ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Сусідню Словаччину заполонили лікарі з України

    19 квітня 2024 п'ятниця
    97 переглядів
    Лікарі з України їдуть до Словаччини з великим бажанням

    Місцеві відзначають їх професійність.

    Вже декілька тижнів Словацькі ЗМІ намагаються порахувати, скільки українських лікарів працює в невеликих містечках Словакії та Братиславі. Місцеві задоволені.
    Одразу відмічають, як експерти, так і журналісти, що до Словакії їдуть лікарі з України з великим бажанням, та не тільки через політичну кризу та війну на сході. Користуються дефіцитом лікарів в Україні.
    На цей час досі не вистачає великої кількості лікарів у «швидкій допомозі» — відмічають у словацькому виданні Plus 7 Dni..
    А ось що кажуть менеджери лікарень, словацькі лікарі, про колег з України.
    – Ті українці, які в нас працюють – це справді професіонали, готові дати за них руку до вогню!, – каже Штефан Шомло, менеджер лікарні в Шагах. Адже самі словацькі лікарі їдуть далі, наприклад, до Німеччини.
    – Українські лікарі – розумні, ввічливі, розмовляють словацькою, а деяк навіть володіють угорською мовою. А для тих, кому необхідно, то раз на тиждень займаються з вчителькою, яка вчить їх словацької мови, – каже менеджер.
    У Словаччині вже є компанії , які займаються пошуками лікарів саме в Україні. Наприклад, у Шагах потрібен був сертифікований психіатр, і його знайшли саме цим шляхом.
    – Я заплатив їм комісію, але тепер маю колегу на заміну, – каже місцевий психіатр Артур Іванчик.
    А ось і один із задоволених українських лікарів, який вже працює у Словакії.
    – Насправді я ніколи не планував їхати до Словаччини. Я навчався в Україні, потім був прийнятий на роботу в якості лікаря другої категорії. Все було добре, мені подобалося працювати там, і я не думав про відсутність грошей. Та якось запитали, чи не хочу спробувати попрацювати у словацькій лікарні. Я погодився, потрапив до Шагів, і залишився, – розповідає 32-річний Віталій Гомонай з Мукачева. Він працює тут вже 2 роки. Живе скромно, поруч з лікарнею, де знімає житло за мінімальну плату. Гроші додому не надсилає – там не мають в цьому потреби. Словаччина для них не настільки країна, де можна заробити, як можливість побачити щось нове, перейняти досвід та працювати у кращих умовах. Каже, що відчуває різницю між українською та словацькою медициною. Адже повинен був навчитися працювати з комп’ютерними системами та іншими зручностями, які не мають невеликі лікарні в Україні. З іншого боку, деякі лікарні у Києві навіть перевищують оснащення тих, що у Братиславі.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору