ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вийшов свіжий номер "Вісника Турінформу" Закарпаття

    20 квітня 2024 субота
    71 переглядів
    Вісник Турінформу Тижневик, № 146 (200)

    Вісник Турінформу Тижневик: «ТУРИСТИЧНО—ІНФОРМАЦІЙНИЙ ВІСНИК ЗАКАРПАТТЯ», № 146 (200), 26 жовтня — 1 листопада, осінь 2011.


    Новини
    (конференції, семінари, круглі столи, повідомлення):

    1. В Ужгороді на поштову скриньку вже прийшов перший лист Святому Миколаю
    В Ужгороді напередодні святкування дня Св.Миколая вже розпочалась підготовка до проведення свята. Як повідомив кореспонденту "Турінформ Закарпаття" співорганзітор свята, керівник ТСКР "Панонія" Федір Шандор, в Ужгороді традиційно буде проведено конкурс найкращу дитячу іграшку серед школярів міста, по місту ходитимуть тисячі миколайчиків, відбудеться відкриття першої головної ялинки Закарпаття, Миколайчики чіплятимуть іграшки, зроблені власноруч учнями шкіл міста, традиційно ми відправимо поштові листи Св.Миколаю і вже зараз маємо перший лист.
    У програмі свята:
    • Парад Миколайчиків
    • Конкурс дтячої іграшки своїми руками
    • Відкриття головної офіційної ялинки Закарпаття, Ужгород.
    • Свято "миколайчиків", Ужгород
    • Надсилання дитячих листів до Св.Миколая
    Щоб взяти участь у акції "Напиши листа Миколаю", слід надіслати на адресу оргкомітету листа:
    Ужгород, Головпошта, а/с 1 «а», «Святому Миколаю»
    Довідка: у 2011 році Парад Миколаїв відбудеться вже у четвертий раз, акцію започаткувала у грудні 2008 року кафедра туризму УжНУ, Туристично — інформаційний центр Закарпаття, «Закарпатська ліга КВН», корпорація свят «Непонял».
    tourinform.org.ua

    2. Закарпатські школярі на осінніх канікулах найчастіше відпочивають у Львові та Києві

    Найпопулярнішими турами вихідного дня з екскурсіями серед закарпатських школярів на період осінніх канікул є поїздки до Львова та Києва.
    Відділ моніторингу ринку "Турінформ Закарпаття" зафіксував зростання попиту пошукових запитів турів та програм шкільного відпочинку в Україні, на період останнього тижня жовтня 2011 року на 15%, у порівнянні з аналогічним періодом минулого місяця.
    Залежно від місця постійного перебування, до місця прибуття туристів ціна туру на два дні складає від 320 до 450 гривень з людини з проживанням. Середня ціна туру до Києва на 2 дні складає 450 гривень, ціна туру до Львова на 2 дні складає 420 гривень, середня ціна туру на Закарпаття на 2 дні складає 400 гривень, - повідомили в Туристично-інформаційному центрі Закарпаття.
    На думку операторів ринку, у осінній період привабливість Закарпаття у сегменті шкільного туризму знижується через специфіку регіону, зокрема віддаленість території, відсутність програм та специфічних екскурсійних маршрутів, що орієнтовані на шкільну молодь. Шкільні тури на 2 дні на Закарпаття менш популярні, ніж тури одного дня та менш популярні, ніж тури на 2 ночі/3 дні.

    3. Жителі Іршавщини своїми силами розвивають туризм

    Цього навчального року осінні місяці (особливо вересень) для Іршавської районної станції юних туристів були насичені різноманітними цікавими заходами і подіями.

    Одним із таких стали обласні туристичні змагання серед педагогів під назвою «Срібний намет – 2011», які проходили в урочищі Дубки Ужгородського району. Участь у цих змаганнях брав педколектив Іршавської райСЮТур, який представив до участі дві команди: Іршавської райСЮТур та Іршавського району, представником яких був директор даного закладу Терпай І.І. Отож, після трьох днів важких та різноманітних змагань (орієнтування на місцевості, водний туризм, велозмагання, техніка пішохідного туризму та туристична кухня) у турнірній таблиці команда Іршавської райСЮТур у складі: Осійський О.Д., Боднар О.Д., Рябець А.В, Марканич І.І. - посіла І місце. А інша команда від даної організації (команда Іршавського району) у складі: Полянський М.А., Баюр Р.І., Васильцюн В.В., Акименко С.О. – завоювала почесне ІІ місце серед 14 – ти представлених команд Закарпатської області.

    До Всесвітнього Дня туризму у кількох загальноосвітніх закладах були проведені загальношкільні дні туризму. Традиційним це свято стало для Довжанської та Кушницької ЗОШ І – ІІІ ст.(керівники гуртків відповідно- Боднар О.Д. та Баюр Р.І., а новим заходом у плані роботи для Ільницької ЗОШ І – ІІІ ст. та Греблянської ЗОШ І – ІІ ст.(керівники гуртків: Осійська Л.Р., Терпай О.Є. та Терпай І.І.). Неодноразово було відмічено, що такі Дні туризму в школах потрібні, адже вони сприяють загальному фізичному розвитку, дають можливість навіть слабшим у навчанні учням проявити себе. Дні туризму в школах проведені за ініціативи керівників гуртків, які працюють при певних школах, за методичної та практичної допомоги педколективу Іршавської райСЮТур і при організаційній підтримці шкіл району.

    mukachevo.net

    4. В Ужгороді пройдуть інформаційні дні з прикордонного співробітництва

    В рамках проведення третього конкурсу на подання заявок Програми прикордонного співробітництва: Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013

    Спільний Технічний Секретаріат Програми прикордонного співробітництва: Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2007-2013 радий повідомити Вас, що 30 вересня, 2011 р. було оголошено третій конкурс на подання заявок в рамках згаданої програми.

    З метою розповсюдження інформації про умови конкурсу Спільним Технічним Секретаріатом програми за підтримки проекту «Сприяння розвитку регіонального потенціалу» (RCBI) заплановано проведення низки інформаційних заходів на прийнятній програмній території.

    Інформаційні дні відбудуться о 10:00 київського часу:

    26 жовтня 2011 р. – м. Ужгород, конференц зала ресторану «Дельфін», Київська набережна 3.

    У конкурсі можуть приймати участь неприбуткові державні, регіональні та місцеві установи, діяльність яких відповідає пріоритетним напрямкам програми, органи самоврядування, асоціації, професійні об’єднання, неурядові організації, культурні та релігійні установи, що зареєстровані та діють у Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях України.

    5. Через “Гуцульську бринзу” в Рахові перепроектують лісопарк “Буркут”
    Рахівський лісопарк «Буркут» перероблять відповідно до потреб масштабного фестивалю «Гуцульська бринза», який проводиться щороку, через проблему з браком місця для його гостей та учасників.
    20 жовтня на нараді в Рахівській райдержадміністрації розглядали питання про організацію проектування лісопарку в районному центрі та про розроблення схеми планування території району. Як повідомила Рахівська РДА, під час проведення найбільшого Закарпатського фестивалю «Гуцульська бринза» у міському парку бракує місця для заходів та відпочинку.
    6. В Ужгороді презентували 3D-мапу Закарпаття
    В Ужгороді відбулася презентація 3D-мапи Ужгорода та Закарпаття, яка завдяки громадській організації «Сільверленд» стала доступною 1 мільярду людей – користувачам одного з найцікавіших сервісів Google – Google Earth.
    Йдеться про один із найпопулярніших і найбільш перспективних сервісів, що стали доступними із розвитком цифрових технологій та Інтернету. Відтепер з будь-якого куточка світу той, хто зацікавлений отримати інформацію про наш край, зможе побачити об’ємне зображення вулиць обласного центру, знакових об’єктів області. Для цього необхідно мати доступ до Інтернету та завантажити (а це займає лише кілька хвилин) відповідну програму, яка доступна безкоштовно у розділі усім відомого Google – Google Earth.
    Вихід Ужгорода, а згодом і Закарпаття, у форматі 3D в Google Earth спрямований насамперед на промоцію регіону та на розвиток туризму краю. Адже завдяки цьому проекту кожен потенційний турист зможе дізнатися, що саме він має шанс побачити і відвідати на Закарпатті.
    Реалізація такого проекту стала можливою завдяки роботі групи фахівців, об’єднаних громадською організацією «Сільверленд». Вони вже інтегрували на 3D-мапу понад 100 об’єктів Ужгорода, серед яких, наприклад, Ужгородський замок, обласна філармонія (раніше – синагога), будівлі ОДА і міськради, обласного художнього музею, драмтеатру тощо. І навіть – тривимірні зображення дерев.
    «Організація «Сільверленд» окрім створення міських свят зараз активно працює над реалізацією нового цікавого проекту, - розповів арт-директор організації Олександр Мерявчик. – Світ навколо нас стає все більш глобальним, розвиток цифрових технологій та Інтернету свого часу зробили переворот у світі і тепер увесь світ помістився у паралельну цифрову реальність. Сучасна людина незалежно від свого місця знаходження може за кілька секунд отримати інформацію на будь-яку тему чи про будь-який об’єкт».
    На переконання О. Мерявчика, найближчим часом активними користувачами прогресивних інформаційних технологій стануть усі, навіть ті, хто сьогодні ще не відчуває потреби у цьому.
    У контексті сказаного слід відзначити, що безперечним лідером у сфері інтернету є компанія Google, яка окрім функції пошуку інформації має кілька цікавих сервісів: зручна електронна пошта, популярний браузер для перегляду веб-сторінок, відео-ресурс Yuotube тощо.
    «Найцікавішим і найоригінальнішим із подібних сервісів є Google Earth, уже понад 1 мільярд користувачів завантажили цю програму на свою комп’ютери. А наша організація об’єдналася навколо створення 3D-мапи Закарпаття на цій унікальній платформі», - каже О.Мерявчик.
    Одні з головних переваг – візуалізація, а також те, що усю інформацію можна побачити без «фільтрів» зацікавлених осіб, як, наприклад, це помітно у рекламних буклетах, чи у рекламі на ТБ.
    Завідувач кафедри туризму УжНУ, к.с.н. Федір Шандор під час презентації відзначив, що 3D-мапу Ужгорода фахівці ГО «Сільверленд» розробили на ентузіазмі та волонтерських засадах. Тоді як за кордоном подібні проекти фінансує місцева влада, оскільки користь від них для розвитку туризму – очевидна. На таку карту можна наносити пропоновані в області туристичні маршрути. А також вона допоможе у навчанні, наприклад, місцевим школярам під час уроків «Мій Ужгород» буде значно легше візуалізувати те, про що йдеться у навчальній програмі. Діти зможуть «політати» над рідним містом, побачити його у тривимірному форматі.
    Олександр Молнар, к.е.н., керівник туристичного порталу «Rest4u.com.ua» розповів про основні тенденції розвитку Інтернету та його застосування у повсякденному житті. Так, люди все більше користуються пропозиціями інтернет-магазинів, дізнаються з Інтернету новини, будують власні маршрути, обирають місця, які хотіли б відвідати. До Інтернету переходить і сфера реклами.
    Керівник ГО «Сільверленд» Олег Бурдуков, підсумовуючи презентацію, зазначив, що користуватися 3D-мапами дуже зручно та інформативно. Керівник проекту запросив учасників туристичної індустрії підключитися до проекту, щоб показати всьому світу, що закарпатці йдуть у ногу з часом і мають що запропонувати гостям.
    «Помандрувати» 3D-картою Ужгорода можна за адресою: http://3duzhgorod.com. До слова, відзначити спеціальною міткою на карті свій об’єкт мають змогу усі охочі.
    Ужгородський прес-клуб радий повідомити, що будівля, у якій ми розташовані (одна з найстарших в історичній частині міста), завдяки ГО «Сільверленд» вже також візуалізована на платформі Google Earth. Найближчими днями 3D-тур до Ужгородського прес-клубу можна буде переглянути на нашому офіційному сайті за адресою: pressclub.uz.ua.
    7. Перечин та угорський Мезекевешд уклали угоду про туристичну співпрацю.
    Закарпатське місто Перечин та угорський Мезекевешд уклали угоду про туристичну співпрацю. Її підписали голова Перечинської районної ради Анатолій Перцев та мер міста Мезекевешд Золтан Фекете.
    Переговори між містами тривали кілька місяців. У результаті, співпраця триватиме у галузі туризму, культури та спорту, зокрема, спільна участь у туристичних виставках та подорожах. Про це сайту Zaholovok.com.ua повідомив Анатолій Перцев.
    Саму угоду сторони урочисто підписали в місті Мезекевешд. Учасники зустрічі згадалаи спільні історичні моменти, близькість культури. Нещодавно угорська делегація також відвідала Перечин.
    zaholovok.com.ua
    8. 30-метрова ялинка з рахівського села Богдан прикрашатиме різдвяний Ватикан
    30-метрова ялинка з Рахівщини та 43 трохи менших ялиць з Львівської області прикрасять площу Святого Петра у Ватикані та Апостольський палац на Різдво, -- повідомив ЗІК із посиланням на РІСУ.
    Ідея подарувати Святому Престолу українські ялинки належить Главі УГКЦ Святославові (Шевчуку).
    «Це надзвичайно важлива подія, тому що різні країни світу роками чекають на цю можливість. Для України це ще одне свідчення її європейського коріння та приналежності до сім’ї європейських народів», – сказав Патріарх Святослав.
    Пропозиція щодо ялинок від України була неголослівною. Лісники вийшли у ліси та провели фотосесію для зелених красунь. На кожну склали портфоліо і відправили до Ватикану. Там і обрали 43 білі ялиці з Дрогобицького, Сколівського та Старосамбірського районів. Висота дерев – від трьох до шести метрів. І всі мають підвищену пухнастість.
    Як повідомив начальник лісової інспекції Львівської області Мирослав Пилипів, вимоги до ялинок були дуже високими. Отож і конкуренція була немалою. Ті 43 красуні, які вибороли право поїхати до Ватикану, зараз ще ростуть.
    «Вже у грудні ми їх акуратно викопаємо, запакуємо і відправимо літаком, – каже Мирослав Пилипів. На питання кореспондента, для чого викопувати, можна ж зрубати, лісничий відповів, що такі вимоги до транспортування ялиць – їх викопують і з грудою землі везуть на місце. Вочевидь це робиться для того, щоби ялиці змогли простояти до кінця січня.
    А ось ялину, яка тішитиме око на площі Святого Петра, знайшли аж у селі Богдан Рахівського району, на Говерлі.
    «Високих ялин у нас багато, але не кожна підійде. Ялина, яка росте у лісі, скидає нижні гілки і залишається пухнастою тільки вгорі. А для такої нагоди потрібна особлива – щоб була пухнастою від самого кореня і до верхівки, – каже директор підприємства «Рахівське лісне дослідницьке господарство» Володимир Приступа. Але і таку знайшли.
    Згідно з договором, ялинки мають доставити до Ватикану до 12 грудня. І якщо шестиметрові красуні ще якось можна доправити літаком, то як транспортуватимуть рахівську ялинку, ще не знають. Вочевидь, українці звернуться за допомогою до своїх словацьких колег, які вже возили свою ялинку до Ватикану.
    Щодо прикрас, то вони теж будуть в українському стилі – вертепівські герої, солом’яні та паперові ангелики, звізди та павуки. Частину прикрас виготовлять в Україні діти та народні майстри, частину – заробітчани.
    Довідка
    Традиція встановлювати різдвяну ялинку на площі Святого Петра у Ватикані з’явилася в 1982 році під час понтифікату Івана Павла ІІ. Кожного року ялинки дарує інша країна. Минулоріч це була Італія, а до того – Австрія, Німеччина та Бельгія.

    Міжнародні новини туризму:

    1. У жовтні готелі Європи подешевшали

    За даними дослідження trivago.co.uk, у жовтні готелі в Європі на 7% подешевшали. Наразі середня ціна на стандартний двомісний номер в Європі становить $174.

    Понад усе ціни впали на пляжних курортах – Криті, Родосі, Майорці. Так, наприклад, ніч у Парижі у жовтні в середньому коштує $255, в Берліні в середньому – $134,5. Зазначимо, що за традицією дешевше усього пожити в Європі буває за декілька тижнів перед Новим роком і в період відразу після нього.
    До речі, варто нагадати, що крім жовтня падіння цін на європейські готелі було зафіксоване і у вересні. Так, наприклад, відпочинок на популярному курорті Майорки – Алькудія вже у вересні міг обійтися в $85 за ніч (на 33% нижче, ніж у серпні), на курорті Калу Мілльйор – $101 за ніч, а на Плая-де-Пальма – $111 (мінус 41%).
    Більш доступними стали такі португальські напрями як Мадейра ($123 і мінус 4%) і Алгарве ($78 і мінус 34%). Готелі Анталії знизили ціни на 15%. У Каннах вартість ночівлі впала на 22%, а в Ніцці – на 19%. На грецьких островах Крит і Родос ціни впали на 26% і 30% відповідно.
    svit.ukrinform.ua

    2. У Китаї створено туристичний маршрут великим чайним шляхом
    Великий чайний шлях, що проходив колись територією китайської провінції Шаньсі до Монголії та Росії, стане туристичним маршрутом. Він відкриється в 2012 році та зацікавить у першу чергу самостійних автомандрівників.
    Ініціатори проекту відзначають, що індивідуальні подорожі на автомобілях - нова тенденція з великим потенціалом, а Чайний шлях - ідеальний маршрут для такого виду туризму, повідомляє РІА "Новини".
    Уздовж Чайного шляху передбачено кемпінги для стоянок та ночівель. На маршруті використовуватимуться машини, спроектовані з урахуванням суворих дорожніх умов. У плани організаторів проекту входить також видання спеціалізованого журналу. Новий автомаршрут - лише невелика частина масштабного проекту, пов'язаного з Чайним шляхом.
    З XVII і аж до початку XX століття в місті Хух-Хото, нинішній столиці автономного району Внутрішня Монголія, процвітав чайний бізнес, який вели торговці, що приїжджали сюди з Шаньсі. Саме вони проклали Чайний шлях, що простягся до прикордонних із Монголією та Росією міст.
    Уперше пропозиція перетворити Чайний шлях на міжнародний туристичний маршрут прозвучала на початку 2000-х років. Організаторами проекту виступила влада та турфірми китайського автономного району Внутрішня Монголія, а також Бурятії, Іркутської області та Монголії.

    3. Президент Ісландії запросив туристів до себе додому

    Президент Ісландії Олафур Рагнар Грімссон (Olafur Ragnar Grimsson) організував нову туристичну кампанію, відкрито запросивши туристів, які цікавляться країною, до себе додому - скуштувати млинців зі збитими вершками і варенням з ревеню.

    До президента приєдналися й інші чиновники, включаючи мера Рейк’явіка і міністра з питань туризму Ісландії, які також запросили всіх бажаючих до себе в гості і закликали громадян країни зробити те саме, повідомляє VisitReykjavik.is.

    Мета такої ініціативи - продовження недавньої успішної кампанії Inspired by Iceland, яка найпозитивнішим чином позначилася на зростанні туристичного потоку в країну. Ініціатори нової кампанії вважають, що найкраще розповісти і показати свій острів можуть саме жителі Ісландії. Багато громадян вже взяли приклад з президента і теж запросили туристів відвідати їхні домівки і провести разом час.
    svit.ukrinform.ua

    5. Фінляндія: туристам пропонують крижане водіння

    Juha Kankkunen Driving Academy на півночі Фінляндії пропонують туристам незвичайний відпочинок «крижане водіння».

    Вартість навчання екстремального водіння починається з 700 євро для груп і з 1,2 тис. євро для індивідуальних занять. За ці гроші будь-який бажаючий зможе навчитися професійного водіння на швидкості по льоду.

    Juha Kankkunen Driving Academy для навчання створила різні треки, покриті льодом і снігом. Усі трюки буде показувати експерт – чемпіон світу з ралі Юха Канккунен.

    Новини готельно-ресторанного бізнесу,
    Туристично-рекреаційних закладів
    Пансіонат «КАРПАТІЯ»

    Два триповерхові котеджі з натурального дерева на 15 номерів (до 52 осіб), кафе, альтанки, мангал. Водопостачання: холодна та гаряча вода постійно.
    Розчин солотвинських солоних озер належить до високомінералізованих (30-32 г/л), слабколужних, хлоридно-натрієвих лікувальних вод. У солоному розчині і палаговій грязі присутні рідкісні елементи: силіцій, цезій, бром, фтор, рубідій.

    Солоний розчин і палагові грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево-судинної системи, остаткових явищ флебітів та тромбофлебітів, органів опорно-рухового апарату, нервової системи, урологічних захворювань, псоріазу, шкірних, жіночих, чоловічих захворювань, радикуліту, ревматизму, артриту, бронхіту, астми, алергії.

    Закарпатська область
    Тячівський район
    смт. Солотвино
    Тел.: +38 (098) 770-77-13
    +38 (067) 883-36-69

    Готельно-рекреаційний оздоровчий комплекс «SOLVA»

    Шестиповерховий корпус на 65 номерів (130 місць), рецепція з холом, лобі-бар, ресторан на 130 місць, лаунж-бар, кімната відпочинку з каміном, конференц-зал, тренажерний зал, фінська та турецька сауни, 2 російські лазні, плавальний басейн, джакузі, бювет з мінеральною водою. На облаштованій території є лавочки з альтанками.
    Опалення: автономне водяне. Водопостачання: холодна та гаряча вода постійно.
    Організація корпоративних заходів, весіль та інших урочистих подій.

    Закарпатська область
    Свалявський район
    с. Поляна
    санаторій "Сонячне Закарпаття", 7
    Тел.: +38 (050) 839-65-01
    +38 (097) 480-47-08
    +38 (03133) 2-15-11
    E-mail: [email protected]

    Фестивалі та атракції:

    • 28 жовтня – фестиваль ковбаси м.Бейкешчобо Угорщина
    • 28-30 жовтня - в мілітарі-садибі "Grun Hof" пройдуть Дні яблука! та с. Гукливе Воловецького р-н
    • 11 листопада – Святомартинські дні, Ужгород та с. Гукливе Воловецького р-н
    • 19-20 листопада – винний фест Закарпатське божоле, Ужгород

    Події та свята:
    25 жовтня - день цивільного права
    27 жовтня – 67 років тому Закарпаття звільнено від нацистів
    30 жовтня - день автомобіліста

    Кафедра туризму УжНУ
    • 30 жовтня представники кафедри презентуватимуть Україну на ІІІ-ій всесвітній конференції з геотуризму в м. Маскат, Оман

    Оголошення та анонси подій:
    Фестивалі 2011:
    • 16 грудня – Парад Миколаїв, Ужгород
    • 16 грудня – Парад Миколайчиків, Ужгород
    • 16 грудня – Книга на Миколая, Ужгород
    • 8 січня – Глінтвейн-2012, Ужгород
    • 13-15 січня – Червене вино Мукачево

    Інформаційний Вісник Туристично-Інформаційного центру Закарпаття:

    Видавець: Товариство соціокультурного розвитку «Панонія» (panonia.org.ua) та кафедра туризму Ужгородського Національного Університету (tourism.uz.ua)
    Керівник ТІЦ Закарпаття – Коваль О.Д.
    Зав.кафедри туризму УжНУ – доц. Шандор Ф.Ф.
    E-mail: [email protected]
    Internet: http://www.tourinform.org.ua

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору