ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зеленський виступив за зміни в Нормандському форматі

    19 марта 2024 вторник
    Аватар пользователя Кирило Сахнюк

     

    За підсумками зустрічі в Берліні канцлера Німеччини Агели Меркель і президента Франції Манюеля Макрона опубліковано спільну заяву лідерів двох країн з різних питань, в їх числі врегулювання конфлікту на сході України.
    "У світлі недавньої напруженості ми підкреслюємо важливість виконання Мінських домовленостей і висновків Паризького саміту в грудні 2019 року для життєздатного врегулювання конфлікту на сході України, ми віддані досягненню цієї мети в Нормандському форматі, і ми цінуємо різні дії місії ОБСЄ на місцях", – йдеться в тексті спільної німецько-французької декларації, який був поширений урядом Німеччини.
    Це невтішні новини для президента України Володимира Зеленського, оскільки саме на Паризькому саміті сторони домовилися почати роботи з імплементації політичної частини Мінських угод, чого українська влада робити не хоче. І чергові фрази про дестабілізуючу поведінку Росії і неодноразові порушення їй міжнародного права не повинні нікого в Києві обнадіювати, тому що Берлін і Париж підтверджують "нашу прихильність продовженню діалогу з Росією на основі загальних принципів ЄС і вибіркової участі в областях, що становлять спільний інтерес".
    Тобто і Німеччина, і Франція, так само як і Росії, бачать подальшу долю переговорів по Донбасу виключно в рамках діючих форматів і на основі існуючих домовленостей. Україна має принципово іншу точку зору. 31 травня Володимир Зеленський дав велике інтерв'ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, в якому заявив про необхідність розширити або навіть поміняти Нормандський формат, включивши в нього тим повернення Криму під контроль України і будівництво "Північного потоку-2". Просувається українським лідером ідея може сприяти тільки одному-поховати нинішні і без того важкі переговори по Донбасу.
    Проблема в тому, що за заявами президента України немає реальної бази і механізмів втілення в життя. Солідарна позиція Парижа, Берліна і Москви полягає в продовженні переговорів щодо Донбасу в Нормандському форматі і без розширення складу учасників. Вашингтон не піде проти своїх європейських союзників, тому що завадить реалізації більш глобальних цілей американської зовнішньої політики: відновленню стратегічного союзу з ЄС і запобігання зближенню Росії з Китаєм.
    Правда, це не означає, що Вашингтон кине Київ і перестане брати участь у вирішенні української проблеми неформально. США здатні змусити Україну виконати Мінські угоди, але це вже залежить від результатів переговорів Байдена з Путіним.