ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Закарпатті туристи вже обкатали лижні траси

    19 березня 2024 вівторок
    55 переглядів
    Прихильники відпочинку на Закарпатті цікавляться гірськолижним туризмом

    Не секрет, що взимку прихильники відпочинку на Закарпатті найбільше цікавляться гірськолижним туризмом.

    - Туристичні та санаторно-курортні установи області здатні одночасно прийняти 14 тис. відпочивальників, у нас діє понад півсотні підйомників, - розповідає начальник управління з питань європейської інтеграції, туризму і курортів облдержадміністрації Олександр Марченко. - Лижники вже випробували схили після першого снігу, що випав у середині місяця. А от на гірськолижному курорті Драгобрат у Рахівському районі сніг випав ще раніше й лежить тут найдовше. Каталися лижники і на горі Красія у Великоберезнянському районі.

    Нині аби туристи могли спускатися з гір на лижах чи санях, обов'язковий супутник цього процесу - сніг - у природному вигляді не всюди є обов'язковим. На кращих базах його настрілюють снігові гармати. На багатьох трасах обладнані зони сновтюбінгу, який передбачає катання на гумових кругах. Квадроциклами, що є практично на всіх базах, рятувальна або технічні служби мають змогу швидко надати у разі необхідності медичну допомогу, доставити людей у безпечне місце тощо.

    Підйомник взимку - найкраща принада

    Любителям активного відпочинку варто звернути увагу не лише на готельно-туристичні комплекси, а й на санаторії, які мають власні гірськолижні підйомники. Серед таких - "Квітка полонини", "Кришталеве джерело", "Сонячне Закарпаття", "Шаян", "Синяк".

    У багатьох місцях обладнано спуски окремо для "чайників" і досвідчених гірськолижників. До наявних раніше двох крісельних підйомників, встановлених на Красії, торік додався ще один у селі Пилипець, що на Міжгірщині. Запрацює нарешті "кріселка" і в самому райцентрі.

    Нині ціни, на відміну від попередніх років, не кусаються. Власники комплексів їх не підвищували, остерігаючись відтоку туристів до сусідньої Словаччини. За словами Олександра Марченка, відпочинок у так званий високий сезон - з 28 грудня по 14 січня - обійдеться від 800 до 1000 грн з людини на добу. Це - з урахуванням проживання, харчування, святкового столу, катання на лижах, мандрівок по області. Порівняно з сусідньою Львівською областю ця сума є нижчою. Ще доступніші ціни в сільських садибах.

    - Звичайно, ті садиби, про які знають багато людей і які добре себе зарекомендували, на Новорічні та Різдвяні свята вже замовлені. Але, за бажання, "свою" хату завжди можна знайти, - вважає голова обласного Центру розвитку сільського зеленого туризму Богдан Пранничук.

    Він, зокрема, зазначив, що в селі Лазещина у Рахівському районі щороку беруться до "зеленої" справи нові й нові господарі. Не став винятком і нинішній. У Лазещині на додачу до десятків садиб, наявних досі, щойно відкрилася "Шовкова косиця", власником якої є Юрій Тулайдан, комфортні умови для гостей створив Василь Моханюк. Поряд з їхніми оселями є 300-метровий бугельний підйомник.

    У сусідньому селищі Ясіня, в урочищі Костерівка із давніх часів працює такий самий підйомний механізм - невеликий, але для початківців іншого й не треба. Ті ж, кому 300-метрова траса здасться надто простою, матимуть змогу перебратися на круті схили гірськолижного курорту Драгобрат. Він на відстані всього 8 км від Ясіні.

    - Багатьох дивує, що в сільських оселях за приблизно однакову ціну можна отримати куди більше послуг, ніж у готелях і туркомплексах, - зазначає головний сільський турист області. - Ціни у високий сезон тут 250 грн за добу з дворазовим харчуванням. Але після свят можна насолоджуватися принадами зими всього за 120-150 грн.

    Відродили Маланку

    Прохання назвати ще кілька населених пунктів, до яких варто приїхати на новорічно-різдвяні вакації, не застало Богдана Дмировича зненацька. За якусь хвилину відповідав:

    - У протилежному кінці області, у Великоберезнянському районі, є село Вишка. У ньому отримаєте послуги на різний смак і товщину гаманця. Там проживає відомий у краї організатор туризму Павло Павлі. Має великий дім для прийому гостей. Для них з ініціативи Павла Павловича у селі відродили призабуте свято Маланки. А до святкування Різдва не потрібно нікого заохочувати: селяни колядують по хатах, як це і було завжди. Є на що подивитися, а також самому взяти участь у колядах.

    У Вишці можна зупинитися у власника туристично-оздоровчого комплексу Федора Жукова, який назвав заклад своїм прізвищем. "У Жукова" для туристів - плавальний басейн і власний гірськолижний витяг. Приймають гостей менші за розмахом, але добре впорядковані й перевірені сільські садиби Наталі та Івана Долинських ("У дяді Вані"), Федора Костика та інші.

    Найвідомішою базою у цьому селі є пансіонат "Урочище", зведений за кошти угорського інвестора. Тут також є свій гірськолижний витяг, а також басейн, коні для верхової їзди. До слова, навіть у садибах, а не лише тут, прийнято будувати сауни. Зимовий відпочинок у Закарпатті можна збагатити і дегустаціями у приватних виноробів краю, і відвіданням музею меду у Мукачевому, і купанням у термальному басейні в Береговому, і участю у численних фестивалях.

    Василь БЕДЗІР

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору