ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Фільм «Межа», який знімали на Закарпатті, може отримати Оскара

    28 березня 2024 четвер
    77 переглядів
    Чи стане знята на Закарпатті стрічка "Межа" оскароносною?

    Прем’єра стрічки відбулася на фестивалі “Молодість. Пролог” у Києві. Влітку на фестивалі в чеських Карлових Варах “Межа” отримала приз за найкращу режисуру.

    Словацький контрабандист Адам Крайняк відрізав палець членові своєї банди. Той приховав, що замість цигарок перевіз через кордон наркотики. Замішаний у цьому закарпатський кримінальний авторитет Крулл, за сюжетом. Герої фільму готуються до вступу Словаччини у ЄС і закриття кордонів.

    — Це чесна історія. Ми даємо глядачеві самому зрозуміти, хто є добрим, а хто поганим. Картину показали на понад 50 світових фестивалях, — каже український продюсер 46-річний Андрій Єрмак. — Бюджет склав 1 мільйон 300 тисяч євро (майже 4,1 млрд грн. — ГПУ), а фільм уже заробив 400 тисяч євро (майже 12,6 млн грн. — ГПУ).

    У Словаччині виходить небагато своїх стрічок. Наша картина п’ять тижнів займала першу позицію у прокаті. Йшла з англійськими субтитрами під репліками українців. Для українського прокату словаків дублюємо.

    Знімали стрічку 34 дні, у Словаччині, Чехії й Україні — в Ужгородському та Мукачівському районах на Закарпатті.

    Володимир Геляс і Євген Лібезнюк зіграли контрабандистів. У фільмі говорили словацькою. Українською озвучували себе самі. Разом навчалися в Києві. На зйомках побачилися вперше за 30 років. Впізнали один одного лише за півгодини.

    — У мого героя “поганяло” Сакраменто. Бо хоче виїхати в Америку, — розповідає актор львівського театру “Воскресіння” 53-річний Володимир Геляс. З сережкою у вусі, вбраний у строкату куртку з фільму й ту ж кепку зі слонами, вишитими блискітками. — Для мене ця роль була несподіванкою. Сиджу ввечері вдома після вистави, вже майже спав. Тут дзвінок. Чую, говорять словацькою, намагаються російською. Якось ми один з одним договорилися. Кажуть, пришліть свої фото, відео. Стою в хаті й не можу збагнути, що відбувається. Кажу дружині, давай відео. Вона бере телефон і знімає мене, в чому був. Ну, і видно, їм сподобалося.

    Першого знімального дня в Римми Зюбіної був день народження. Після сцени заручин організували великий шоколадний торт, шампанське. Ми їхали через кордон і сказали, сьогодні в нашої колежанки день народження, веземо шампанське. Але його трошки більше, чим положено. Прикордонники так подивилися: “Актори? Їдьте. Ми нічого не бачили” — каже Володимир Геляс.

    — Як сказала Римма, уперше в житті на власний день народження вона була побита. Ті заручини закінчуються тим, що я її жену в шию додому, — говорить актор Євген Лібезнюк, 56 років. Вони подружжя, за сюжетом.

    — І перший раз везла контрабанду, — додає Геляс. — Шукати образ було не складно. В мене шкільний товариш працює на митниці в Ужгороді. З контрабандистами якимось чином пересікаємося. Заходиш в місті на каву:”О, привіт”. І ти знаєш, чим він займається.

    — А що там видумувати? — каже Лібезнюк. — 30 років я ходив через той кордон туди й назад. Я все це пережив на власній шкірі. Уже 30 років працюю в театрі у словацькому Пряшеві.

    Режисером фільму “Межа” є словак 47-річний Петер Беб’як.

    В українському прокаті картина стартує 16 листопада.
    Олена ПАВЛОВА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору