ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У суботу та неділю в Тячеві відначили 682-у річницю міста (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    46 переглядів
    Закарпатське місто Тячів відзначило своє День народження

    Невеличке місто Тячів цими вихідними, 1-2 жовтня відзначило своє День народження-- 682-гу річницю з моменту першої письмової згадки.


    Найбільш важливою і урочистою подією першого дня празника було святкове відкриття площі Поштової. Не так давно, ця територія ще знаходилась у жахливому захаращеному стані й мала "спотворений" вигляд. Зараз все зовсім по іншому, усе змінилося. На сьогодні – це маленький міні діснейленд, шикарна дитяча ігрова площадка та каток. Від ранньої весни й до пізньої осені, дітки тут зможуть кататися на роликах, а взимку на ковзанах.
    В урочистій церемонії відкриття цього диво-майданчика взяли участь – міський голова Іван Іванович Ковач, голова районної держадміністрації – Михайло Іванович Шелевер, голова районної ради Михайло Васильович Данилюк. Вони виступили із щирими словами привітань та здійснили символічне перерізання стрічки. За такий гарний подарунок керівництва, дітки підготували для них й для усіх присутніх на святі концерт та запустили у небо кульки й голубів. Першими господарями нового майданчика стала малеча, яка швидко освоїла атракціони, каруселі та вподобала собі цей райський куточок Тячева.
    Вже традиційно до Дня мі¬ста проводиться ярмарок «Зо¬лота осінь» та свято урожаю «Сюреті-бал». Центральною вулицею міста, на прикрашених бричках проїхалися учні Тячівської ЗОШ І-ІІІ ст. №3., вітаючи всіх із щедрим осіннім урожаєм та засіваючи пше¬ницею на добро. А біля будинку культури вже зібралися учасники святкування. На імпровізо¬ваній сцені - зведений інструментальний оркестр викладачів дитячих шкіл мистецтв ра¬йону (кер.Валерій Ломаков), у виконанні якого прозвучали музичні композиції. Надалі відбулося вручення символічних дарів осені та концерт вихованців шкіл міста, учасників художньої самодіяльності.
    День народження мальовничого, старовинного й гордого Тячева було також відзначено турніром з шашок-64 на Кубок міста. Взяли участь у змаганнях любителі цього виду спорту з Тячівщини, та представники з сусідніх районів Закарпаття. Цей важливий турнір відбувається з ініціативи міського голови Івана Ковача, діючого чемпіона області з шашок Михайла Кошілки та організаторських зусиль заступника мера Василя Хайнаса.

    У перший день святкування Дня міста також проводився конкурс «Тячівська ґаздинька» на найкраще приготування та оформ¬лення «солодкого столу» (тортів, тістечок та інших соло¬дощів). Оригінальність випічки представили чимало тячівських газдинь, котрі отримали від організаторів святкування цінні призи та подарунки. Газдиньки-майстрині, щиросердечно пригощали усіх хто завітав на празник у їхнє місто своїми дуже смачними диво- випічками.

    У такий гарний святковий день футбольні трибуни тячівського стаді¬ону теж не були пустими. Вони зібрали чисельних вболівальників, спортсме¬нів-ветеранів футбольних команд та гостей міста з нагоди проведення традиційного Міжнародного ту¬рніру на Кубок Людвика Бийреша.У турнірі взяли участь ФК «Нодькалло» з міста-побратима Нодькало (Угорщина), ФК «Случ» (м.Красилів Хмельницької області), ФК «Злагода» (м.Хуст), ФК «Тячів» та ФК «Тячівка». На свято спорту було запрошено і ро¬дину Бийрешів, яка проживає у Тячеві, а також шанованих спортсменів та гостей.
    Людвик Бийреш народився 27 березня 1930 року в м.Тячів. Навчався у Тячівській середній школі, де надалі працював учителем фізкультури. Він очолював добровільне спорти¬вне товариство «Спартак» та дитячо-юна¬цьку спортивну школу. І став одним із перших організаторів фут¬болу у м.Тячів та Тячівському районі. Людвику Бий¬решу присво¬єно звання «Відмінник фізичної куль¬тури СРСР» та «Відмінник народної освіти Укра¬їни».
    Хочу додати, також й те, що місто Тячів щорічно вшановує пам’ять відомого тячівського футболіста і талановитого спортсмена - Люд¬вика Бий¬реша - котрий присвятив своє життя служінню спорту та розвитку місцевого футболу, в честь якого і названо стадіон.

    У суботу, на прикінці другої половини дня відбувся й гала-концерт за участю Народного артиста України Олекса¬ндра Пономарьова. Побачити "короля музики" й послухати пісні у його виконанні прийшли не тільки мешканці міста, а й завітало чимало лю¬дей із різних куточків Закарпатської області. Артист від усього серця привітав усіх з Днем міста, виконав хіти, співав задушевно й дуже гарно. В Олександра Пономарьова "золотий голос", який йому подарував Господь та матінка-природа.
    Другий день іменин Тячева був також багатим на події, які є дуже важливими не тільки для самих мешканців цього міста, але й для Закарпаття. Адже, 2 жовтня, в урочистій обстановці, мери двох міст – побратимів Тячів (Україна) та Вац (Угорщина), пам’ятаючи про високе покликання, у дусі толерантності та взаємо порозуміння, з метою закріплення двосторонніх економічних та міжнаціональних зв’язків територіальних громад цих міст,
    діючи в інтересах сторін, виявляючи добру волю громад 2 міст до тісного та довгострокового співробітництва, визначили наміри, завірити своїми підписами угоду про співпрацю в тім, що забезпечуватимуть: економічну та правову співпрацю між територіальними громадами міст побратимів; розробку та реалізацію спільних культурних проектів в інтересах громад та у напрямку європейської інтеграції; обмін досвідом роботи та делегаціями громадян; взаємодію у розвитку відносин в галузях освіти, науки, медицини, релігії, охорони природи, спорту та туризму.
    Підписали угоду -- міський голова Іван Іванович Ковач (Тячів - Україна) та міський голова Фордош Оттіла (Вац -Угорщина).
    На цьому зібранні були присутні : представники делегацій міст-побратимів, депутати Тячівської міської ради, члени виконавчого комітету, керівники загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів, почесні громадяни міста та актив міста Тячів.
    Протягом 2006 - 2008 років, під час робочих візитів делегацій, відбувалися підписання двосторонніх Угод про співпрацю м. Тячів з містами– побратимами.
    27 вересня 2009 року під час святкування 680- річниці міста Тячів на спільній зустрічі міст-побратимів було підписано Меморандум про співпрацю між містами – побратимами Тячів (Україна), Буча (Київська область, Україна), Нодькалло (Угорщина), Негрешть – Оаш (Румунія), Ясберень (Угорщина), Бардієво (Словакія), Боктоловрантгазо (Угорщина) .
    Цей Меморандум був покладений в основу для розширення кола міст-побратимів.

    Після цієї знаменної події всіх учасників зібрання запросили на урочисте закладання символічної капсули під будівництво спортивного комплексу по вул. Вайди в м.Тячів.
    Виконавцем будівельних робіт по проекту виступає Генеральна Підрядна організація, яку було визнано найкращою з поміж усіх учасників конкурсних торгів.
    Майбутній спортивний комплекс, графічне зображення якого бачите на цьому білборді, займатиме площу 2591,80 кв.м. з пропускною здатністю спортзали -50 осіб та кількістю нестаціонарних місць для глядачів - 468. В рамках першої черги передбачається будівництво спортивної зали. В другу чергу планується зводити адміністративну будівлю спорткомплексу. Норматив будівництва 12 місяців, прийняття в експлуатацію -- вересень 2012.
    Цей грандіозний проект ініційований Тячівською міською радою.
    Одним із перших та найважливіших завдань було вирішення питання щодо земельної ділянки під будівництво сучасного спорткомплексу. Найкращою було вибрано територію в мікрорайоні вул. Вайди, де розміщені та функціонують загальноосвітні школи №1 та №2, професійний ліцей, дошкільний навчальний заклад, а також: біля десяти багатоквартирних житлових будинків. Та й саме розміщення майбутнього спортивного комплексу сприятиме доступності всіх бажаючих міста займатися спортом.
    Міською радою прийнято цілий ряд власних рішень, які передують будівництву спортивного закладу, виготовлено проектно-кошторисну документацію, проведено процедуру державних закупівель на виконання будівельних робіт та визначено їх виконавців, спільними зусиллями влади усіх рівнів вишукані кошти.
    Виконали почесну місію закладання символічної капсули під будівництво майбутнього спортивного комплексу: Тячівський міський голова - Іван Іванович Ковач; голова Закарпатської обласної державної адміністрації - Олександр Олександрович Ледида; голова Тячівської районної державної адміністрації - Михайло Іванович Шелевер;
    директор ТОВ «Ангар-Будсервіс» - Юрій Петрович Новицький.
    Освятив місце із встановленою символічною капсулою під будівництво майбутнього спортивного комплексу отець Василь.
    Послання нащадкам
    Тячів древнє і мальовниче місто, документальна згадка про яке сягає в 1329 рік. Сьогодні місто відзначає свій 782 День народження. Десятитисячна громада тячівців працює на розвиток рідного міста , докладає максимум зусиль, аби воно у гарному, впорядкованому і добротному вигляді крокувало у майбутнє. Всі помисли та дії мешканців спрямовані на примноження добрих традиції, збереження Богом даної краси, створення інфраструктури та добробуту.
    Сьогодні закладається перший камінь у будівництво нового сучасного спортивного комплексу – нової надії на спортивні здобутки і зміцнення здоров’я тячівців.
    Кошторисна вартість цієї навчально-тренувальної споруди складає більше 8-ох мільйонів гривень. Об’єкт включено в перелік об’єктів соціально-економічного розвитку області, який співфінансується за рахунок державного бюджету.
    Проект розроблено товариством з обмеженою відповідальністю «ЗлатоГраф-проект». Спорткомплекс вміщатиме навчально-тренувальний зал, трибуну на 468 місць, конференцзал, офісні приміщення, тренажерну зал, кіоски для преси, кафетерій, процедурний та масажний кабінети і лазню. Одночасно тут зможуть займатися спортом більше 50 осіб. На його базі планується проводити масові спортивні заходи, турніри, змагання. Здійснює будівництво будсервіс «Інгір».
    Розпочинаючи роботу, просимо в Бога доброї долі для будівничих та опіки над їх працею і цією спорудою.
    Пишемо це, в повчання прийдешнім поколінням тячівців, які народяться на цій землі, щоб продовжити і примножити наші славні традиції!
    Ми віримо в майбутнє Тячева!
    2 жовтня 2011 рік
    Урочисте відкриття свята з нагоди Дня міста Тячів, відбулося в неділю о 12:30. На площі Поштовій (перед районним Будинком культури). Із теплими та щирими словами привітань до всіх присутніх звернулися: Тячівський міський голова - Іван Іванович Ковач; голова Закарпатської обласної державної адміністрації - Олександр Олександрович Ледида; керуючий справами апарату обласної ради - Михайло Андрійович Попович; голова Тячівської районної державної адміністрації Михайло Іванович Шелевер; голова Тячівської районної ради - Михайло Васильович Данилюк; гості з Угорщини та інші.
    Того ж дня, на святковій сцені відбулося урочисте нагородження переможців дитячих конкурсів «Кращий учень м.Тячів - 2011», «Кращий спортсмен м.Тячів - 2011», Кращий художник м.Тячів - 2011», Кращий художній (поетичний)твір на тему «Тячів сьогодні» приурочене Дню міста Тячів. Грамоти та цінні подарунки отримали: Кучерявий Дмитро Іванович, учень 11 класу Тячівської загальноосвітньої школи І-ІП ступенів №1 імені Василя Гренджі -Донського та Немеш Наталія Михайлівна, учениця 10 класу Тячівської загальноосвітньої школи №2; Савинець Андрій Васильович, учень 10 класу Тячівської загальноосвітньої школи І-ІП ступенів №2; Пінезі Елеонору, ученицю 8-А класу Тячівської загальноосвітньої школи І-ІП ступенів №2; Ткач Ніколетти, учениці 10 класу Тячівської загальноосвітньої школи І-ІП ступенів імені Шімона Голлоші.
    Місто Тячів славиться не тільки казковою красою природи, яблуневими садами, а найбільше прикрашають його працьовиті, здібні, наполегливі мешканці, які дбають про місто, про покращення життя та добробут його громади. Найкращі з них удостоєні Почесної відзнаки Тячівської міської ради. Високої нагороди «Почесний громадянин міста Тячів» удостоєний житель, який вніс вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток міста -- Борі Андрій Іванович, громадянин міста Тячів, лікар зі 49-річним стажем роботи.

    Незабули на святі Дня міста і про найстаршу довгожительку Тячева -Бухер Юлію Іштванівну, яка народилася 6 жовтня 1919 року і цими днями відзначатиме своє 92-ох річчя. Міський голова І.І. Ковач вручив пані Юлії стрічку, квіти та пам'ятний подарунок.
    Вже традиційно, у цей святковий день, з народженням привітали наймолодшу жительку міста -Тячів, яка 1 жовтня 2011 року народилася у сім'ї Іванчових Сергія Павловича та Маріанни Йосипівни, жителів міста Тячів. Міський голова вручив батькам наймолодшої жительки міста стрічку, квіти та подарунки.
    У суботу, 1 жовтня поєднала свої долі наймолодша пара міста Тячів. З нагоди такої важливої події у житті керманич міста Тячів подарував наймолодшій парі стрічку, квіти та цінний подарунок. Не залишилася поза увагою у цей святковий день й найстарша подружня пара Дьердьешів: Рудольфа Емериковича та Олену Степанівну. Вони проживають в любові, злагоді і мирі вже майже 63 роки (їх шлюб зареєстровано 19.11.1947 року). Іван Іванович Ковач вручив цій незрівнянній парі стрічку, квіти та цінний подарунок.
    Урочистості, спортивні турніри, конкурси, товариські зустрічі, дитячі забави, сценічні шоу, народні виставки, масові гуляння, диско-розваги і найбільш очікуваний заключ¬ний гала-концерт за участю народного артиста Укра¬їни Олександра Пономарьова та груп «Гетьман» й «Алібі». Ось таким було свято, яке відкрито показало духовність, високу культуру, щедру гостинність і доброзичливість господарів міста. У серцях тих людей, які побували на Дні народжені Тячева залишаться гарні, світлі спогади про це свято. Вони будуть про нього згадувати й розповідати своїм рідним, друзям, дітям, онукам і правнукам.



    Т. Горянка



    2.JPG
    3.JPG
    4_1.jpg
    5_0.jpg
    6_0.jpg
    7.JPG
    8.JPG
    9.JPG
    10.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору