ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття: Овече молоко і трави — єдині ліки для мешканців цього вимираючого гірського села...

    19 апреля 2024 пятница
    27 переглядів

    Своє село Косий Верх, що в Міжгірському районі Закарпаття, самі його мешканці-горяни називають загубленим світом. Єдиний здобуток цивілізації тут – електричне світло, яке час від часу вимикається. Серед півсотні колись добротних дерев’яних будинків заселені всього два. У них сам на сам із горами вже майже десять років живуть п’ятеро селян та їхнє господарство – вівці, кури і собака.Косий Верх – село, у якому живуть минулим. Для двох родин спогади про щасливе „колись” – єдина розрада серед самотнього і не дуже безпечного гірського життя. Сімдесятирічна Василина Беля каже, ще десять років тому тут зводили нові оселі, працювала ферма і навіть клуб.

    Йосип Беля показує покинуті хати і всохлі сади. Каже, колись лише з фруктового урожаю могли прожити в достатку. Нині, аби заробити копійчину, столярує. Дерев’яні сани, граблі та побутові дрібниці виготовляє взимку, коли залишається в селі насамоті.

    Як перезимував дід Йосип, його родичі і сусіди дізнаються лише навесні, коли зійде сніг. Тоді незвичне село заживе своїм буденним життям.

    А от хворіти для жителів Косого Верху- недозволена розкіш. Єдині ліки - овече молоко і трави. Проте селяни не скаржаться – звикли покладатися лише на себе і на Бога. Жартують - з гір до нього таки ближче, повідомляє телеканал "1+1".
    Туристичні контрасти Закарпаття
    Хто газдує на закарпатських полонинах?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору