ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вийшов свіжий номер "Вісника Турінформу" Закарпаття

    25 квітня 2024 четвер
    64 переглядів
    Вісник Турінформу Тижневик, № 145 (199)

    Вісник Турінформу Тижневик: «ТУРИСТИЧНО—ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЗАКАРПАТТЯ», № 145 (199), 19 жовтня — 25 жовтня, осінь 2011.



    Новини
    (конференції, семінари, круглі столи, повідомлення):

    1. В Ужгороді стартували традиційні осінні курси екскурсоводів

    В обласному центрі Закарпаття, на базі кафедри туризму УжНУ, розпочались традиційні осінні курси екскурсоводів, що включають теоретичні та практичні заняття.
    Інформаційно-методичне забезпечення курсів здійснює "Туристично-інформаційний центр Закарпаття" та кафедра туризму УжНУ.
    Як повідомив завідувач кафедри туризму УжНУ Федір Шандор, курси екскурсоводів включають теоретичні заняття з досвідченими викладачами та практичні заняття, на котрих закріплюються всі отримані навички професійного екскурсовода. Загальна тривалість курсів складає близько 200 годин, навчання відбуваються щотижня, і включають в себе лекційний теоретичний, практичний курс, групову та самостійну індивідуальну роботу.
    За словами керівника "Туристично інформаційного цетру Закарпаття" Олександра Коваля, програма навчання спрямована на оволодіння інформацією, що необхідна для якісного проведення екскурсій по Закарпатській області, окремим туристським зонам та містам. У рамках курсу вивчається історія та культура Закарпаття, історія освоєння районів, туристські та рекреаційні ресурси Закарпаття.
    По завершенні курсів: учасники навчання повинні самостійно підготувати та провести екскурсію, самостійно розробити маршрут, організувати та зацікавити групу, здати внутрішній екзамен, та захистити індивідуальний текст екскурсії. У результаті отримати свідоцтво про навчання, а також можливість отримати акредитацію за фахом перед акредитаційною комісією при відділі туризму Закарпатської ОДА.
    Турінформ Закарпаття

    2. 700 км туристичних стежок Закарпаття відмаркували за євростандартами

    На Закарпатті промаркували 700 кілометрів туристичних піших маршрутів. Проект відновлення туристичного маркування фінансується урядом Чеської Республіки вже четвертий рік поспіль. У цьому році роботи з відновлення маркування туристичних маршрутів, які є основою для екологічного розвитку туризму, фінансуються з фондів Чесько-польського форуму, а також здійснюється за допомогою волонтерів із Польщі, України, Чехії та Словаччини.
    Проект координує екологічна організація Hnuti Duha Jeseniky («Рух «Веселка» у горах Єсеніки) у співпраці із Гірським пошуково-рятувальним загоном МНС України, українськими добровольцями із організації «Карпатські стежки» та чеської організації «Карпатська туристична спілка».
    Координатор проекту Іво Докоупіл із «Руху «Веселка» Єсеніки» переконаний, що відновлення маркування в Українських Карпатах, які мають величезний, але, на жаль, досі невикористаний туристичний потенціал, є основою раціонального розвитку туризму в гірських селах та туристичних центрах. «Ми запровадили в Україні європейську систему маркування. Вона базується на методології Клубу чеських туристів, який відомий своєю якістю, інтуїтивною зрозумілістю, подачею туристові точної інформації. На сьогодні ми промаркували 700 км схилів на Боржаві, Красній, Свидовці, в Ужанському національному парку», -- розповів І. Докоупіл.
    Як повідомив прес-центр ОДА, на презентацію 700-го кілометра маршрута на Закарпаття приїхала чеська делегація – заступник Міністра закордонних справ Чеської Республіки Томаш Дуб, Посол Чехії в Україні Іван Почух та Генконсул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта.

    3. На Закарпатті стрілятимуть по яблуках та питимуть сидр

    28-30 жовтня мілітарі-садиба "Grun Hof" запрошує всіх любителів яблук на свято, присвячене цьому фрукту. Під час свята на гостей чекає багато яблучних страв - від качки з яблуками до яблучних пирогів. Душу ж допоможе зігріти кальвадос, яблучна паленка та сидр.
    Також у програмі різноманітні ігри та яблучні конкурси - стрільба по яблуках, швидкісне поїдання яблук, вирізання фігурок з яблук, а ввечері всіх чекають «яблучні» історії.
    Апогеєм свята стане конкурс на найдовшу смужку шкірки, яка виходить при очищенні яблука. Переможця змагання чекає спеціальний приз від мілітарі-садиби "Grun Hof".
    Історична довідка: найдовша яблучна шкірка занесена в Книгу рекордів Гіннеса. Запис про світовий рекорд говорить: рекорд на найдовшу цільну яблучну шкірку належить американці Kathy Walfer, яка чистила яблуко протягом 11 годин 30 хвилин і отримала шкірку завдовжки 52 метри 51 сантиметр. Рекорд був встановлено 16 жовтня 1976 року в Нью Йорку.

    4. В Ужгороді планують міжнародний туристський фестиваль Єврокарпати-2012

    На початку травня 2012 року Закарпаття традиційно відвідають десятки тисяч туристів, в цей період передбачено проведення традиційних подій, святкувань та фестивалів. І саме в цей час, на думку співорганізатора фестивалю «ЄвроКарпати» - дирекції комплексу "Дубки" - було б доцільно представити туристичні продукти Закарпаття, зокрема програми літнього відпочинку.
    Йдеться про можливість проведення фестивалю, який би представив пропозиції, які пропонують готелі, ресторани, тур оператори в Закарпатті, представники сільського туризмі краю, презентував гастрономічну культуру краю. У рамках фестивалю, пропонують організатори, можна було б провести презентації ключових фестивалів, святкувань та подій в індустрії туризму Закарпаття.
    За словами керівника «Турінформ Закарпаття» Олександра Коваля, вже сьогодні слід обговорити перспективи проведення, участі та представлення туристичних продуктів з провідними організаціями, що діють в секторі туризму, рекреації та відпочинку, як Закарпаття, Західної України, так й інших регіонів країни і, звичайно, у транскордонному регіоні Угорщини, Словаччини.
    У листопаді 2011 року ініціативна група проведе експертне опитування серед фахівців індустрії туризму щодо очікувань та можливостей участі у фестивалі «ЄвроКарпати 2012».
    За 6 місяців можна розробити та представити унікальні тури та програми, анімаційні програми, тури вихідного дня, квести, щоб підвищити привабливість краю.

    5. На Закарпатті пройшов п’ятий Міжнародний пленер "Хуст АРТ-2011"

    У місті Хуст проходив п’ятий ювілейний Міжнародний пленер «Хуст АРТ-2011» – свято культури і мистецтва.
    Сьогодні пленери посідають не останнє місце в переліку мистецьких заходів. Славне закарпатське місто потішили своєю присутністю художники з різних куточків світу. Цьогоріч кількість країн учасників досягла 12 : Україна, Словаччина, Польща, Швеції, Боснія та Герцеговина, Молдова, Білорусь, Фінляндія, Німеччина, Угорщина, Латвія та Південна Корея. Для порівняння: на першому пленері було лише 2 країни.
    За сприяння Хустської міської ради, в особі міського голови Кащука Володимира Павловича та керівників пленеру Ореста Цюпка та Олександра Певсе, пленер супроводжувався цікавими екскурсіями, творчим відпочинком у Синевирській Поляні в гостях у Віктора Чепинця, гучним відкриттям виставки в Хустській картинній галереї та нагородженням учасників під час закриття пленеру. Протягом всього часу на пленері панувала атмосфера, наповнена творчим потенціалом на фоні карпатських краєвидів, забарвлених українським колоритом.
    Після двотижневої творчої праці, в переддень від’їзду учасників, у міській картинній галереї відкрилася виставка робіт, які стали результатом перебування на пленері. Експозиція стала симбіозом різних стилів, манер та творчих пошуків. Дружня атмосфера, що панувала під час пленеру в Хусті, сприяла новому імпульсу для розвитку мистецтва, збагатила світобачення його шанувальників, створила нові контакти між митцями різних європейських країн.

    6. "Смак Закарпаття" через дегустацію

    За останні роки у Закарпатті зросла популярність дегустаційних залів, у яких є нагода та можливість не лише побачити, але й скуштувати продукцію, яка виробляється безпосередньо в області.
    Слово дегустація, це кулінарний термін, що передбачає процес оцінювання смаку різних продуктів, та концентрування уваги на гаммі смаків, відчуттів, мистецтві кулінарії.
    Сьогодні, коли згадують про дегустацію, згадують і про Закарпаття, адже тут майже у більшості районах краю, завдяки фахівцям кафедри туризму, Турінформ Закарпаття, виноробам, пасічникам, сироварам та виробникам іншої продукції створені унікальні проекти - дегустаційні зали.
    За словами керівника "Турінформ Закарпаття" Олександра Коваля, потенціал розвитку дегустаційних залів у нашому краї не обмежується тими районами, де продукція виноробства. Адже, в уяві туриста-споживача, слово дегустація асоціюється виключно з вином. Ми, декілька років тому зробили спробу змінити уяву споживача, та розширити спектр послуг, за допомогою гастрономічних дегустацій. Сьогодні в Закарпатті дегустують, окрім вина, мед, сир, мясо, леквар. Останні два продукти, є новини на туристському ринку, і концепції турпродуктів будуть представлені найближчим часом.
    Можливість дегустації існує у приміщенні виробників, у спеціалізованих дегустаційних залах, на фестивалях та ярмарках, ресторанах. Але безумовно, найкраще місце - це місце безпосереднього виробництва, а поєднання технологічного ланцюгу та кінцевого продукту підвищує привабливість та краще сприйняття продукції в уяві споживача, констатує Олександр Коваль.
    Для здійснення дегустації використовують послуги спеціалістів, людей, що володіють технікою та технологією, і мають еталон смаку. Звичайно, споживач може з’їсти шматок продукції, дати оцінку: сподобалось чи ні. А дегустатор, допоможе йому відчути цей смак, через уяву, порівняння, викличе асоціації, розповість про смак, та після смак. У результаті, споживач, зможе відчути ту унікальність продукції, яку йому пропонують, яка вирощена безпосередньо у Закарпатті, і є традиційною для нашого краю, наших батьків та пращурів.
    Ключовими факторами успіху, на думку Олександра Коваля є ідея продукту, а процес проектування та створення дегустаційних залів потребує ретельного вивчення та аналізу ситуації, кон’юнктури ринку в якому він перебуватиме, специфіки продукту та можливостей господаря. Але, визначальною є ідея продукту. Унікальність проектів повинна забезпечити привабливість продукції, яка дегустується, та гарантувати високу якість послуги, а турист повинен чітко розуміти, навіщо проїхав сотні кілометрів, і навіщо купив сир, вино, мед, леквар, чорнослив чи сушені яблука.
    Олена Біла, оглядач туристського ринку порталу "Туристичні новини"

    Міжнародні новини туризму:

    1. У Британії відбудеться фестиваль примар

    22-31 жовтня в місті Йорку (Велика Британія) проходитиме фестиваль примар.
    Він традиційно проводиться напередодні Хеллоуїна і присвячений таємничому минулому міста.
    Уперше фестиваль York Ghost Festival стали відзначати в 2004 році.
    На відвідувачів фестивалю чекає костюмована хода примар. Взяти участь в цьому «жахливому» параді зможуть всі бажаючі, які мають костюм. Також у дні фестивалю проводитимуть спіритичні сеанси і семінари для тих, хто хоче ближче дізнатися про потойбічний світ.
    Організатори фестивалю також пропонують екскурсію наймістичнішими місцями Йорка, -- повідомляє alltravels.com.ua.

    2. Через 20 років найпопулярнішим субрегіоном для туристів стане Північно-Східна Азія

    Всесвітня туристична організація очікує, що до 2030 року найбільш відвідуваним субрегіоном світу стане Північно-Східна Азія.

    Як повідомляє Укрінформ, Північно-Східна Азія демонструє зростання в'їзного туризму на 16%. За нею розташовуються Південна Європа і європейські країни Середземномор'я (15%).

    Згідно з підрахунками експертів, частка Близького Сходу в глобальному туристичному ринку в зазначений період зросте з нинішніх 6% до 8%. Збільшать свої частки в світовому туристичному секторі також країни Азіатсько-Тихоокеанського регіону (з 22% в 2010 році до 30%) і Африки (з 5% до 7%), тоді як зменшаться частки Європи (з 51% до 41%) і Америки (з 16% до 14%).

    При прогнозованих темпах зростання вже до 2012 року міжнародний в'їзний туризм перевищить позначку в 1 млрд осіб (в 2010 році цей показник становить 940 млн осіб).

    Очікується, що до 2030 року глобальний в'їзний туризм досягне позначки в 1,8 млрд людей. Це означає, що через 20 років щодня перетинати міждержавні кордони з метою відпочинку, бізнесу, відвідування родичів тощо будуть 5 млн осіб.

    "Наступні 20 років стануть періодом незмінного зростання туристичного сектору - зростання помірного, надійного і всеосяжного, що пропонує колосальні можливості. Ці роки можуть стати періодом лідерства туристичної галузі в економічному зростанні, соціальному прогресі та екологічній стійкості", - сказав генеральний секретар СОТ Талеб Ріфаї.

    3. Канадець обійшов Землю пішки за 11 років

    Канадець Жан Беліво закінчив пішу подорож довкола світу.

    Стартувавши з Монреалю у 2000 році, Беліво подолав 75 тисяч кілометрів пішки та відвідав 64 країни світу. Щоб здійснити все це, йму знадобилось 11 років, повідомляє телеканал 24.

    За час цієї подорожі Жану Беліво довелося пережити чимало незабутніх моментів - він перетнув шість пустель, десятки годин провів у горах, бував у зонах військових дій.
    Також канадцеві довелося харчуватися зміями та жуками, а у Північній Америці він ледь не потрапив у лапи пуми.

    Метою його пішої ходи було промо "За мир і проти жорстокості для блага дітей у всьому світі", йдеться на сайті, присвяченому такій незвичній подорожі.

    Чоловік подорожує сам з триколісною коляскою, на якій мандрівник везе трохи їжі, одяг, аптечку, невеликий намет і спальний мішок.
    "Часом це справді було нелегко. Я навіть хотів здатися, але моя сім'я підтримувала мене і завдяки їм я знаходив у собі сили йти далі", - каже мандрівник Жан Беліво.

    Розлука з родиною була нелегким випробуванням для Беліво - дружину він бачив лише раз на рік, а з 5-річною внучкою Амірою вперше зустрівся лише після повернення. Однак за словами чоловіка, усі ці перешкоди лише додавали йому сил. Тепер він планує написати книжку про свої пригоди.

    4. Визначено десять найкращих екологічних готелів світу

    Кожен турист, який бажає відпочити, віддає перевагу вишуканим готелям. Але останніми роками готелі удосконалюються, перетворюючись на найекологічніші.

    Цього року німецький туроператор TUI вирішив представити світу 140 найекологічніших готелів світу. Десятка найкращих виглядає так:
    1. Robinson Club Cala Serena (Мальйорка - Іспанія)
    2. Hotel Tigaiga (Тенеріфе - Іспанія)
    3. Seaside Grand Hotel Residencia (Тенеріфе - Іспанія)
    4. Iberotel Fleesensee (Мекленбург-Ворпоммем - Німеччина)
    5. Gloria Palace Royal (Канарські острови - Іспанія)
    6. Iberotel Sarigerme Park (Даламан - Туреччина)
    7. Cretan Malia Park (Крит - Греція)
    8. Dorfhotel Seeleitn (Кемтен - Австрія)
    9. Robinson Club Daidalos (Кіс - Греція)
    10. Hotel Santo Tomas (Менорка - Іспанія)

    5. Біг Бен падає
    Найвідоміша пам'ятка Лондона - вежа Біг Бен Вестмінстерського палацу - нахиляється з великою швидкістю.

    Після вивчення споруди інженери дійшли висновку, що швидкість падіння Біг Бена останнім часом збільшилася. За словами учених, при такій швидкості Біг Бен досягне рівня нахилу знаменитої Пізанської вежі вже через 4 роки.
    Нині вершина Біг Бена відхилилася приблизно на половину метра.

    Новини готельно-ресторанного бізнесу,
    Туристично-рекреаційних закладів
    Готельно-рекреаційний оздоровчий комплекс «SOLVA»
    Шестиповерховий корпус на 65 номерів (130 місць), рецепція з холом, лобі-бар, ресторан на 130 місць, лаунж-бар, кімната відпочинку з каміном, конференц-зал, тренажерний зал, фінська та турецька сауни, 2 російські лазні, плавальний басейн, джакузі, бювет з мінеральною водою.
    Більярд, настільний теніс, тренажерний зал, настільні ігри. Екскурсії — замками Закарпаття, до Мукачевого, на озеро Синевір, у форелеве господарство, в басейн термальних вод у Береговому, в Солотвино, у старовинні винні підвали с. Середнє тощо.
    Закарпатська область
    Свалявський район
    с. Поляна
    санаторій "Сонячне Закарпаття", 7
    Тел.: +38 (050) 839-65-01
    +38 (097) 480-47-08
    +38 (03133) 2-15-11
    E-mail: [email protected]
    «МИСЛИВСЬКА САДИБА»
    На великій території є 2 будинки і котедж з сауною.
    Поруч з будиночками — альтанки, мангал, басейн, річка і ліс.
    На подвір'ї є альтанка, мангал, відкритий басейн. Поруч є форелеве господарство.
    Походи в гори, збирання грибів та ягід, риболовля, полювання (в сезон). Катання на конях верхи, взимку — у санях. Екскурсії Закарпаттям: Гірське озеро Синевир, водоспад Шипіт, старовинні замки Ужгорода та Мукачевого. Термальні води м. Берегово. Солені озера с. Солотвино. Винні дегустаційні зали Берегового, Ужгорода, Середнього. Водяна кузня Гамора. Скелі "Смерековий камінь".

    Закарпатська область
    Іршавський район
    с. Бронька, урочище Стара вага, 384
    Тел.: +38 (094) 919-12-31
    +38 (067) 397-45-95
    +38 (096) 620-08-37
    +38 (063) 150-37-81
    Фестивалі та атракції:

    • 28 жовтня – фестиваль ковбаси м.Бейкешчобо Угорщина
    • 11 листопада – Святомартинські дні, Ужгород та с. Гукливе Воловецького р-н
    • 19-20 листопада – винний фест Закарпатське божоле, Ужгород

    Події та свята:
    24 жовтня - день ООН
    25 жовтня - день цивільного права
    27 жовтня – 67 років тому Закарпаття звільнено від нацистів
    30 жовтня - день автомобіліста
    Кафедра туризму УжНУ
    • 18 жовтня в місті Мезекевежд презентовано проект туристичної співпраці регіон Мезекевежд-Перечинщина

    Оголошення та анонси подій:
    Фестивалі 2011:
    • 16 грудня – Парад Миколаїв, Ужгород
    • 16 грудня – Парад Миколайчиків, Ужгород
    • 16 грудня – Книга на Миколая, Ужгород
    • 8 січня – Глінтвейн-2012, Ужгород
    • 13-15 січня – Червене вино Мукачево

    Інформаційний Вісник Туристично-Інформаційного центру Закарпаття:

    Видавець: Товариство соціокультурного розвитку «Панонія» (panonia.org.ua) та кафедра туризму Ужгородського Національного Університету (tourism.uz.ua)
    Керівник ТІЦ Закарпаття – Коваль О.Д.
    Зав.кафедри туризму УжНУ – доц. Шандор Ф.Ф.
    E-mail: [email protected]
    Internet: http://www.tourinform.org.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору