ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Свого часу "Подкарпатський банк" в Ужгороді розвивався сам і давав це робити іншим! (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    71 переглядів
    "Подкарпатський банк"- яскрава зірка в історії Закарпаття

    Створили це акційне товариство у травні 1920-го року, як установу, що мала допомогти містянам і селянам вкрай бідної Підкарпатської Русі розвиватися, заснувати власну справу. Ідейними натхненниками банку називають Августина Волошина та греко-католицького єпископа у США В. Такача, а втілити ідею в життя допомагали американські емігранти, котрі переважно і стали акціонерами, зібравши основний капітал у 5 мільйонів чеських корун.

    Діяльність "Подкарпатського банку" була дуже широкою. Це він привіз голодного 1920-го року з Румунії 52 вагони кукурудзи, яку потім продав населенню за фактично покупною ціною. Це він зголосився надати кредит у 700 000 корун авторам художнього фільму "Корятович", який знімали у нас 1922 року. За спогадами Вікентія Шандора, котрий працював у банку з 1927-го року, в архіві установи навіть зберігалася копія фільму "Корятович", – очевидно, як гарантія післяпрокатного повернення кредиту. Виховував банк і молодь, зокрема, всім пластунам видавав по ощадній книжці з однією чеською коруною на рахунку. Використати книжку можна було лише тоді, як пластун збере на ній 20 корун – таким чином пластунів привчали до ощадності.

    Крім того, "Подкарпатський банк" отримав монополію на торгівлю сіллю в краї, співпрацював і допомагав ставати на ноги багатьом відомим у краї підприємствам: фабриці дзвонів "Акорд", виробництву свічок "Геліос", деревообробному підприємству "Явор", цвяховому заводу тощо. У часи розбудови району Галагов банк навіть придбав увесь Великий Галагов, тобто землі між нинішніми вулицями Митною, Загорською та Собранецькою. Цей райончик хотіли зробити елітним з вілловою забудовою.

    У перші роки своєї діяльності цей банк був дуже успішним. Якщо станом на рік заснування він мав вкладів на 2 мільйони корун, то у 1928-му році сума вкладів сягала вже 35 мільйонів. Завдяки рекламі банку як "першого народного", співпрацею з американськими банками, через які наші заробітчани пересилали у Підкарпатську Русь зароблені в Америці кошти, та грамотному керівництву, яке здійснювали в різні роки юрист Юлій Бращайко та в подальшому староста міста і губернатор краю Костянтин Грабар, "Подкарпатський банк" розвивався сам і давав це робити іншим. За роки існування Підкарпатської Русі він зміг відкрити до десяти філіалів, зокрема, в Пряшеві, Мукачеві, Хусті, Рахові, Виноградові, Тячеві, Ясіні, Солотвині, Вилоку, Міхайлівцях.

    Невідомо, якою була перша адреса банку в Ужгороді, але з газет знаємо, що у 1921 році установа переселилася на нове місце – "найбільшу площу міста з вигідною локаллю". Цим місцем була завжди людна площа Масарика (нинішня Петефі), на якій проводилися ярмарки і збирався люд з усієї округи. Газети писали, що двері банку майже не зачиняються, а люди йдуть туди, як бджоли, що несуть напрацьоване у свій вулик.

    Проблеми в банку почалися на початку 30-х, коли Чехословаччиною прокотилася хвиля господарської кризи. Він з'єднався з банком Чехословацького легіону (Легіобанком), але разом з тим слабнув (деякі діячі Карпатської України потім звинувачували в тому директора Василя Фединця, за дорученням котрого, нібито, проводилися торгівельно необґрунтовані побічні виплати).

    Однак це були квіточки у порівнянні з подальшими роками, коли банк після рішення Віденського арбітражу, довелося терміново евакуйовувати з Ужгорода.

    Станом на січень 1939 року на рахунку в банку було 34 688 чеських корун, надісланих благодійниками з усього світу для підтримки Карпатської Січі. Однак це не допомогло армії відстояти Карпатську Україну, разом з якою, власне, зник і сам "Підкарпатський банк".

    Є дані, що установа ще деякий час діяла у Пряшеві. Тутешні ж пасиви й активи перебрав угорський банк, який працював в Ужгороді в тій таки будівлі нинішнього відділення Нацбанку. Офіційно ж вважається, що "Підкарпатський банк" разом з іншими на території краю був ліквідований 13 серпня 1946-го. Замість них радянська влада запровадила єдиний державний банк.

    КОМІНВЕСТБАНК за матеріалами Тетяни Літераті, "Про захід»

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору