ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: "Ковдуші" …в душі, або Обличчям до проблем інвалідів

    18 апреля 2024 четверг
    62 переглядів

    Рідна наша, багата, мила і поетична українська мова шукала, порівнювала, аналізувала і, врешті-решт, сором’язливо відступила. Все не так. Те ображає гідність, інше вульгарне, з присмаком лайки, а те – аж занадто реалістичне і прямолінійне. Словникову нішу заповнило поняття „інвалід”. А ніхто не задумувався, звідки воно? Так ось, префікс „ін” означає заперечення, відсутність чогось, а „валідус” – міцний, здоровий. ІНВАЛІДНА "БРАТІЯ"

    Латинь, хоч і мертва, зате нейтрально божественна. Втім, відступила не лише українська мова. Дивна якась людська сутність, від самої появи людини на світ бились і б’ються над її розгадкою кращі філософські уми. І, як завжди, теж відступають У кращому випадку фізично міцний і здоровий чоловік, та й розумом не з посередніх дивиться, приміром, на кульгавого чи безрукого з жалем і якось зверхньо. В іншому – повне несприйняття, відчуженість, що перетворюється на глумливий цинізм.

    Хтось із журналістської чи письменницької братії, вигадуючи таке іронічне словосполучення, як „інвалідна команда”, по-справжньому не відчував болю: ні душевного, ні фізичного. А це страшно – бути обділеним долею, нести на собі косі погляди інших. Чи не тому серед циган найстрашніша лайка чи прокляття – це тоді, коли бажають ворогу стати „ковдушем” (від угорського слова koldus, тобто убогий, жебрак). А вони ж бо добре знають, що це таке. Звичайно, можна назвати безліч прикладів з долі людей, що мали якісь фізичні вади, але увійшли в історію як великі особистості – Македонський, Кутузов, Рузвельт. Та хіба від цього легше? Знову ж таки, повертаючись до думки, що ніхто цю проблему в повному обсязі і масштабно не вирішує, так і хочеться членами цієї команди назвати тих можновладців, державотворців і „народних обранців”, які, сидячи в теплих кріслах, не обтяжують себе вболіванням за обездолених, а плюють на них, на весь наш народ і державу. Хіба не вони справжні вбогі, „ковдуші”, не фізично і не розумово, а в душі?

    Та досить сьогодні про ницість і людський егоїзм, краще поговоримо про тих, хто очолює обласне Товариство інвалідів. У обласному Товаристві інвалідів працюють люди похилого віку, і вони не в змозі забезпечити соціальну захищеність інвалідів області. Та й держава не взяла під свій захист цих людей. І тому залишилися інваліди, одні з найбільш незахищених серед усіх верств населення як по всій області, так і в нашому районі, наодинці зі своїми проблемами.

    ЦЕНТР "РУЖА"

    У м. Сваляві проводилася звітно-виборна районна конференція Товариства інвалідів. Не дивлячись на те, що на конференцію офіційно запрошувались представники районної влади, зокрема начальник районного управління соціального захисту населення, представники обласного Товариства інвалідів, вони віднеслись до цього байдуже. Конференція все ж таки відбулась. На ній обрано голову, контрольно-ревізійну комісію і раду Товариства. Але керівництво обласного Товариства інвалідів разом з колишнім головою районного Товариства не тільки не сприяють їх роботі, а навіть заважають працювати новообраному керівництву районного Товариства інвалідів. Бачачи таку несправедливість, я створив окрему, незалежну від обласного Товариства інвалідів, Свалявську громадську організацію інвалідів Центр “Ружа”. Основною метою створення Центру є захист та задоволення законних соціальних, економічних, творчих, вікових, національно-культурних, спортивних та інших спільних інтересів його членів через громадську діяльність, спрямовану на сприяння практичному здійсненню загальнодержавних, регіональних, місцевих, міжнародних та своїх власних програм, спрямованих на поліпшення соціально-економічного становища інвалідів.

    Пройшли установчі збори, учасники зборів затвердили свій Статут і намітили основні напрямки діяльності новоствореної організації, обрали її керівний склад.

    Василь Шетеля, голова Свалявської громадської організації Центр "Ружа", газета "Правозахист".

    Закарпатська Перечинщина забезпечить колясками всіх інвалідів України?
    "Ганьба жити в такій державі!"
    Ветерани Ужгорода вимагають від міської влади виконання власних рішень
    В Ужгороді реалізують програму з попередження дитячої інвалідності

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору