ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Очільник управління СБУ Закарпаття про те, кому вигідний розбрат у прикордонній області

    28 березня 2024 четвер
    63 переглядів
    Генерал-майор СБУ В.Пахнюк: Працюємо в Закарпатті так, аби область залишалася мирною та безпечною

    Напередодні 27-ї річниці Служби безпеки України ми традиційно цікавимося поглядом керівництва регіонального Управління СБУ на специфіку Закарпатської області через призму безпеки.

    Над чим доводиться сьогодні працювати співробітникам – у розмові з нещодавно призначеним начальником обласного Управління СБУ генерал-майором Володимиром Пахнюком.

    – Володимире Васильовичу, як людина, котра призначена на Закарпаття доволі недавно, як Вам працюється в найзахіднішому регіоні України?

    – Передусім як громадянин України на Закарпатті я відчуваю себе вдома, на своїй українській землі. Це чудовий гостинний край, де живуть такі ж чудові люди. І як начальник регіонального Управління Служби безпеки України я спільно з моїми підлеглими робимо все, аби Закарпатська область і надалі була мирною й безпечною для місцевих мешканців та гостей із різних куточків світу.

    – Тобто найголовнішим своїм завданням Ви вважаєте забезпечення стабільності в регіоні?

    – Саме так. Для цього керівництво Служби та Президент України мене сюди призначили.

    Як ви самі можете переконатися, за останні 4 місяці в області зберігається стабільна, контрольована ситуація. І наше Управління вживає всіх заходів для попередження й припинення будь-яких провокацій та викорінення загроз безпеці держави.

    - До слова, кому вигідно, аби на Закарпатті панував розбрат?

    – Передусім зовнішнім силам. Сьогодні всім зрозуміло, що ми живемо в реаліях гібридної війни. За майже 5 років Служба безпеки України навчилася чітко розпізнавати так званий почерк агресора, який намагається використати у своїх підступних планах будь-який привід, щоб дестабілізувати ситуацію в мирних регіонах України.

    Не виняток і Закарпатська область, де ворог намагається розіграти «національне» питання та погіршити стосунки України з сусідніми державами. Тож головна «мішень» зовнішніх сил – національні меншини краю, представники яких історично мирно співіснували з іншими етносами та ніколи не зазнавали жодних міфічних утисків чи переслідувань.

    – Маєте на увазі торішні напади на офіс Товариства угорської культури в Ужгороді?

    – Це чи не найяскравіший приклад брудних провокацій. Однак серія нападів на будівлю Товариства угорської культури була розкрита по гарячим слідам в лічені дні. Ми вдячні нашим зарубіжним партнерам, насамперед правоохоронцям Польщі, які оперативно відреагували на наші повідомлення й затримали своїх громадян за підозрою у вчиненні підпалу та передали матеріали до суду.

    Стосовно кваліфікованого як теракт підриву офісу ТУКЗ, то наші слідчі завершили досудове розслідування й скерували матеріали до суду. Виконавці злочину перебувають під вартою. До набрання законної сили вироку Управління утримується від будь-яких коментарів із цього приводу. Але єдине, на чому ми постійно акцентуємо увагу, – жоден місцевий мешканець, незалежно від національної приналежності й переконань, не причетний до цього зухвалого злочину.

    – Окрім нападів на офіс угорців в Ужгороді, що набули міжнародного резонансу, пригадуються й інші події, зокрема розміщення провокаційних біл-бордів та поширення заяв про нібито існування на Закарпатті фактів утисків представників нацменшин…

    –   Почну з питання нацменшин. Ми не маємо претензій до жодних представників етнічних груп.

    Усе просто: в межах покладених на СБУ Законом обов’язків регіональне Управління Служби покликане захищати законні інтереси, права та свободи громадян нашої держави незалежно від їхньої національної приналежності. Але є окремі громадяни, дії яких порушують закон. Відтак ми змушені реагувати в межах чинного законодавства.

    У випадку з біл-бордами, які були несанкціоновано розміщені у кількох населених пунктах та мали на меті принизити честь і гідність представників однієї з нацменшин, ми в межах компетенції блокували поширення викривленої й упередженої інформації.

     – Встановили замовників?

    – Так. Встановили особу замовниці. Їй було повідомлено про підозру у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань). Розслідування проводять слідчі Національної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Закарпатської області.

    – Що можете сказати про нинішню ситуацію в області, чи маєте якісь перестороги?

    – Як я уже наголошував, за останні 4 місяці в області зберігається стабільна й контрольована обстановка.

    У регіоні майже без ексцесів триває планомірний процес переходу релігійних громад до Православної церкви України. У спокійній обстановці відбулося відзначення на державному рівні 80-ї річниці Карпатської України. Без негативних інцидентів пройшли пам’ятні заходи, приурочені 171-й річниці угорської визвольної революції 1848-1849 років.

    Про високе значення, якого керівництво нашої держави надає цим знаковим для регіону подіям, свідчить нещодавній робочий візит до Закарпаття Президента України. Цей приїзд, зокрема, вказує на високу увагу перших осіб країни до найзахіднішого регіону, його історії й традицій.

    Тому ніяких пересторог нема. Але ми вправно продовжуємо робити те, що прописано чинним законодавством.

    – І чого конкретно вдалося досягти в повсякденній діяльності регіональному Управлінню?

    – Наприклад, нещодавно наші співробітники спільно з митниками попередили контрабанду до Європи рекордної партії героїну. Вилучений із незаконного обігу 31 кілограм наркотику. Іноземець, який намагався перевезти «товар», затриманий, йому оголошено підозру у вчиненні злочину, він перебуває під вартою без права внесення застави.

    Ще одне серйозне напрацювання наших оперативників – участь у спільній із Держприкордонслужбою та правоохоронними органами Чехії, Словаччини й Польщі міжнародній спецоперації, у межах якої припинена діяльність транскордонного організованого угруповання, що спеціалізувалося на організації каналів нелегальної міграції до європейських країн.

    Маємо непогані результати і в боротьбі з корупцією та хабарництвом. Тільки з початку цього року розпочато п’ять кримінальних проваджень стосовно посадовців органів управління, правоохоронних і контролюючих структур. Сімом особам повідомлено про підозру, в тому числі чотирьом за ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди). Тривають досудові розслідування.

    Також цьогоріч наше Управління попередило контрабанду культурних цінностей, спробу збуту комплексу спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, незаконне переміщення великих партій бурштину. Загалом розслідуються 6 кримінальних проваджень щодо фактів контрабанди та 4 щодо незаконного переправлення через кордон наркотиків.

    На жаль, у роботі нам також доводиться стикатися зі злочинами проти основ національної безпеки.

    Наразі слідчий відділ Управління розслідує 2 кримінальні провадження за статтею 111 (державна зрада) та одне за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу.

    Звичайно, цей перелік здобутків далеко не повний. Наша діяльність не обмежується виключно резонансними викриттями. Є ще, так би мовити, буденні справи, якими щодня займаються співробітники Управління. До прикладу, лише з початку поточного року оперативники регіонального органу оголосили громадянам низку офіційних застережень про неприпустимість протиправної поведінки.

    Крім цього, у нас є ще чимало цікавих напрацювань, які поки що не можемо оприлюднювати. За всіма цими результатами – довготривала напружена робота наших співробітників. За що я щиро їм вдячний.

    – Для своїх підлеглих Ви дуже вимогливий керівник?

    – Це треба у них запитати (усміхається – Авт.). Ніколи не вимагаю надміру від людей, з якими працюю. Тільки сумлінного виконання їхніх обов’язків. До речі, завжди готовий, як кажуть, тягти плуга разом із ними, що й роблю. Незалежно від того, в якому регіоні служу. Так було і в Житомирі, і у Вінниці. Кому цікаво – нехай запитає.

    – За кілька днів відбудуться вибори Президента України, як Ваше відомство готується до цієї події в плані безпекових питань?

    – Як Ви знаєте Служба безпеки України перебуває поза політичними процесом. Однак у межах власної компетенції Управління вживатиме всіх заходів для забезпечення демократичного процесу волевиявлення громадян України та попередження можливих провокацій. У цьому питанні ми покладаємося на високий професіоналізм і принциповість наших співробітників та мудрість краян.

     – Ми з Вами бесідуємо напередодні відзначення 27-ї річниці Служби безпеки України. Які підсумки, здобутки Ваш колектив вважає головними?

    – Стабільність та робота на єдиний результат – мир і злагода в регіоні. Вбачаємо в цьому й дещицю наших зусиль. Вважаю бойовий колектив Управління найвищою цінністю. Нині кожен працівник Управління перебуває на своєму місці та є справжнім професіоналом своєї справи.

    Я пишаюся, що більшість наших співробітників пройшли через горнило Антитерористичної операції та Операції об’єднаних сил. Серед них – 6 жінок-військовослужбовців. І сьогодні співробітники Управління продовжують гідно захищати східні кордони України від зазіхань агресора. За це їм велика честь і шана!

    Радий повідомити, що за сприяння керівництва Служби безпеки України маємо позитивні зрушення у вирішенні соціально-побутових питань військовослужбовців нашого Управління та їхніх сімей. Започатковане будівництво багатоквартирного житлового будинку, що дасть змогу закрити так звану квартирну чергу.

    Чималу увагу ми стараємося також приділяти нашим ветеранам, котрі стояли біля витоків незалежності держави та створення вітчизняної спецслужби. В цьому році Управління зробило низку кроків назустріч цим людям та продовжує опікуватися ними та їхніми побутовими проблемами.

    Принагідно вітаю усіх співробітників і ветеранів СБУ із 27-ю річницею Служби безпеки України!

    Бажаю незгасимих сил у благородній справі служіння Батьківщині, примноження досягнень, подальших професійних успіхів, втілення всіх планів та задумів, миру, добра, щастя, злагоди й благополуччя!

    Спілкувалася Людмила Мазур

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору