ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Балога замовив Слободянюка

    18 апреля 2024 четверг
    101 переглядів

    Третій місяць поспіль триває копітка робота Закарпатської облдержадміністрації по знищенню обласної організації ветеранів війни в Афганістані (УСВА). Крім фінансового забезпечення виконавців цієї акції, голова ОДА Віктор Балога обіцяє їм посади заступників голів, начальників управлінь РДА, а керівнику акції пану Є.Ластівці — посаду штатного радника голови ОДА. Відповідальним за виконання цього доручення Балоги в ОДА є керуючий справами облдержадміністрації Михайло Попович, член ВГО "Батьківщина".

    Після утвердження на посадах представників нової влади на Закарпатті почалася, так би мовити, ера мукачівської політики. А це означає керування владою громадською думкою в ручному режимі. Тобто, створення сприятливого політичного середовища в регіоні на кшталт мукачівської моделі.

    Мукачівська модель управління громадою практично здійснюється за рахунок приватизованих пануючим кланом міських осередків політичних партій і громадських організацій. Так, на сьогоднішній день у місті над Латорицею 100 відсотків партій і громадських об’єднань — від комуністів до націоналістів — беззаперечно підтримують нинішні Мукачівську міську та Закарпатську обласну влади. Ця приватизація стала можливою через розвал діючих партій і об’єднань, а в переважній більшості випадків — через проштовхування своїх людей на керівні посади в ці громадсько-політичні структури. Це дозволяє Віктору Балозі та Василю Петьовці тримати під контролем всю громадсько-політичну палітру міста та маніпулювати громадською думкою.

    З другим пришестям В.Балоги на губернаторську посаду було не тільки сповна реалізовано попередню кадрову модель управління областю за рахунок виключно мукачівських креатур на всі без виключення посади, але й застосовано накопичений з 1998 року успішний досвід мукачівського клану у сфері управління громадським життям регіону. Це робиться хоча й примітивно, але напрочуд надійно: керівники громадсько-політичних структур, які не підтримують політику особисто Віктора Балоги та його мукачівського клану, дискредитуються через засоби масової інформації або в інші способи усуваються кланом від керівництва цими структурами. Інші ж через матеріальне заохочення пристають на пропоновані ним умови і стають зручним знаряддям в руках тих, хто платить.

    І ця ситуація на Закарпатті є реальністю! До кого не доходять переконливі аргументи керівництва облдержадміністрації — застосовують більш потужну “артилерію”: прокуратуру, УБОЗ, ВБЕЗ, пожежників, КРУ, управління в справах захисту споживачів та інші наглядові та силові структури. Комусь із цих “нерозуміючих” політику нової влади “щастить” більше — до них просто під’їжджають хлопці з мукачівських чи ужгородських кримінальних угруповань із бойовою зброєю в руках і “переконують” за лічені хвилини.

    Один із таких “політичних” випадків трапився із Закарпатською обласною організацією Української Спілки ветеранів Афганістану та її головою Сергієм Слободянюком. За розподілом громадських організацій між учасниками коаліції — переможцями на президентських виборах — закарпатські “афганці” потрапили до сфери впливу партії ВГО “Батьківщина” в особі керуючого справами Закарпатської облдержадміністрації Михайла Поповича. Почалося все із зустрічі Поповича й Балоги за їх ініціативою з кількома учасниками бойових дій в Афганістані 29 березня 2005 року (Виктор Балога принял «афганских» ходоков) в кабінеті голови облдержадміністрації, де Віктором Балогою було чітко поставлено завдання усунути з посади голови Закарпатської організації УСВА Сергія Слободянюка. Це було підтверджено кілька разів на зустрічах з ветеранами Афганістану особистим представником Балоги Євгеном Ластівкою, інвалідом II групи, членом ВГО “Батьківщина”, чи то працівником управління внутрішньої політики ОДА, чи то радником голови ОДА, — що точно, з’ясувати не вдалося, так як у різних місцях він представляється по різному: “Балога сказал, что Слободянюка необходимо снять!”. Це була його пряма мова у присутності чисельної аудиторії при кількох зустрічах.

    Одночасно представники Мукачівського міськвиконкому організували (Рішуче "Ні!" закарпатських "афганців" спробам тиску та політичному переслідуванню з боку обласної влади)) альтернативні збори ветеранів Афганістану в м.Мукачево. Але ці 3 місяці пройшли для намагань ОДА безрезультатно. Не допомогли ані обіцяні Балогою й Поповичем посади, ані суттєва матеріальна допомога окремим головам міськрайонних організацій УСВА. Тому на минулому тижні представники Балоги й Поповича почали діяти через районні державні адміністрації, викликаючи голів осередків у високі кабінети і вимагаючи підписувати фальсифіковані протоколи й документи про недовіру голові ЗТО УСВА Сергію Слободянюку. Останній такий випадок мав місце у п’ятницю, 17 червня, у Воловецькій РДА, куди представником Балоги Є.Ластівкою та керівництвом РДА було викликано голову Воловецького осередку УСВА Михайла Фітаса, який був змушений під тиском підписати усі необхідні для представників облдержадміністрації документи. Тими ж днями на минулому тижні головою облдержадміністрації В.Балогою на нараді було дано вказівку начальникам управлінь і відомств ОДА взяти під особистий контроль позицію підлеглих ветеранів-“афганців” та їхню участь у громадській діяльності ЗТО УСВА. Здається, навіть зайвим говорити про те, що кожен із працюючих в органах влади “афганців”, а тим більше, ті, хто на керівних посадах, відчули на собі всю силу адміністративного й політичного переслідування з боку обласної адміністрації, правоохоронних і контролюючих органів.

    Про велику політику.

    Сергій Слободянюк, організація “афганців” та громадське об’єднання “Місто” мають на Закарпатті достатній авторитет, щоб потрапити у поле зору діючої влади та в жорна політично-адміністративного ресурсу з огляду на вибори-2006, що незворотньо насуваються на керівництво обласної держадміністрації. І справа, мабуть, не в реальних чи віртуальних відсотках, які допоможуть взяти ветерани Афганістану тій чи іншій політичній силі, а скоріше в тому, що взяти планку прийнятих на себе Балогою зобов’язань у вигляді % як перед “Нашою Україною”, так і перед “Батьківщиною”, неможливо, не дивлячись на весь правоохоронно-адміністративний ресурс. Потрібно в багажі або в багажнику НС ”НУ” і “Батьківщини” мати ще і авторитетні громадські організації, зокрема “афганців”.

    Окремо слід згадати про політичний вплив Сергія Слободянюка в обласному центрі Закарпаття. Це і громадське об’єднання “Місто”, і міська організація ветеранів Афганістану, і впливова депутатська група в Ужгородській міській раді — як кістка в горлянці у політичних розкладах як Балоги, так і Ратушняка. І в цьому випадку, не дивлячись на політичні та особисті сварки між собою за сфери впливу, вони діють спільно. Це підтверджує і аналіз ЗМІ, за якими стоїть Ратушняк, які надають безпосередньому оточенню Балоги газетну площу для паплюження Слободянюка без обмежень. І це єдиний випадок “порушення” вказівки Балоги командно ігнорувати, ну, наприклад, газету “Трибуна”… У суботньому номері від 18 червня в інформації “Коли діяльність громадянина Слободянюка отримає належну оцінку?” є пряма команда начальнику УМВС України в Закарпатській області Ю.Рахівському (від Ратушняка) та прокурору Закарпатської області Ю.Бенці (від Балоги) розпочати переслідування С.М.Слободянюка.

    Але у цьому всьому брудному політпроцесі є ще один інтригуючий нюанс: саме в кінці березня 2005 року перед зустріччю Балоги з “його” учасниками бойових дій в ОДА в українських ЗМІ з’явилася інформація про переговори між головою СПУ Олександром Морозом та головою УСВА Сергієм Червонопиським про співпрацю. Альянс УСВА і О.Мороза значно підсилює позиції закарпатського осередку Соціалістичної партії України. І в цьому ж контексті переходить “дорогу” нинішньому керівнику “Нашої України” на Закарпатті, де соціалістам із самого початку приходу нової влади відведена роль політичних статистів. Це добре видно як по кадровим призначенням, так і політичній співпраці НС “НУ” та “Батьківщини” з одного боку та соціалістами — з іншого. Передвиборчі реалії коаліції до перемоги Ющенка були одні, а в реальному закарпатському житті, де треба якось ділити виборчі відсотки в березні 2006 року та владу, — зовсім інші.

    І останнє. Про моральний аспект.

    На жаль, завдання виконавців політичного замовлення на знищення Закарпатської організації УСВА та її лідера С.Слободянюка не передбачають у подальшому активної та дієвої участі “афганців” у політиці. На рівні Києва у центральному офісі однієї з політичних партій, названої вище, готується масштабний проект під назвою “Всеукраїнська Спілка військовослужбовців запасу”, керувати якою буде один із колишніх заступників Сергія Червонописького по Державному комітету в справах ветеранів, нині позаштатний радник міністра оборони, і яка має поглинути в собі “афганський” рух на Україні. На місцевому ж рівні владі вигідно знищити Закарпатську організацію УСВА через неможливість (а може й небажання!) виконувати соціальні гарантії і пільги учасникам бойових дій із-за політичної та економічної “скрути”, в яких опинилися нинішні господарі Закарпаття.

    Техніка виконання політичного замовлення.

    Вважаємо, що в найближчі дні Закарпатській організації “афганців” та її лідеру слід очікувати на потужну кампанію в ЗМІ по їх дискредитації. Керуючим справами ОДА М.Поповичем дана вказівка підлеглим ЗМІ розпочати цю брудну кампанію, починаючи з четверга, 23 червня.

    Поживемо — побачимо.

    Далі буде.

    “Клуб професійних журналістів Закарпаття”

    Додаємо до інформації наших колег із "КПЖЗ" РІШЕННЯ розширеної президії Закарпатської територіальної організації УСВА від 20 червня 2005 року, м.Ужгород (UA-Reporter.com).

    Враховуючи складну політичну ситуацію в Закарпатській області, політичне та адміністративне переслідування Закарпатської територіальної організації УСВА та її активістів з боку обласної державної адміністрації та інших ланок виконавчої влади як безпосередньо, так і руками окремих ветеранів війни в Афганістані, що носить замовний політичний характер, що проявляться у прямому підкупі або тиску на членів УСВА, з метою розвалу Закарпатської територіальної організації УСВА.

    Президія Закарпатської територіальної організації УСВА вирішила:

    І. Керуючись Статутом Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), а саме розділом 5, пунктом 5.16., частиною 6:

    За порушення Статуту УСВА, скоєння вчинків, що призводять до дискредитації обласної організації та за спроби розвалу обласної організації УСВА усунути від займаних посад голів міськрайонних організацій ЗТО УСВА:

    1. Голову Свалявської районної організації УСВА – Желізняка Івана Ілліча.

    2. Голову Виноградівської районної організації УСВА - Сопронюка Сергія Васильовича.

    3. Тимчасово до проведення з’ясування обставин підписання протоколу і заяв дискредитуючих ЗТО УСВА:

    Усунути від виконання обов’язків голову Воловецької районної організації УСВА – Фітаса Михайла Михайловича. Залишити за Фітасом М.М. право представляти Воловецьку організацію на розширеному правлінні ЗТО УСВА 25 червня 2005 року в м.Ужгороді.

    4. Заступникам та правлінням Свалявської та Виноградівської організацій УСВА виконувати поточну роботу по забезпеченню життєдіяльності організацій до проведення звітно-виборчих конференцій по обранню нових голів організацій у відповідності до Статуту УСВА.

    ІІ. Керуючись розділом 3, пунктом 3.9, частиною 2 Статуту УСВА президія ЗТО УСВА вирішила:

    1.За дії, які можуть призвести до розвалу ЗТО УСВА, за дискредитацію афганського руху, за невиконання вимог Статуту УСВА та постійних його порушень, ігнорування прав і інтересів рядових членів УСВА в матеріально-фінансовому, житлововму, медичному забезпеченні, за вирішення своїх власних матеріально-фінансових проблем за рахунок організацій УСВА:

    Виключити із членів УСВА таких учасників бойових дій:

    - Желізняка Івана Ілліча, проживаючого м.Свалява, вул. Достоєвського 70/1;

    - Сопронюка Сергія Васильовича, проживаючого м.Виноградів, вул. Зелена, 31

    - Тотіна Михайла Михайловича, проживаючого Ужгородський район, с. Чабанівка, вул.Молодіжна, 23

    2. Довести до відома голів міськрайонних організацій ЗТО УСВА, що загальні збори ветеранів війни в Афганістані та учасників бойових дій Ужгородського району 09.04.05 р. висловили недовіру голові Ужгородської районної організації УСВА Тотіну М.М. та прийняли рішення приєднати Ужгородську районну організацію до Ужгородського міського товариства учасників афганської війни, що і було вирішено 16.04.05 р. на спільній конференції ветеранів війни в Афганістані та учасників бойових дій м.Ужгород та Ужгородського району, де і було створено Ужгородську міськрайонну організацію УСВА, головою якого обрано Белякова Ю.В., а заступником Недашківського О.М., голову Чопської міської організації УСВА.

    ІІІ.

    1. Керівництву міськрайонних організацій ЗТО УСВА в строк до 25 червня 2005 р забезпечити виконання всіх рішень конференції УСВА від 01.06.05. м.Київ та рішень правління ЗТО УСВА (листи 07.06.05 № 30/01, 15.06. 05, №33/01) і представити їх на розгляд розширеного правління ЗТО УСВА, яке відбудеться 25 червня 2005 року.

    2. Інформуємо голів міськрайонних організацій, що у роботі правління 25 червня 2005 р. приймуть участь перші керівники Української спілки ветеранів Афганістану.

    3. В строк до 24 червня 2005 року просимо поінформувати про дане рішення актив міськрайонних організацій, в тому числі через засоби масової інформації.

    4. Голові ЗТО УСВА С.М.Слободянюку поінформувати про прийняті рішення керівництво районних державних адміністрацій, відділи юстиції, банківські установи та керівництво Української спілки ветеранів Афганістану, голову Закарпатської обласної організації СПУ О.Д. Пристаю у відповідності до Угоди.

    5. Голові ЗТО УСВА С.М.Слободянюку звернутися з відкритим зверненням до Закарпатської облдержадміністрації, керівництва УСВА та до громадськості з приводу політично-адміністративного переслідування Закарпатської обласної організації УСВА та її активістів на догоду окремим політичним силам.

    За дорученням розширеної президії ЗТО УСВА

    Голова ЗТО УСВА С.М.Слободянюк

    Рішуче "Ні!" закарпатських "афганців" спробам тиску та політичному переслідуванню з боку обласної влади

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору