ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Новорічні ялинки Закарпаття

    19 березня 2024 вівторок
    41 переглядів
    Міська ялинка в Ужгороді на площі Театральній

    Перед новорічними святами вона – у центрі уваги. Її встановлюють в оселях і центрах населених пунктів. Адже незмінним символом Нового року було, є і буде дерево, яке «взимку та влітку – одного кольору», тобто ялинка. До вашої уваги огляд новорічних ялинок міст і селищ Закарпаття.

    Як виявилося, у жодному з міст краю немає штучної ялинки, усі – живі. Тільки у Сваляві та Міжгір’ї вони не зрубані. Висота головних зелених красунь сягає понад 10 метрів. Найшвидше ялинку встановили у Берегові, а найпізніше – у Воловці. Найбільша, 25-метрова зелена красуня, – у Мукачеві, а найменша – у Великому Березному. Найбільш нарядні деревця – в Іршаві та Чопі. А Тячево може похизуватися рідкісною, сріблястою ялинкою.
    1. Мукачево

    Висота найвищої ялинки краю – майже 25 метрів. Новорічне дерево, до речі, спочатку мало 27 метрів. «Мешкало» дерево у селі Подобовець, що на Міжгірщині. Відтепер красуня ще місяць прикрашатиме головну площу міста над Латорицею. Придбали її за символічну ціну – 500 несимволічних гривень. До прикрашення вічнозеленої долучили дітей, які власноруч виготовили близько 300 ялинкових прикрас. Довжина гірлянд – майже 400 метрів. На ялинку витратили близько 20 тисяч гривень.
    2. Свалява

    Друга за величиною зелена красуня росте у центрі Сваляви. Цього року міська рада прикрасила ялинку, яка росте поблизу того місця, де раніше її установлювали. Це й економічно вигідно, і рубати дерево не довелося. Висота красуні – 22 метри. Окрім того, що висока свалявська красуня доволі широка. На неї придбали нові прикраси та гірлянди. Влада міста організувала усе за благодійні кошти (60 тисяч гривень). На святковому дереві – близько 250 іграшок, довжина гірлянд – 1000 метрів. Слід зазначити, що ялинку прикрасили однобоко: з одного боку (фас) іграшки є, а з іншого (анфас) – немає, все залишили без змін. Ялика а-ля «ти туди не дивися, ти сюди дивися!».
    3. Ужгород (обласна ялинка, що на площі Народній)

    Починаючи із 2003 року, обласну красуню привозять із Міжгірського району. Її висота сягає 21-го метра. Вічнозелену для області подарували, а транспортування, встановлення та вбирання красуні обійшлося приблизно у 40 тисяч гривень. На ялинці майже 350 іграшок і 30 палаючих зірочок. Загальна довжина гірлянд – близько 1000 метрів (1000 лампочок).
    4. Чоп

    Висота ялинки у найзахіднішому місті країни – 15 метрів. На ній аж 500 іграшок та 810 метрів гірлянд. Дерево росло на території залізничної організації. З оформленням новорічної красуні допомогли військові. На міську ялинку у Чопі не затрачено жодної копійки, все зроблено за допомогою добровольців, активістів міста.
    5. Хуст

    Ялинку місту надав приватний підприємець. Місцеві й обласні депутати зібрали кошти, за які закупили гірлянди. Голкова красуня коштувала місту близько 30 тисяч гривень. Її висота – 15 метрів. Для освітлення новорічного дерева використали біля 10 тисяч лампочок. Два типи гірлянд: 300 метрів і 80 метрів квадратних сітки. На ній – близько сотні іграшок.
    6. Ужгород (міська ялинка на площі Театральній)

    Висота ужгородської ялинки була 17 метрів, але для того, щоб вона була більш стійкою, 2,5 метра довелося обрізати. Зараз висота ужгородської зеленої красуні – 14,5 метрів. Вічнозелену знайшли при обході міста, в одному із дворів у районі парку ім. Горького. Ялинка руйнувала дахову конструкцію, могла впасти на будинок, тому дерево зрізали. «Ми і людям допомогли, і собі добре зробили», – пояснюють комунальники. На новорічному дереві – 68 кульок (2 розбилися), є іграшки ручної роботи дітей (2 мішки або близько півсотні прикрас). Ялинка коштувала місту «гарне слово» – «дякую», – пояснив заступник ужгородського міського голови Володимир Фленько. «Не пам’ятаю хто, але хтось із великих написав, що нічого так не ціниться дорого, як гарне слово, нічого так не коштує дорого і нічого так не може обійтися дешево!» – зауважив заступник міського голови.
    7. Виноградів

    Вічнозелене дерево «мешкало» на території сирзаводу, у Виноградові. Виросла ялинка до 14 метрів. На ній до сотні іграшок та близько 150 метрів гірлянд. «Ялинковий» кошторис тут чималий: близько 30 тисяч коштували прикраси, ще близько 10-ти – установка і транспортування, недешево обходиться міській владі й охорона новорічної красуні.
    8. Іршава

    Іршавська ялинка росла на території меблевої фабрики, яка оцінила 13-14-метрове дерево на суму 1200 гривень. Влада міста буде просити знизити ціну вічнозеленої красуні хоча б до 1000 гривень. На встановлення та вбирання новорічного дерева скинулися підприємці міста (20 тисяч гривень). На головній ялинці Іршави – 400 іграшок, зроблених на замовлення, і 200 прикрас великих розмірів. Використано понад 300 метрів гірлянд і сітку на 84 метри квадратні. Сама верхівка ялинки коштувала 2 тисячі грн.
    9. Тячів

    Тячівська ялинка – принесена вітром. На головній площі встановили рідкісну ялинку – сріблясту. Тендітне, молоде деревце вирвав з корінням буревій, який пронісся містом. Красуню, що впала у парку, біля фонтану зберегли і прикрасили. Висота дерева – 12,5 метра. Привести рідкісну красуню до ладу коштувало місту приблизно 15 тисяч гривень. Частину новорічних іграшок зберегли, частину довелося закупити. Зараз на ялинці більше сотні прикрас (6 коробок), майже 200 метрів гірлянд та 16 сніжинок.
    10.Берегово

    Це місто – одне з найперших, де поклали новорічну ялинку (6 грудня). Ялинку знайшли на території Берегівського району. Вона коштувала 600 гривень. Загалом витрати на ялинку становлять до 5 тисяч гривень. Слід зазначити, що витрати на ялинку міська влада поділила із районною. Берегівська ялинка сягала 14 метрів заввишки, а зараз її висота – 12 метрів. До речі, це дерево ледь не впало – сильно нахилилося від вітру. Тож довелося робити нову металеву основу та вирівнювати ялинку. Зараз на ній 120 метрів гірлянд і приблизно 100 іграшок.
    11. Міжгір’я

    Здавалося б, де як не у Міжгір’ї мала б бути найвища ялинка. Адже саме звідси привезли і 25-ти метрову ялинку, що в Мукачеві, і 21-метрову обласну. До речі, головну ялинку області традиційно, починаючи із 2003-го року, привозять саме із Міжгірщини. Натомість, у цьому гірському краї традиції інші. Тут є гарна традиція не нищити ялинки, а прикрашати ті, що ростуть. У цьому краї немає культу ялинки. Тут кожна ялинка красива по-своєму. У центрі міста росте чимало ялинок, серед них і головна. Її висота – 12 метрів. Прикрасити новорічне деревце коштувало 3 тисячі гривень. Іграшок на ялинці до сотні, а довжина гірлянд близько 30 метрів. Та окрім цих відомостей, у Міжгірї знають ще й один не менш цікавий факт про головну новорічну ялинку міста – це її вік. Міжгірській ялинці зараз близько 25 років.
    12. Рахів

    Висота ялинки – до 12 метрів. Дерево росло на території міста. Вбрали ялинку за спонсорські кошти. Міська влада витратилася на ялинкове освітлення.
    13. Перечин

    Перечинську ялинку привезли із околиць міста. Її висота також не більше 12 метрів.
    14. Смт. Великий Березний

    У селищі ялинку вишукували довго. Вибирали струнку та симетричну. У результаті знайдена ялинка виявилася найменшою серед головних новорічних ялинок на Закарпатті. Висота великоберезнянської красуні – трішки більше 10 метрів. На ній до сотні прикрас та 160 метрів гірлянд. Спонсори надали допомогу при перевезенні, встановленні та вбиранні ялинки. Вічнозелена краса обійшлася у 10 тисяч гривень.

    Як нам розповіли у селищі, більшої ялинки тут не прагнули. Новорічне деревце висотою 10-12 метрів задовольняє мешканців Великого Березного. А наступного, щоб не рубати, тут планують посадити нову, 6-метрову, ялинку. Це буде і гуманніше, і дешевше водночас.
    З Новим роком!

    Саша Сашина

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі