ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Що можна дізнатись в цитологічному дослідженні мокротиння?

    29 березня 2024 п'ятниця
    143 переглядів

    Людина в день здійснює близько десяти тисяч вдихів, якщо ж він займається зарядкою чи спортом, то це число може збільшуватись до 20 тисяч разів. Тому при виникненні проблем дихальних шляхів це дуже сильно впливає на наше самопочуття. Тільки згадайте, як важко стає нам дихати, коли ми хворіємо на ангіну або звичайним нежитем. 
     

    А тепер подумайте, який дискомфорт відчуває людина, якщо у нього запалення бронхів чи легенів, не кажучи вже про туберкульоз або рак легенів! У великих містах повітря досить сильно забруднено через вихлопні гази автомобілів та металургійних заводів. І ви помічали, як нам стає легше дихати, коли ви виїжджаєте на море чи у лісі. Це відбувається тому, що в ваші легені надходить чистий кисень. Такий аналіз, як цитологічне дослідження мокротиння дозволяє визначити чи підтвердити діагноз, а також виявити пухлини/не пухлинні захворювання дихальної системи. У лабораторії Медлаб перейшовши за посиланням https://medlabtest.ua/uk/patients/analizy/citologiceskoe-issledovanie-mokroty-na-stekle можна здати мокротиння на аналіз, дізнатися ціну та місце, де можна здати його.

    Що можна дізнатись в цитологічному дослідженні мокротиння?

    Що передбачає цитологічне дослідження?

    Мокротиння виділяється у нас з дихальних шляхів, коли ми хворіємо, і є патологічним явищем, що свідчить про те, що є проблема в дихальній системі. Якраз цитологічне дослідження дозволяє точно визначити першопричину виділення мокротиння. Слиз утворюється в бронхах людини, а мокрота містить невелику кількість гною, померлих клітин та мікроорганізмів. Їх можна детально роздивитись під мікроскопом, та знайти осередок її освіти, підібрати точне лікування, а також виявити пухлини. Цитологічне дослідження зазвичай призначає лікар-ендоскопіст, лікар загальної практики чи онколог. Однак цитологічне дослідження ви можете здати і самі без направлення, а результати аналізу допоможуть зробити більш точний висновок.

    Як проводиться аналіз на цитологію?

    Цитологічне дослідження мокротиння проводиться за допомогою мікроскопа, в якості матеріалу використовується мокрота, яку поміщають на предметне скло, підсушують або фіксують спеціальною речовиною та передають в лабораторію. Після фіксації зразка мазки забарвлюють в один зі способів:

    1. За ПАП-тесту. Є одним з найпопулярніших у світі. Він ефективний при виявленні онкологічних захворюваннях або вірусних (наприклад, ВПЛ).

    2. За Романовським. В Україні він часто застосовується в модифікації Лейшмана, оскільки при такому забарвленні краще видно ядро, а також легше виявити бактерії.

    При використанні ПАП-тесту, лікар вказує 1-5 тип клітин, де перший тип означає норму, а 5 тип наявність великої кількості ракових клітин в епітелії.

    Скільки за часом проводиться аналіз?

    Тривалість проведення аналізу зазвичай залежить від завантаженості лабораторії. На відміну від інших тестів, в цитологічному дослідженні потрібно обов'язкову участь спеціаліста по мікроскопії. Однак останнім часом в лабораторіях застосовується все більше автоматизованих цитологічних систем, що дозволяє прискорити отримати результати в рази. В середньому, результати досліджень будуть готові через 1-3 дні, але в деяких - термінових - випадках результати можуть бути готові протягом години.

    Як зібрати мокротиння?

    Збір мокротиння можна проводити як вдома, так і безпосередньо в самій лабораторії. Для збору біоматеріалу використовується стерильний контейнер, який можна купити в будь-якій аптеці. Збір мокротиння найкраще здійснювати вранці, до сніданку. Перед цим необхідно добре почистити ротову порожнину. Дуже важливо щоб хворий відкашлював мокротиння, а не відхаркував, а для того, щоб утворення слизу було краще, потрібно перед забором зробити три повних вдихів/видихів, після чого трошки покашляти й виплюнути мокротиння в контейнер. Для аналізу досить буде 5 мл біоматеріалу. Отриману рідину слід якомога швидше доставити в лабораторію, бо в «полежавшому» мокротинні утворюється сапрофіти, які спотворюють результати аналізів.

    Характеристики

    Мокрота розрізняється за кольором, запахом та виглядом. Мокрота часто виглядає як безбарвна консистенція, а вміст у ній гнійних елементів надає відтінку зеленуватий колір, що характерно при абсцесі легень. При знаходженні в мокроті крові, вона забарвлюється в червоний колір, а якщо вона має помаранчевий відтінок, то це може свідчити про пневмонію, туберкульоз або отека легенів. Мокрота може мати і темний відтінок, що часто спостерігається у курців чи у працівників заводів.

    Запаху мокрота майже не має, а якщо він присутній, то це може свідчити при придбанні абсцесу, гангрени легкого або гнильного бронхіту.

    Якщо мокрота в'язка, то це говорить про запущеної стадії бронхіта. Слизисто-гнійне виділення мокротиння характерно для абсцесу легенів, сіруватий відтінок може свідчити про отеке легких, а наявність крові буває у випадках інфаркту легень, злоякісних пухлин або навіть при сифілісі.

    Однак не варто самому думати та гадати, що з вашими легенями не так, якщо у вас не проходить кашель протягом 7 днів - зверніться до лікаря!

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору