ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

«Безробітних» українців зобов'яжуть платити внески

    28 березня 2024 четвер
    89 переглядів
    Дрібним підприємцям і фрілансерам доведеться платити єдиний соцвнесок

    Дрібним підприємцям і фрілансерам, яких українське законодавство зараховує до категорії самозайнятих громадян, доведеться платити єдиний соцвнесок.
    Цю вимогу містить новий законопроект №6165, зареєстрований у Верховній Раді.
    Документ істотно розширює саму категорію самозайнятих українців. Зараз в ній значаться члени творчих об'єднань і не входять в них творчі працівники та суб'єкти підприємницької діяльності.

    У новій версії в список додали українців, які займаються науковою, літературною, артистичною, художньою, викладацькою діяльністю, ведуть медичну, юридичну (в тому числі, адвокатську, нотаріальну) і навіть релігійну практику, пише UBR.ua.

    Для цієї категорії осіб хочуть встановити новий податок - єдиний соціальний внесок.

    Слід зазначити, ЄСВ для самозайнятих громадян був і раніше. Але в кінці 2015 року, вносячи правки до Податкового кодексу, депутати виключили фізосіб-підприємців і громадян, які ведуть незалежну професійну діяльність, зі списку платників. Але в підсумку самозайняті українці не можуть отримати соцдопомогу, зокрема лікарняний, виплати по інвалідності та ін., говориться в пояснювальній записці.

    Автор законопроекту пропонує встановити для українців, що працюють «на себе», щоквартальний і щорічний режими сплати ЄСВ (нагадаємо, що за громадян, працевлаштованих офіційно, ЄСВ щомісяця платить роботодавець). При цьому сума внеску для приватників і фрілансерів залишається колишньою - від 4,2 тисячі гривень (для платників єдиного податку першої групи з доходом до 300 тисяч гривень в рік) до 8,4 тисяч гривень (для другої групи) в рік. Від єдиного соцвнеску пропонується повністю звільнити лише самозайнятих пенсіонерів та інвалідів.

    За 4-8 тисяч гривень на рік фрілансери можуть розраховувати на повноцінний лікарняний (зараз Фонд соцстраху оплачує його лише з шостого дня, так як за чинним законодавством 5 днів хворого повинен за свій рахунок утримувати роботодавець). А приватним нотаріусам пропонується забезпечити ще й повноцінну відпустку. У законопроекті зазначено, що офіси можуть закриватися на строк до двох місяців з поважних причин, в тому числі для відпустки працівників.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости