ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Шкільне свавілля. Чи можна від нього захиститися?

    29 березня 2024 п'ятниця
    60 переглядів
    Дорогі випускники! Батьки школярів підтримують корупцію, тому що бояться за оцінки дітей

    Чи є сенс боротися з корупцією, якщо навіть в школах цього вчать дітей? Відкати за шкільні фотоальбоми - одна з систем спустошення батьківських кишень. Боротися - собі в збиток, адже це може відбитися на оцінках дітей. (Програма «Грошi» за 12 березня 2018 року на телеканалі «1 + 1»).

    Шкільне свавілля

    Директори шкіл не соромляться: вони допускають до своїх шкіл тільки тих фотографів, які заплатять самому директору відкат з кожного альбому. По всій столиці такса майже однакова. Сотні гривень з альбому - директору в кишеню. Якщо немає грошей - немає фотографій з вчителями і однокласниками.

    Фотограф Ярослав Ярошевський робить випускні альбоми для дітей вже 10 років. Але деякі школи нахабно хочуть нажитися на його роботі. За словами Ярослава, є такі школи, де директора вважають, що він їм повинен якийсь відсоток. Зазвичай керівництво школи вимагає 10% за те, що фотограф працює саме в їхній школі. Ярослав запевняє, що це практикується по всій Україні.

    Але Ярослав з такою схемою не згоден, тому що не розуміє, чому повинен ділитися з директором? Тому є батьки, які замовляють для своїх дітей випускні альбоми саме у нього.

    Але більшість фотографій не проти підмазати керівництву шкіл. Директору добре, адже він отримав відкат. Фотографу добре, він отримав замовлення. У тих, хто програв - тільки батьки, чиї кишені спустошуються на сотні гривень. Альбом виходить в середньому на 100 грн. дорожче, щоб ці гроші покласти директору в кишеню.

    Щоб просунути саме свого фотографа, директор тисне на батьківський комітет. У той же час юрист Олександр Навальний пояснює, що вибір фотографа не є юрисдикцією шкільного керівництва. Тобто директор не має права втручатися у вибір фотографа, тому що це здійснюється за гроші саме батьків.

    Невже це прямий натяк на хабар?

    Рейд журналістів по школам Києва показав, що послуги фотографа «з вулиці» нікому не потрібні, якщо з ним не можна домовиться про відсоток. Думка дітей ні в одній школі відверто не збиралися враховувати. Та й на думку батьків всім глибоко наплювати. Головне для керівництва школи - власна матеріальна вигода. А в одній зі столичних шкіл прямо заявили сталу роками таксу: 10% від вартості кожного випускного альбому йде класному керівнику, і ще 25% - школі. Всього виходить 35% від вартості альбому.

    Здавалося б, 100 гривень відкату - це дрібниці. Але дехто на цьому добре наживається.

    Середня ціна випускного альбому - 600 гривень. На паралелі в середньому по 3 класу, а це 90 учнів, і адміністрація тільки з одинадцятих класів запрацює майже 19 000 гривень. Якщо додати дев'яті і четверті класи, виходить майже 60 тисяч гривень. Школа заробляє більше, ніж сам фотограф.

    Чи можна захиститися від свавілля?

    Тому, хто хоче з цим боротися, юристи радять звертатися до міського управління освіти. Необхідно повідомити, що в певній школі існує монополія, яка передбачає неправомірні вигоди.

    Поки батьки збирають гроші на випускний своєї дитини, директора вже вважають, куди витратять гроші. А хороший фотограф, який не згоден на директорські угоди, як правило, не отримає шкільний замовлення на альбоми. Адже фоторинок вже окупований для «своїх», які вміють ділитися.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору