ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Синагога в Ужгороді – визнаний шедевр європейської архітектури

    28 березня 2024 четвер
    55 переглядів
    Ужгородську синагогу не повернуть єврейській громаді

    Фахівці кажуть, її аналогів у «Старому Світі» немає; євреї зі всього світу спеціально приїжджають, помилуватися нею, відчути її старовинний дух. Однак ужгородську синагогу, яку не змогли знищити ні віки, ні політичні режими, нині руйнує недбалість та неуважність влади.

    Понад століття тому на невеличкому клаптику землі у центральній частині Ужгорода єврейська спільнота почала будувати так звану центральну обласну синагогу. За задумом австро-угорських архітекторів Людвіґа Ферстера та Фрідєша Фесла, ця будівля мала стати справжнім мистецьким шедевром. Так воно й сталося – у 1904 році на березі повноводного Ужа постала велична синагога, зведена зі спеціально привезених з Італії матеріалів.

    Її збудували у помпезному романтичному стилі, до якого вплелися візантійські та арабо-мавританскі мотиви. Історики та архітектори кажуть, подібних синагог у Європі немає, тому цією пам’яткою культури особливо пишаються ужгородці – і євреї, і українці, і городяни інших національностей. Щоправда, є в цій гордості ложка дьогтю: нині в синагозі молитися не можна— в ній ще від радянських часів розташували обласну філармонію.

    Перетворили в «заклад культури» під наглядом КДБ

    Про те ж, як синагогу перетворювали в «заклад культури», розповіла представниця Закарпатської обласної громадської організації «Життя» Вікторія Кохан: «Наприкінці 40-х років радянська влада взяла це приміщення для облаштування обласної філармонії. На даху синагоги стояли скрижалі, на яких були виписані 10 заповідей Мойсея, ці скрижалі скинули на землю, це все робилося під наглядом працівників КДБ. Розповідають нам уже зараз старші люди, які були свідками цієї події, що багато євреїв стояли і, дивлячись на це, плакали. Свідок тих подій розповів, як старенький єврей попросив маленького хлопчика принести йому шматочок від тих скрижалей…»

    Єврейська спільнота живе в Закарпатті понад п’ять століть. Уже у 18 столітті в Закарпатті діяли з десяток синагог, низка молитовних будинків, єврейські культурні центри, гімназії, ритуальні бані «мікви». Усі ці будівлі, як і синагогу, фахівці називають «архітектурними подіями» в житті Ужгорода, але жодна з них нині не належить єврейській громаді. Чимало цих будинків уже давно втратили своє історичне обличчя, але найбільш прикро, що через просідання ґрунту та непродуману реконструкцію почала руйнуватися синагога-філармонія.

    Пропонували розібрати по цеглині й вивезти до Ізраїлю

    Власне ужгородські євреї не мають коштів на її порятунок. Про одну цікаву спробу врятувати синагогу розповіла Вікторія Кохан: «Насправді ця будівля в аварійному стані, і єврейська община в нашому місті не здатна утримувати цю синагогу. Здається, це було в 2000-му році, приїжджали з Ізраїлю євреї й пропонували розібрати цю синагогу по цеглині й вивести до Ізраїлю, там збудувати, відновити і так зберегти. Але наша влада відмовилася, бо це насправді одна з найкращих будівель в місті».

    А ще колишня єврейська синагога, нинішня Закарпатська обласна філармонія, — головна концертна зала краю. У ній акустика, аналогів якої в області не існує. І саме сюди сходяться ще й цінителі органної музики.З їхніми словами, тут вона звучить по-особливому…

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору