ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Автономія краю актуальна у всі часи?

    28 марта 2024 четверг
    37 переглядів

    В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання з нагоди виходу монографії «Державність Закарпаття в політико-правовій діяльності Т. Масарика», авторами якої є професор Михайла Болдижар та викладач УжНУ, заступник міського голови Ален Панов. Нерідко саме в історії слід шукати шляхи вирішення проблем сучасної держави: „Історична наука може суттєво підказати сучасним державним діячам, наприклад, щодо адміністративно-територіальної реформи, політичної карти України, необхідних повноважень регіонів”. У книзі, зокрема, висвітлено основні теми та розглянуті у монографії питання, віхи історії закарпатської державності. Зокрема, у праці йдеться про входження Закарпаття до Чехословаччини, питання автономності краю, а також розглядається постать Томаша Масарика. Сьогодні Т. Масарика сприймають по-різному: від обожнювання до ненависті, сказав Ален Панов, ми зобов’язані дати наукову оцінку його діяльності щодо Закарпаття та з’ясувати: виконав чи ні глава чехословацького уряду свої обіцянки Закарпаттю.

    Михайло Болдижар розповів, що 43 свого життя віддав університету. Увесь цей час дослідника цікавили питання державності Закарпаття. Таку тему науковець пропонував найкращим сумлінним студентам, одним з яких став і Ален Панов, який ґрунтовно дослідив запропоновані питання. „Побутувала думка, що закарпатці ніколи не цікавилися питаннями державності, бо мають недержавницький менталітет, — каже М. Болдижар. — Я радий спростувати такі тези історичними фактами. Водночас, на жаль, такі питання сьогодні в країні перейшли у політичну площину, а історія відійшла на другий план. Такий підхід — абсолютно неправильний”.

    Михайло Болдижар також зауважив, що „автономістські” традиції на Закарпатті мають давню історію, включаючи Хустські збори 1919 року та події у Сен-Жермені. Презентована книга – вже 28 праця науковця з цієї теми.

    Повертаючись до сучасності, зазначимо, що сьогодні в Україні ще не розроблено ідеального балансу повноважень між центром та регіонами. Закарпаття наразі (як й інші області) не володіє достатніми правами та свободами для успішного вирішення своїх проблем. Тому адміністративно-територіальна реформа є цілком на часі.

    Националисты заявляют об угрозе выхода Закарпатья из состава Украины
    Национальность "русин" признают наконец официально?
    Будапешт. Голова Спілки угорської культури Закарпаття порушив питання про створення автономії угорців Закарпаття

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору