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    ты че кацап лезешь к хохлам пусть они живут самостийно лучше смотри свидомый чтобы китайцы к тебе не пришли

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Ти не більше Олег ніж я Ібрагим!З Афгана, чмо ти одне, літали до Москви ЧАРТЕРОМ тільки генерали,і то не всі.Поранених хлопців вивозили до шпіталів Тащкенту й інших міст середньої азії."Я пізнав Кандагар - літав як фельдшер" - буде на тебе кара господня,хто б це не написав,персонал літаків за межі військових аеродромів не випускали,тим більше санитарів

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    русы ну когда вы перестане быть рабами этого господа -ящура никакой он вам не господь вы не рабы либо вы не русы тогда, и не надо стращать тут этим ящуром никого побойся лучше что от тебя твои предки отвернулись украинец они даждьбог перун велес стоят токо за теми кто за свою рускую нацию стоит

    Аватар пользователя Гость

    Комментарий: 

    Я не "афганець". Служив 1979-1981 в Союзі. Приклоняю перед тими хто пройшов те пекло сво вжєе сиву голову. Не сваріться, допомогайте один одному!А істина одна - ВИ АФГАНЦІ!!!