ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Зовнішньополітичне відомство України проти автономізації Закарпаття!

    28 березня 2024 четвер
    72 переглядів
    Угорська автономізація Закарпаття — рішучий протест України
    МЗС висловлює протест у зв’язку із закликами до втручання у внутрішні справи суверенних держав, які мають місце в оприлюдненому 15 листопада Комюніке XVIII-го засідання Угорської постійної ради.

    Про це повідомив прес-центр МЗС.

    "Засуджуючи заклики до автономії угорських спільнот Карпатського регіону, наголошуємо на тому, що національні меншини в Україні користуються конституційним правом на культурну автономію і що підтримка інших форм автономії суперечать українському законодавству і є посяганням на територіальну цілісність", - йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства України.

    У контексті наміру угорської сторони реалізовувати програми з надання допомоги закордонним угорцям МЗС України зазначає, що процедура надання такої допомоги має узгоджуватися з країнами проживання угорських громад та надаватися в "прозорий та недискримінаційний спосіб". 

    Міністерство також нагадує, що Конституційний суд України визнав Закон України "Про освіту" таким, що відповідає Конституції, і що шість із семи висловлених Венеціанською комісією рекомендацій для імплементації цього закону Україною вже виконані.

    "Після виконання останньої, сьомої, рекомендації ми очікуємо на розблокування Будапештом діалогу України з НАТО", - підкреслили в МЗС.

    Важливим для України є елементи Комюніке з висловленням готовності до нормалізації відносин України та Угорщини, зазначили в Києві.

    "Закликаємо угорську сторону припинити необґрунтовані звинувачення на адресу України в порушеннях прав угорської меншини та продовжити працювати у напрямку відновлення атмосфери довіри і добросусідського співробітництва, що відповідає також інтересам національних меншин, що проживають у наших державах", - додали у МЗС України.

    Зазначимо, Угорська постійна рада - це консультативний орган угорських політичних сил і закордонних угорських організацій, які мешкають у суміжних з Угорщиною країнах. Її члени: прем'єр, віце-прем'єр з питань нацполітики, міністр закордонних справ, держсекретар з питань національної політики, голови і керівники фракцій парламентський партій, а також закордонні угорські організації, які мають народних, обласних або місцевих депутатів. З України це ТУКЗ і ДСУУ.  Рада ухвалює резолюцію, яка носить рекомендаційний характер для уряду Угорщини у сфері національної політики.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору