ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгород – перше місто в Україні, яке прощається з централізованим теплопостачанням

    24 квітня 2024 середа
    53 переглядів

    Про проблемні аспекти підготовки до опалювального сезону міський голова Віктор Погорєлов доповів на засіданні Координаційної ради.


    В Ужгороді відбувається засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної ради. Першою темою, порушеною на зібранні, був стан готовності до опалювального сезону і пов'язані з цим проблемні питання. Почали, звісно, зі столиці Закарпаття, адже місто є, так би мовити, "пілотним" – обласний центр першим в Україні прощається з централізованим теплопостачанням. Про те, як входить в зиму обласний центр Закарпаття, який, як відомо, цьогоріч повністю "автономізується", доповів Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов.
    "Ужгород увійшов в опалювальний період. Ми почали з медичних установ – теплопостачання там включили ще у четвер. Щодо установ освіти, то включено опалення 33 закладів, а кілька шкіл і садочків, де тривають роботи з встановлення автономних котелень, будуть ввімкнені протягом 10 днів", - зазначив мер.
    Віктор Погорєлов продовжив доповідь, детальніше розповівши про те, як місто було змушене відмовитися від централізованого теплопостачання: "Перехід Ужгорода на автономне опалення розпочався у 2008 році – мешканці отримували дозвіл на встановлення індивідуального опалення, утім, не були вирішені технічні питання. Ужгородці встановлювали "автономки" самі: без дозволу "Закарпатгазу", без проекту, без технічних умов. І так сталося, що система теплопостачання за ці роки розбалансувалася повністю. В багатоквартирних будинках до центрального опалення були підключені 5-10 квартир і ви розумієте, що котельні і мережі працювали неефективно, через це тарифи на тепло в Ужгороді стали дуже великими. І наприкінці 2010 року вартість гігакалорії тепла в місті була найвищою в Україні. Коли ж прийшла до влади наша команда, ми визначилися, що взимку опалення в квартирах (близько 2 тисяч) будемо забезпечувати і надалі, увімкнувши котельні. Ми пережили цю зиму і розпочали роботу з децентралізації теплопостачання. Розробили і затвердили програму переходу на автономне теплозабезпечення – в кожній установі, в кожній квартирі… Звісно, виникло кілька проблемних питань – різні форми власності, різні бюджети, забезпечення теплом місць спільного користування в багатоквартирних будинках тощо.
    Ми сформували Положення, яке визначало верстви населення, яким ми допомогли з опаленням, встановили близько шестиста "соціальних" автономних систем електричного опалення за рахунок бюджету. Люди продовжують звертатися до нас з проханням допомогти у встановленні опалення, комісії розглядають заяви, будемо відшукувати кошти, аби продовжити цю справу", - розповів Віктор Погорєлов.
    Мер повідомив: у 2006-2007 році "Ужгородтеплокомуненерго" виробляло 170 тисяч гігакалорій тепла, минулого року – близько 22 тисяч, зараз же в місті вироблятимуть 10 гігакалорій. "Що це означає? Відокремлення від постачання газу з НАК "Нафтогаз". Це - серйозна економія для кожної галузі і – серйозне випробування для влади. І за сезон ми від 5 до 10 мільйонів кубометрів газу зекономимо за сезон", - наголосив Віктор Погорєлов.
    Що ж до великих районних і квартальних котелень, які відімкнули, то їх виставляють на аукціон і за рахунок коштів від продажу місто буде розраховуватися за проблемними питаннями. Сьогодні Ужгород боргує НАК "Нафтогаз" близько 8,5 млн, також треба розраховуватися за програмою, за якою місто взяло котельні в лізинг.
    Як зауважив Ужгородський міський голова, сьогодні кожна автономна котельня передана на баланс закладу, який обігріває, а її обслуговує підприємство, котре має відповідну ліцензію. Там, де встановлення котелень не завершено, опалення забезпечується за рахунок електробігріву – так місто переживає цей перехідний період.
    Віктор Погорєлов наголосив: Ужгород – "пілотне" місто, яке першим в Україні повністю відмовилося від централізованого теплопостачання, цей період є складним для міської влади, утім, після завершення реформи місто матиме нову систему опалення житла та закладів.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору