ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Один з найкорупційніших проектів епохи братів Андрієвих у м.Ужгород – площа Петефі (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    25 переглядів
    Закарпаття. Корупційні проекти міського голови Ужгорода плавно перейдуть у 2019 рік

    В міській раді Ужгорода вважають 2018-й рік вдалим та успішним. Не зважаючи на те, що основні наповнення в бюджет міста сплачуюють ужгородські підприємці, заслугу з надходжень собі героїчно присвоює прес-служба Богдана Андрієва.

    З моменту запровадження децентралізації в Україні, місцеві бюджети відчутно збагатилися. Щороку обласний центр міста має казну в понад 1.2-1.3 мільярда гривень.

    Реконструкція та ремонти

    Один з найкорупційніших проектів епохи братів Андрієвих – площа Петефі. Загальна вартість робіт сягає майже 60 мільйонів гривень!

    В 2019-й рік ужгородців входять з незавершеними роботами на площі – рух авто та піщоходів досі обмежено, бруківка викладена не повністю, а в скверику твориться суцільний безлад з розритих ямищ, калюж, розбитої бруківки, тощо.

    Виконувала роботи ТОВ “КБК”. За даними відкритих реєстрів, з моменту каденції Богдана Андрієва фірма вже отримала з міського бюджету Ужгорода майже 300 мільйонів гривень! Суттєвих покращень в Ужгороді небагато.

    Жертва довготривалого ремонту площі Петефі в Ужгороді. Бабуся провалилася у яму прикриту дошками.

    Сьогодні пл. Петефі виглядає набагато краще – історичного шарму локації додали встановлені ліхтарі та лавиці, однак громадськість і досі не може дізнатися у яку вартість обійшлося бюджету міста ті чи інші роботи, за яку ціну було закуплено матеріали. Такі дані старанно приховуються чиновниками міськради, посилаючись на те, що кошти перераховуються підряднику, який все і закуповує.

    Цікавим прецедентом стало подорожчання ремонту площі на 10 мільйонів гривень в серпні 2018-го. На сайті системи Прозорро з’явився черговий тендер на перекладання бруківки, оголошений Департаментом міського господарства Ужгорода. До чергового тендеру на цей вид робіт було виділено 6 млн грн.

    На той момент бруківку на пішохідній частині площі вже було викладено, але за логікою посадовців міськради підряднику було необхідно виділити додаткові 10 мільйонів для вже виконаних і зафіксованих у актах робіт.

    Така наглість не оминула увагою і Прокуратуру Закарпатської області, яка за матеріалами у ЗМІ відкрила за цим фактом чергове кримінальне провадження. Тобто за схемою братів Андрієвих, тільки на роботах по перекладанню бруківки (без її закупівлі, позаяк викладалася історична бруківка, яку знімали з самої площі та інших вулиць) було розкрадено мільйони гривень платників податків Ужгорода. Скільки вкрадено з загального бюджету в 60 млн? Щонайменше половина! – пише УжХвиля.

     

    Про вулицю Шумну не писали тільки сайти з оточення братів Андрієвих.

    До речі, віднедавна, через жорстку критику у ЗМІ, окрім УнгварНетЮа, мер Ужгорода обзавівся додатковим дружнім інтернет-ресурсом, відомим історіями про алкоголиків та бабцю Анцю, яка була закохана у Москаля.

    Повертаючись до капремонтів. Згадувана вулиця увійшла в анали корупційних звитяг братів Андрієвих. Спочатку запланована мером вартість проекту ремонту вулиць Шумної-Підградсьої сягала близько 15 мільйонів гривень про що повідомляла прес-служба міськради та веб-ЗМІ. Сьогодні це вже понад 30 мільйонів гривень платників податків та досі не завершені роботи, які розпочато було ще в 2017 році.

    За 2 роки, те декілька договорів з різними фірмами-підрядниками, ремонтникам вдалося встановити тільки чорновий шар асфальту та висадити майже 60 дерев за 284 тисячі гривень – 4 700 гривень за садженець і його посадку.

    Монополію в корупційній ніші із озеленення міста зайняли ТОВ “Ужагромікс” та ТОВ ВКП “Мерістема” про які розповімо пізніше.

    За традицією мерії – ремонт вулиці Шумної не завершили і в 2018 році, так як черговим підрядником було обрано ТОВ “КБК”, а попередні ремонтники зараз являються фігурантами кримінальної справи СБУ, де слідчий встановив, що працівники Департаменту міського господарства та будівельної фірми привласнили декілька мільйонів гривень.

    По іншим ремонтам Службою Безпеки України встановлено, що протягом 2015-2016 років, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ КБК внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків під час укладання та виконання договорів з капітального ремонту вулиць (площ), а також їх оплати, завдали матеріальних збитків міському бюджету Ужгорода на суму 2 мільйони 471 тисяч 454,22 грн., а також заволоділи бюджетними коштами на суму 963 тисячі 824,4 грн.

    Цього ж місяця на нібито майже відремонтованій вулиці, де вже встиг зробити фотосесію Андрій Андріїв, утворилося декількаметрове провалля.

    Не завершено і капітальний ремонт вулиці Можайського. І знову ТОВ “КБК”, яке не вклалося вже у третій термін по здачі робіт. Ремонт розпочато в липні 2017-го, а завершитися він повинен був всього через півроку. Підрядник щоразу не вкладався у терміни, останній з яких сплинув 1-го листопада 2018-го року.

    Це чергова вулиця з якою ужгородці входять у 2019 рік з мільйонами розкрадених коштів та незавершеним ремонтом.

    Так виглядала вулиця за місяць до закінчення термінів. Сьогодні ситуація така ж сама – жодного працівника та відсутність будь-якого натяку на роботи.

    Розпопіарений ремонт вулиці Капушанської особливо знайомий жителям Нового району та сусідніх сіл.

    Ніби знущаючись над містянами, мерія ніяк не хотіла завершити ці роботи. Верхом цинізму міськради став позов до суду на фірму, яка виграла тендер за сприянням самого мера та взагалі не виконувала жодних робіт. Статутний капітал фірми – 3000 гривень, і меру про це відомо. Але як гарно прес-служба розповідала про те, що один з найулюбленіших підрядників сім’ї Андрієва поверне викрадені їх шефом кошти в бюджет міста.

    Асфальт тут ставили в болото та дощ, а дорожнє покриття від нового підрядника витримало рівно три дні. Вартість ремонту цього нещасного шматка дороги обійшлася ужгородцям у понад 5 мільйонів гривень! Відкрито декілька кримінальних проваджень!

    А на вулиці Панаса Мирного бруківку можна витягнути руками – ремонт коштував понад 1.5 млн грн.

    Роботи виконував один з основних для міськради Ужгорода підрядників – БК Антрол. Ливневі люкі встановлено без решіток, всеридині ями – листя, сміття та болото, яке засмічує стічні каналізаційні труби.

    Як виявилося, перекладена підрядником бруківка абсолютно не утрамбована в землю, а вийняти її можна рукою, без жодних зайвих зусиль.

    Після публікацій у ЗМІ мер Ужгорода ропорядився перекрити вулицю та змусив працівників КШЕПУ засипати щілини між бруківкою піском, що не сильно змінило ситуацію.

    Ремонт площі Кірпи тривав не один місяць та обійшовся містянам майже у 5 мільйонів гривень. В жовтні 2017 року, скандальний підрядник ТОВ “Антрол” був визначений головним виконавцем робіт.

    Днями ЗМІ повідомляли про відсутність ливневої каналізації та порушення технології ремонту дорожнього покриття, внаслідок чого площу затопило.

    Це далеко не повний перелік корупційних капремонтів в місті, які продовжаться в 2019-му році. Та й не факт, що будуть завершені.

    Справа розкрадання понад 6 млн грн на реконструкції Совиного гнізда – меру оголошено підозру
    29 серпня обласний прокурор Закарпаття Володимир Гаврилюк вручив Ужгородському міському голові Богдану Андріїву підозру щодо обставин реконструкції культурно-історичного центру «Совине гніздо».

    ТОВ «БК «Трансбуд» виконувало реконструкцію пам’ятки архітектури національного значення «Амбар та винний Льох 18 ст.» у м. Ужгород по вул.. Ф. Ракоці, 2.

    На думку прокуратури, з метою легалізації коштів, здобутих злочинним шляхом, фірма здійснила ряд «фіктивних фінансових операції” за нібито придбані матеріали. Акти виконаних робіт підписано мером Ужгорода Богданом Андрієвим.

    Сам мер відмовився йти в прокуратуру, тому на зустріч з прокурором прийшов його адвокат та брат Андрій Андріїв.

    Прокуратура “злила” епізод з відстороненням Андрієва від виконання обов’язків мера Ужгорода, хоча останній легко може вплинути на обвинувачів та представників Феміди банально роздавши учасникам процесу комунальне майно, або землю.

    Розкрадання та демонтаж будівель Ужгородської міської друкарні

    На привеликий жаль учасники дискусії на звітах Богдана Андрієва на Суспільному ТБ не володіли повністю ситуацією про цю корупційну оборудку. На запитання про демонтаж будівель мер відповів, що міськрада всього навсього хотіла демонтувати декілька старих гаражів.

    Насправді ж, як виявила громадськість та підтвердила прокуратура – візуальний огляд приміщень на вул. Руській, 13, які, згідно прийнятого на сесії міськради рішення, підлягають демонтажу, не свідчить про їх аварійність, а їх нормальна експлуатація можлива за умов здійснення певних ремонтних робіт, вартість яких значно менша за проведення демонтажу.

    Більше того, окрім демонтажу 6-ти споруд під чергову багатоповерхівку, мер Ужгорода погодив приватизацію інших будівель друкарні. Підставою для приватизації згадуваних споруд стало нібито поліпшення стану будівель, коли вони знаходилися в оренді у ТОВ.

    Провівши інспекцію, журналісти встановили, що приватна фірма замінила 11-ть металопластикових вікон та пофарбувала фасадну стіну на основній будівлі друкарні, взагалі оминувши увагою інші дві приватизовані будівлі.

    Зауважимо, що ціна квадратного метру нерухомості на згадуваній локації, а це 1-2 хвилини пішки від площ Петефі та Театральної, варіюється від 1000 до 1.5 тис $ за 1 м.кв.

    Право на викуп 1100 м.кв., ТОВ “Торгбудсервіс Плюс” могло отримати, здійснивши поліпшень майже на 10 млн гривень, адже згідно з Законом України, покращення повинні становити 25% від вартості комунального майна.

    Таким чином, право на викуп 1100 м.кв., “Торгбудсервіс Плюс” могло отримати, здійснивши поліпшень майже на 10 млн гривень, але мер подарував фірма 1200 квадратних метрів майна та за бюджетні кошти вирішив демонтувати підприємцям непотрібні будівлі під зведення чергового житлового комплексу.

    До того ж, в разі реалізації цієї схеми, ТОВ отримало б право на земельну ділянку площею 0.5 гектара в 50-ти метрах від площі Петефі! Прямі збитки місту, враховуючи незаконне рішення про демонтаж та приватизацію, сумарно становлять майже 50 мільйонів гривень.

    Прокуратура Закарпатської області зареєструвала окреме провадження по факту незаконної приватизації №42018070000000391 за попередньою правовою кваліфікацією – ч.2 233 ККУ.

    Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

    Відома неякісна бруківка та гранітні плити в яких потопає місто – черговий наслідок корупції. Насправді, виробничі потужності матеріалів знаходяться в м. Ужгород та належать братам Андрієвим, але про це згодом – в 2019-му Новому році!

    До слова, брат мера Андрій Андріїв збирається балотуватися у ВРУ по 68-му мажоритарному округу куди входить місто Ужгород та села району.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору