ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Українці не платитимуть за національні в'їзні візи до Словаччини

    23 квітня 2024 вівторок
    24 переглядів
    Консульство Словаччини є серед лідерів з видачі безкоштовних віз українцям

    Українська та словацька сторони завершують внутрішньодержавні процедури ратифікації відповідної угоди. Експерти відзначають позитивні зрушення.

    Переговори між Словаччиною та Україною про лібералізацію візового режиму, в частині скасування консульських зборів за національні візи, тривали більше року. За повідомленням МЗС України, відповідну постанову про затвердження угоди вже ухвалив Кабінет Міністрів України. Угода набуде чинності за тридцять днів після обміну сторонами повідомленнями про виконання внутрішньодержавних процедур.

    Згідно з останніми дослідженнями Громадської ініціативи "Європа без бар’єрів", консульство Словаччини є серед лідерів з видачі безкоштовних віз громадянам України. І належить до "дружніх" українцям консульств. Показник відмов у видачі віз є найменшим з-поміж усіх інших консульств в Україні - 2-3 відсотки, показало дослідження.

    Половина віз видані безкоштовно

    Хоча бажаючих отримати довготермінову національну візу до Словаччини серед українських громадян не так вже й багато, але скасування збору – це суттєвий крок до послаблення візового режиму, зауважив в інтерв’ю Deutsche Welle представник ініціативи "Європа без бар’єрів" Андрій Лепак.

    Як показує дослідження, з-поміж півсотні опитаних під консульством лише 1,7 відсотки мали намір просити національну візу. Зважаючи, що вартість національної візи становить 200 євро, то це серйозне заощадження для українців, додав експерт. Цікаво, що з усіх видів виданих Словаччиною віз половина – безкоштовні, результати дослідження.

    До аналогічного кроку вже вдалася Польща. З 1 березня цього року оплату за національну візу буде зменшено з 35 до 20 євро. Очевидно, з економічних міркувань Польща не відмовилась від повного скасування збору, припускає експерт.

    Національна віза, згідно з Візовим кодексом, дозволяє перебування в країнах Шенгенської зони впродовж трьох місяців.

    Автор: Галина Стадник

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости