ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Чиновники Закарпаття продовжують вирішувати долю дитбудинку "Берізка"

    25 квітня 2024 четвер
    60 переглядів
    Михайло Мотильчак, начальник управління освіти і науки Закарпатської ОДА

    Михайло Мотильчак: «Переконую Вас, що після реорганізації «Берізки» діти проживатимуть в інших дитячих будинках у хороших умовах та будуть забезпечені всім необхідним…»


    Проблеми, які нависли над Виноградівським дитячим будинком «Берізка» щодо його закриття , стали предметом для активних обговорень та дискусій не тільки по всій Закарпатській області. Про це вже говорять і в столиці нашої держави. Адже все далі й далі ширяться чутки про те, що начебто хтось все таки планує там відкрити елітний дитсадок для дітей тільки із багатих та знатних родин, що депутати хочуть привласнити цей "Едемський рай» і влаштувати в ньому приватний санаторій і т.д. У чому ж дійсно суть цієї "пекучої" проблеми і яка склалася ситуація у вищезгаданому дитячому будинку на сьогодні більш детальніше погодився розповісти нашим читачам начальник управління освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації Михайло Андрійович Мотильчак.



    – Пане Михайле, розкажіть, будь ласка, більш детальніше про ситуацію, що нині склалася навколо дитячого будинку «Берізка».
    – Як уже говорилося, у Виноградівському дошкільному навчальному закладі на сьогоднішній день працює 108 працівників. Із них: 33 педагогічні працівники, у тому числі 6 – пенсійного віку, 19 людей доїжджає на роботу із навколишніх сіл, зокрема, Сасово, Підвиноградово, Дротинці, Ком’яти, Копаня, Буково тощо. 61 працівник – це обслуговуючий персонал, 6 з яких – пенсіонери. 33 людей з обслуговуючого персоналу також доїжджають із навколишніх сіл. Чому я наголошую на словах, що «доїжджають із навколишніх сіл»? А це тому, що коли буде вирішуватися питання подальшого працевлаштування, то ми разом із відділом освіти Виноградівської райдержадміністрації та самою райдержадміністрацією бачимо перспективу в тому, аби розширювати дошкільну освіту. А це збільшення діючих дошкільних закладів і число груп, що забезпечить працевлаштування людей. А оскільки співробітники Виноградівського дитбудинку мають відповідно дошкільну освіту, то вони можуть працювати у будь-якому дошкільному навчальному закладі, а не тільки у дитячому будинку.
    Також хочу сказати Вам, що на сьогодні є тільки проект про реорганізацію Виноградівського дитячого будинку, у якому чітко вказано: «Виноградівській міській раді забезпечити використання вивільненого майнового цілого комплексу, наголошую на питанні майнового комплексу в цілому, все, що там є у майновому комплексі із будівлями, із землею, із обладнанням, тільки за призначенням – для створення дошкільного навчального закладу». Це є рішення обласної сесії і ніхто не має права не виконувати це рішення. Це по-перше. І, по-друге, звичайно, що за цим будуть дивитися органи прокуратури та інші владні установи. Можу запевнити, що розмов та думок про закриття цього дитячого будинку не було.
    Друге питання, яке турбує багатьох – чому із двох закладів, що знаходяться в Чинадієві та Виноградові, обрали саме останній. Зі слів відділу освіти Мукачівського району на території селищної ради діє три дошкільні заклади. Тут вже склалася доволі немала черга. Тому планується розширити один із діючих.
    Нещодавно міський голова Виноградова Степан Золтанович Бочкай надав мені інформацію про стан дошкільної освіти у місті Виноградові. Там на обліку перебуває 2103 дітей дошкільного віку – від одного до шести років. Наразі у 5 дошкільних навчальних закладах міста виховуються 1160 дітей. Зареєстровано заяв на влаштування дітей – 878.
    – Невже реорганізація «Берізки» покращить ситуацію з дошкільною освітою в Виноградові?
    – На часі ми говоримо тільки про потребу міста Виноградова. Остаточно отримати відповідь на це питання ви зможете тільки після того, як комісія визначить скільки на даній базі може бути влаштовано дітей. Але навіть припустивши, що за їх результатами у дитячий садочок може бути влаштовано 150 чи 170 дітей, це не вирішить остаточно проблеми.
    У місті Виноградові проживає до 25-30 тисяч людей. На обліку перебуває 2103 дітей дошкільного віку від одного року до 6 років. Наразі, у 5 дошкільних навчальних закладах міста виховуються 1160 дітей, а ми маємо зареєстровано заяв на влаштування дітей у садочки - 878. І це не мало. Саме по тій причині і є потреба оперативно збільшувати кількість місць для дітей у дошкільних навчальних закладах. Тому новостворений заклад на базі Виноградівського дитячого будинку буде і залишиться для дошкільної освіти. Звичайно, категорія малюків, що виховуватиметься в ньому буде різна – сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, та маленькі мешканці міста Виноградово, що мають родини.
    – Михайле Андрійовичу, а що будеу подальшому із вихованцями нині ще діючого дитбудинку? У які заклади їх переведуть?
    – Ми зробили по кожній дитині перевірку, а також вивчили, які діти в «Берізці» перебувають, якої вони категорії і скільки їх. Ми знаємо, що на сьогодні із 64 дітей – 25 дошкільного віку. Тобто, ці діти можуть бути в Чинадієвському відповідному дитячому будинку.
    Давайте поговоримо про це математично. Проектна потужність Виноградівського дитячого будинку – 150 дітей, а нині там налічується 64. У Чинадієвському повинно бути 135, а є 93. Але в обох цих закладах перебувають діти шкільного віку, які не мають там бути. Для них в області спеціально створена й функціонує Перечинська загальноосвітня школа-інтернат для дітей сиріт. Її проектна потужність – 350 дітей. Але на сьогоднішній день там є тільки 124 вихованців. Це тільки третя частина, 30%. Тому діти дошкільного віку «Берізка» можуть бути переведені в Чинадієво, а шкільного – в Перечин. Але якщо у Виноградівському дитбудинку перебувають діти, у яких є ще братик чи сестричка шкільного віку, то вони будуть влаштовані у Чинадієво до того часу, доки наймолодший з них не досягне шкільного віку. Надалі ми розглядаємо питання про те, щоб їхня доля разом (2-3 дітей) продовжилася в Перечині. Але і в Чинадієві брати і сестри споріднені. Старші сестри та брати, «чекаючи» на молодшого, відвідують Загальноосвітню Чинадієвську школу I-II ступеня, яка знаходиться поряд із дитячим будинком.
    – А чи забезпечуються та чи забезпечуватимуться в згаданих дитбудинках належні умови для гармонійного росту та розвитку дитини?
    – Ми намагаємося оптимально й ефективно використовувати ті кошти, які держава виділяє на забезпечення утримання сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. І держава це робить. Вона бере й буде надалі брати на себе виконання функцій щодо створення належних умов, забезпечення якісного харчування, оздоровлення і т.д. Ці діти на особливому контролі і Виноградівський та Чинадіївський дитячі будинку цьому приклад.
    Переконую Вас, що після реорганізації «Берізки» діти проживатимуть в інших дитячих будинках у хороших умовах та будуть забезпечені всім необхідним. Щодо самої будівлі із усім її комплексом, то вона буде передана Виноградівській міській раді для створення дошкільного навчального закладу.
    – Що ви можете сказати про фінансування цього закладу?
    – Згідно бюджетного кодексу, фінансування дошкільних закладів, освітніх закладів іде за, так званим, формульним фінансуванням. Поскільки бюджет на 2012 рік уже фактично буде затверджений і діти ці не потрапили в формулу для Виноградівської міської ради. Врахують їх в неї тільки з 1 січня 2013 року. У такому випадку допоможе обласна рада й адміністрація, яка має можливість вносити зміни у бюджет й давати відповідну субвенцію,. Вона й допоможе у фінансовому питанні на 2012 рік – профінансує спільно із Виноградівською міською та районною радами створений заклад. Тобто, й цей механізм і це питання прораховані.
    Тому аби ефективно, раціонально використовувати кошти, ми не можемо й надалі на 64 дітей утримувати 108 працівників. Скорочених осіб ми працевлаштуємо в сусідні села, де розширюються садочки, кількість груп і де є потреба в кадрах. Так, за рахунок економного, раціонального використання коштів, у тому числі фонд заробітної плати, ми зекономимо ті кошти, які даємо на підтримку тих же закладів освіти. Ми в 2012 році беремо на себе зобов’язання спільного фінансування, спів фінансування.
    – Скажіть, будь ласка, з того часу як «Берізка» стане дитячим садочком і буде під керівництвом-опікою Виноградівської міської ради, хто доглядатиме за її територією. Адже тоді там не буде вже працювати 108 робітників?
    – Цікаве запитання. І я Вам відповім на нього так. У Виноградівському дитбудинку є велика гарна територія, є земля, бо так і повинно бути у дошкільному закладі. Усе для того, аби діти мали ігрові майданчики і спортмайданчики, клуб і квіти. Візьмемо до уваги зараз попередні розрахунки. Якщо там знаходитиметься 10 груп, тоді у новоствореному дитячому садочку залишається 65 працівників. У тому числі в штат входить і обслуговуючий персонал – двірник, завгосп і т.д.
    – Але дехто з колективу «Берізки» говорить, що цей заклад може бути «запущеним», якщо там працюватиме менша кількість людей. Що Ви можете сказати з цього приводу?
    – До прикладу, якщо ми зараз підемо з вами в будь-який дошкільний заклад, сільський садочок, де працюючий колектив складатиметься із 10 осіб, то побачимо, що там порядок, територія чиста і охайна. А в нас по області немало таких дитячих садочків. На мою думку, належне утримання дошкільного закладу, та й не тільки, залежить, насамперед, від керівника і працюючого персоналу.
    Іще додам, а хіба ж батьки не відкликаються прийти на допомогу, якщо потрібно… Я зараз говорю не про фінансову допомогу, а про допомогу у «вигляді робочої сили». Про фінансову допомогу і мови не може бути.
    У нас в області є на сьогодні 544 дошкільних закладів і, повірте, що є багато таких садочків, як у сільській місцевості, так і у місті, де працює не 64 робітників, а набагато менше, і територія цих закладів зберігається чистою й акуратною. Просто говорити й акцентувати на цьому увагу, навіть не логічно й не доцільно. Я вважаю, що у цьому проблеми не має.
    – На нараді в понеділок за круглим столом прозвучали фрази, що знайдуться такі люди, котрі будуть їздити й ходити не тільки по місту Виноградово, але й по області, й «збиратимуть» на вулицях дітей із неблагополучних родин, котрі голодують, жебракують і живуть без належної опіки їхніх батьків, а не знаходяться, до прикладу, в їхньому дитячому будинку. Скажіть, будь ласка, якщо вони дійсно це робитимуть, то які можуть бути наслідки від такого «піклування» за дітьми?
    – Як ви мали можливість почути інформацію від керівника служби у справах дітей Світлани Степанівни, яка сказала, що кожна дитина в області, наголошую ще раз, кожна дитина у нашому краї, такої категорії знаходиться в них на обліку. Я розумію, за їхніми словами звучить впевненість, що вони знайдуть таких «дітей вулиці» і покажуть нам, що вони є і за них владі невідомо. Я запевняю Вас, що в нас таких дітей немає.
    – Як мені відомо, працівників «Берізки» турбує ще й таке питання, а чи потрапить їхня заява на розгляд сесії обласної ради, яка відбудеться 4 листопада. Бо можуть виникнути певні причини, що розгляд їхнього питання буде перенесено на наступну сесію обласної ради. Що ви скажете на таке занепокоєння колективу Виноградівського дитячого будинку?
    – Відповім Вам на це питання так. У нас нічого неможливого не може бути. Дійсно, якщо знайдуться якісь обставини, таки дійсно об’єктивні, то все може бути.
    У крайньому разі 28 жовтня відбудеться перший тур засідання постійних комісій, де ми будемо обговорювати всі дані цього питання, беручи до уваги всі аргументи за та проти. Але я би хотів, як начальник управління освіти та науки, щоб рішення приймалися об’єктивно і розумно. І я впевнений, що так і буде, бо йдеться про подальшу долю як дитячого будинку, так і про його вихованців та працівників.



    Т. Горянка

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости