ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Закарпатті хочуть скасувати осінні канікули у школах і продовжити зимові

    19 квітня 2024 п'ятниця
    20 переглядів

    Закарпатська влада радить вчитися тепер, поки тепло, й економити на енергоносіях, коли морозно.
    Про те, наскільки доцільною й обґрунтованою є пропозиція обласної влади, розповів «Закарпатці» заступник керівника краю Іван КАЧУР.


    З його слів, коли виникла така ідея, то насамперед враховували те, що Закарпаття суттєво відрізняється від всієї України в географічно-кліматичному сенсі. «Мова про те, що у нас практично завжди довга й порівняно тепла осінь, іноді навіть до новорічних свят без снігу та морозів. Тому якщо зараз не робити канікули, а продовжити навчальний процес, то це дозволить суттєво зекономити на енергоносіях: все ж таки легше підтримувати тепло в школі, ніж прогрівати її повністю в морози», – розповів І. Качур.
    Але це – лише одна з підстав. Найважливіше ж те, що якщо в теплішу пору вчитися, а в холоднішу – грітися вдома, то вдасться убезпечити дітей від захворювань. «Фактично, ми проаналізували інформацію Національної академії медичних наук України щодо прогнозу можливого розвитку епідемії грипу на сезон 2011/2012, порадилися з нашими лікарями, санепідеміологами й дійшли висновку, що якщо продовжити процес навчання зараз, поки ще порівняно тепло, то вдасться запобігти масовим захворюванням дітей на грип та ГРВІ, що зазвичай і трапляється з різким похолоданням», – додав заступник голови ОДА.
    Ще з іншого боку, як каже держслужбовець, триваліші канікули взимку дають нам можливість говорити разом із літнім оздоровленням і про зимове: «Саме так родини матимуть можливість спланувати свій відпочинок: поїхати до дідусів-бабусь на село чи в гори покататися на лижах і запастися міцним здоровим морозним духом ще на половину навчального року». Зрештою, Закарпаття – край зимового туризму, гірськолижного спорту. То чому б ці можливості й не використовувати?
    Вчителька однієї з ужгородських шкіл Тетяна, мама 12-річного Вадима, прокоментувала ідею так: «З тих осінніх канікул жодної користі: лише після літа діти включаться в навчальний процес, як уже відпочинок. Потім знову «розкачка» на півтора місяця – і вже свята. Може, так би й краще, аби довші канікули взимку. Принаймні, так можна про якийсь зимовий відпочинок для всієї родини говорити».
    І насамкінець ще один вагомий плюс: як би не було, а наш багатонаціональний край споконвіку славився міцними сімейними традиціями, релігійністю, своїми звичаями. Взимку ми святкуємо, почи-наючи від Мікулаша й закінчуючи Святим Василем, а це майже місяць. Родинам хочеться в гості один до одного піти, до батьків поїхати. «А яке гостювання, якщо колядка ще звучить, а вже треба до школи бігти? – ставить риторичне запитання І. Качур. – Якщо ж продовжимо канікули, то й відпочити всі встигнуть, і оздоровитися, і з рідними поспілкуватися. Зрештою, на останнє чомусь завжди часу бракує…»
    Ще важливо: за словами заступника голови ОДА, при будь-якому рішенні – перенесенні чи неперенесенні осінніх канікул – навчальний процес у жодному разі не буде зірваний, всі предмети повною мірою викладені. І власне про те, як у котрому районі відпочиватимуть школярі, знатимемо детальніше після 20 жовтня, коли райони проінформують обласну адміністрацію.



    Наталія Логойда, "Закарпатська правда"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору