ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатці в шоці - малий прикордонний рух із Словаччиною не діє

    19 квітня 2024 п'ятниця
    62 переглядів
    Малий прикордонний рух із Словаччиною не діє

    Полегшення при перетині кордону чекати не варто. Це зрозуміли закарпатці, що прийшли здати документи у Генконсульство Словаччини на отримання дозволу про безвізовий перетин кордону.

    Щоб отримати дозвіл, треба заплатити 20 євро, жити у 50-кілометровій прикордонній зоні не менше 3 років та зібрати цілу купу документів. Перших заявників було 9. Документи не прийняли від жодного. У консульстві пояснюють: жорсткі умови видачі дозволів – не їх забаганка, а вимога ЄС.

    У Генконсульстві Словаччини прийняли перших бажаючих отримати дозвіл на безвізовий в’їзд до країни - члена ЄС. Купу необхідних документів підготували лише дев’ять закарпатців. Та й ті дозволу на малий прикордонний рух не отримають, бо папери оформили неправильно.

    Іван Гецко, мешканець селища Великий Березний: "Ніякого покращення не буде. Як було, так і є. Той же, коли на бізнес іти, той же пакет треба нести. То папір`я, що було, то і є. Навіть ужесточили".

    Тетяна Кошеля, мешканка міста Ужгород: "Не пустят никого. Пустят только к родственникам. Надо доказать документально, что они действительно являются родственниками".

    Гермина Балінт – етнічна словачка. У сусідній країні народилися й померли її батьки. Там живе старша сестра, і єдина надія її побачити – дозвіл на малий прикордонний рух. На візу у жінки немає грошей.

    Герміна Балінт, мешканка міста Ужгород: "Не мала грошей. Там гроші треба, євро. Откуда, що там пенсія 670 гривень. З чого платити?"

    Дозвіл на малий прикордонний рух коштує 20 євро. Безкоштовно його видаватимуть пенсіонерам та дітям. Щоб отримати спеціальну перепустку, треба жити у 50-кілометровій прикордонній зоні щонайменше 3 роки. І зібрати купу документів, де вказано мету поїздки. Заради відпочинку або роботи у Словаччині дозвіл не отримаєш.

    Маріан Сладечек, генеральний консул Словацької Республіки в Ужгороді: "Жестокие документы -- это спрашивайте у ваших представителей МИДа Украины. Они вместе обрабатывали договор о малом приграничном движении. Так что мы выполняем эту задачу. Мы даже не выдаем эти квитки. Посылаем в Братиславу. Есть это все в законном режиме".

    Дозволи видаватиме Поліцейське бюро у справах іноземців МВС Словаччини. Щодня консульство готове приймати сотню заявників. Закарпатці кажуть: у консульстві Угорщини схожий дозвіл видають упродовж тижня.
    Світлана Ковбиця, "Факти", ICTV

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости