ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття та Підкарпатське воєводство відновили українсько-польські Дні добросусідства (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    57 переглядів
    Москаль: «Ми дуже сподіваємося на відкриття пункту пропуску «Лубня-Волосате», який дасть потужний поштовх економічному розвитку двох прикордонних регіонів»

     

     

    Після 16-річної перерви Закарпатська область та Підкарпатське воєводство відновили українсько-польські Дні добросусідства (+ ФОТО)

    Протягом 14-15 вересня на українсько-польському кордоні в межах Закарпаття та Підкарпатського воєводства проходили Дні добросусідства України та Польщі. Після 16-річної перерви свято відновили з ініціативи Геннадія Москаля.

    Захід за участі представників органів влади прикордонних регіонів, дипломатичних та консульських установ, громадських організацій, ділових кіл, прикордонної та митної служб відбувся по обидві сторони кордону і мав дуже насичену програму.

    14 вересня офіційна делегація Закарпатської області на чолі з керівником краю взяла участь у заходах в с. Лютовиська (Підкарпатське воєводство). Тут відбулася міжнародна конференція «Карпатські дні добросусідства – зустріч на кордоні». Під час офіційного відкриття Днів добросусідства Геннадій Москаль, перебуваючи на польській стороні, звернувся до господарів їхньою рідною мовою.

    – Добросусідські відносини, які вже протягом багатьох років об’єднують Закарпаття і регіони Польщі, в першу чергу проявляються через транскордонне співробітництво, яке дає змогу реалізувати спільні економічні програми розвитку прикордонних регіонів, сприяє зміцненню зв’язків між культурними та освітніми установами, створенню стабільних відносин між громадами, – наголосив Геннадій Москаль. – Сьогодні, з початком нового програмного періоду Європейського сусідства, для прикордонних територій відкрилися нові перспективи в залученні коштів міжнародної технічної допомоги.

    Водночас Геннадій Москаль зауважив, що стримуючим фактором у розвитку добросусідських відносин є відсутність прямого зв`язку та пункту пропуску на спільному кордоні, нагадавши присутнім про можливість створення міжнародного пункту пропуску «Лубня – Волосате».

    – Хочу підкреслити, що ми надзвичайно зацікавлені у транскордонній співпраці з нашими добрим сусідом – Підкарпатським воєводством – та відкриті до активного нарощування інвестиційно-туристичного потенціалу, розширення культурних зв’язків задля сталого розвитку Карпатського регіону, – додав голова Закарпатської ОДА.

    Закарпаття приймало гостей Днів добросусідства в суботу, 15 вересня. Поблизу с. Лубня Великоберезнянського району розгорнули святкове містечко з експозиціями у промоційно-туристичних наметах і виставковими стендами. На українському боці сторони презентували свій соціально-економічний, культурний та туристичний потенціали. Частували й ділилися місцевим колоритом як населені пункти Великоберезнянщини, так і всі райони Закарпаття, а подивитися на подію міжнародного значення прибули сотні туристів, зокрема із сусідньої Польщі.

    – Відновлений сьогоднішній День добросусідства – це хороша можливість для зміцнення партнерських контактів між Україною та Польщею, Закарпатською областю та Підкарпатським воєводством, – зазначив Геннадій Москаль, вітаючи гостей краю. – Такі зустрічі зближують нас, виховують повагу до культури, мови і звичаїв наших народів. Щиро дякую польському народу за його підтримку нашої країни в ці складні часи. Хочу побажати всім нам приємного свята, ділових результативних зустрічей і переговорів, взаємовигідної співпраці.

    Одним із головних пунктів заходу стало підписання Програми спільних дій між Закарпатською областю та Підкарпатським воєводством. Важливий двосторонній документ завізували голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, маршалек Підкарпатського воєводства Владислав Ортил, в.о. голови Закарпатської обласної ради Петро Грицик та голова Сеймику Підкарпатського воєводства Єжи Циприш.

    – Європейська інтеграція з подальшим вступом України до ЄС – важливий процес не лише для України, але й для нас, Польщі, – зауважив Владислав Ортил. – Сьогодні ми підписали угоду, яка визначить основні напрямки наших спільних дій на найближчий час. Це буде ефективна співпраця, яка дасть результати за умови належного фінансування. Я маю на увазі не лише кошти європейських грантів, але й ті бюджетні гроші для міжнародної співпраці, яку реалізує наше Міністерство закордонних справ. Загалом, я не розумію, як два регіони, які у власних назвах об′єднують Карпати – Закарпаття і Підкарпаття – не мали досі плідної співпраці! Карпати не розділяють, а об′єднують нас! І це одночасно мотивує і дає економічний ефект від розвитку туристичного, культурного, природного потенціалу наших регіонів!

    Не менш важливим стало укладання Грантового контракту у рамках програми транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» про фінансування великомасштабного інфраструктурного проекту «Зниження епідемії туберкульозу на прикордонних територіях України і Польщі шляхом будівництва туберкульозної лікарні на 100 ліжок у Закарпатській області та впровадження інноваційних методів моніторингу, профілактики і лікування туберкульозу». Контракт підписали директор Департаменту територіального співробітництва міністра інвестицій та розвитку Польщі Рафал Балінскі та директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимир Маркович.

    Дружнє і конструктивне спілкування учасників міжнародного свята двох сусідніх країн супроводжувалося насиченою концертною програмою за участі кращих творчих колективів Закарпаття та Підкарпатського воєводства. Атмосфера свята взяла верх над примхливою гірською погодою і грозу змінила сонячна днина на гірських просторах українсько-польського прикордоння.

    Метою українсько-польського Дня добросусідства є розвиток подальшої євроінтеграції, створення простору для налагодження співпраці між громадами та зростання ділової активності прикордонних регіонів, зокрема у сфері туризму. Сторони підтримали ідею проводити Дні добросусідства між Україною та Польщею частіше і супроводжувати такі свята спільними досягненнями у транскордонному співробітництві.

     

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору