ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Степан Деркач: Держава має заохочувати бізнес, щоб враховувати інтереси суспільства

    29 березня 2024 п'ятниця
    33 переглядів
    Степан Деркач, депутат Закарпатської обласної ради

    Все більше і більше людей хвилює питання чесності та прозорості доходів наших народних обранців. Часто можна почути: "Яка користь від допомоги тієї чи іншої людини, коли вона ці гроші заробила нечесним шляхом?"


    Так яким має бути бізнес?! Це достатньо складне та багатогранне питання. Відповідь на нього можна отримати лише знаходячись всередині цього механізму. Ми звернулися до багатьох шановних депутатів з питанням: "так яким, все ж таки, має бути бізнес?". Чітку та зрозумілу відповідь ми змогли отримати від Степана Деркача, депутата Закарпатської обласної ради, всім нам відомої людини, яка з відкритим серцем і душею надає допомогу людям, які такої, дійсно, потребують.
    -Степане Тіберійовичу, мої запитання до вас будуть інколи "незручні", але про це хоче знати виборець. Зрозуміло, що окрім депутатської діяльності ви маєте займатися ще й бізнесом, щоб годувати свою родину та допомагати суспільству. Не кривлячи душею, ми всі розуміємо, що для допомоги замало "доброго" слова. Для цього потрібна і фінансова складова. Отже, яким, на вашу думку, має бути бізнес? І який він у вас?
    -Дякую за таке глибоке та актуальне запитання. Вважаю, що бізнес має бути, перш за все, прозорий та соціально відповідальний. Думаю, що питання соціальної відповідальності бізнесу є важливою складовою нової політики держави, яка спрямована на становлення громадянського суспільства та зростання соціального капіталу. Що стосується тої справи, якою займаюсь я, то, однозначно, можу відповісти, що я намагаюсь вести її чесно, прозоро, відповідально й з любов'ю. Я з дитинства добре пам’ятаю російську казку: "Як гукнеться – так і відгукнеться".
    -Якими мають бути функції держави в розвитку соціальної відповідальності бізнесу?
    -Держава має заохочувати бізнес враховувати інтереси суспільства, стимулювати його до відповідальності за власний вплив на споживачів, найманих працівників, громади та навколишнє середовище. Іншими словами, соціальна відповідальність – це відповідальність компаній за вплив їх рішень та дій на суспільство, навколишнє середовище, шляхом прозорої та етичної поведінки.
    -Розкрийте, будь ласка, глибше цю тему.
    -Дивіться, соціальна відповідальність бізнесу – це не тільки відповідальне ставлення будь-якої компанії до свого продукту або послуги, до споживачів, працівників, партнерів, але і активна соціальна позиція, що полягає в гармонійному співіснуванні, взаємодії та постійному діалозі із суспільством.
    На превеликий жаль, в Україні ще не сформовані інститути всебічної оцінки діяльності компанії, які враховують соціальний, економічний та екологічний вплив діяльності бізнесу (як позитивний, так і негативний) та пов’язують такий вплив із національною стратегією сталого розвитку.
    Проте, варто відмітити, що, згідно дослідження Центру "Розвиток корпоративної соціальної відповідальності", частка підприємств, які вважають, що бізнес повинен брати активну участь у вирішенні соціальних та екологічних проблем у порівнянні з 2005 роком зросла вдвічі. Половина українських підприємств вважає, що політика і практика соціальної відповідальності повинна впроваджуватися кожною компанією.
    -Існують якісь проблеми щодо розвитку соціально відповідального бізнесу в нашій державі?
    -Розумієте, досі під соціальною відповідальністю бізнесу в Україні мають на увазі філантропію, пожертви на соціальні потреби. Проте, дане явище набагато ширше і передбачає розвиток механізмів міжсекторального партнерства (влада – бізнес – громадянське суспільство), особливо в таких чутливих сферах, як прозорість окремих галузей економіки, державних закупівель, медицини, адміністративних послуг, вирішення соціально значимих проблем на всеукраїнському чи місцевому рівнях тощо.
    Окремим питанням є вдосконалення існуючої нормативно-правової бази функціонування державно-приватного партнерства. Це внесення законодавчих змін як в Закон про державно-приватне партнерство, так і в інші нормативно-правові акти. Я думаю, що це б створило потужну базу для межсекторальної взаємодії.
    -Назвіть чинники, що спонукають компанії здійснювати соціально відповідальні заходи.
    -Проводилось дослідження і, якщо я не помиляюсь, то на першому плані стоять моральні міркування (біля 60%) і внутрішнє спонукання (більше ніж 50%). Досить вагомою є частка таких чинників, як зростання продажів компанії, копіювання дій конкурентів та запит з боку органів місцевої влади. Точно пам’ятаю, що у порівнянні з 2005 роком, у два рази зросла частка компаній, для яких конкурентний чинник став досить вагомим.
    -Мені здається, що держава не дуже переймається цією проблемою. Чи не так?
    -Ні, я б так не казав. Адміністрацією Президента зараз розроблено проект Стратегії державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства, де соціальна відповідальність бізнесу є одним з ключових питань. Власне в цьому і полягає нова філософія державного управління, яку має намір реалізовувати Президент України. Це не абстрактні поняття чи загальні фрази, а конкретна "дорожня карта" реформ у цій сфері. Партнерство і діалог мають пронизувати відносини в трикутнику влада - бізнес – громадянське суспільство. Тоді ці відносини стають комфортними для простих громадян, виникає довіра, в таких сферах як політика та бізнес з'являється мораль.
    -Ви вважаєте, що питання соціальної відповідальності, дійсно, важливе та актуальне?
    -Звичайно. Дивіться, завдяки соціальній політиці держави, а також через соціальну відповідальність бізнесу, суспільство стає більш демократичним, збільшується свобода окремого громадянина, зростає політична активність; завдяки розвитку ринкової економіки особистість стає більш самостійною, орієнтованою на успіх і суспільне визнання, закладаються умови для стійкого зростання середнього класу як головного носія соціального капіталу; формується громадянське суспільство як форма суспільної самоорганізації; поступово заявляє про себе інтелектуальна еліта; здійснюється консолідація суспільства.
    Розумієте, бізнес має бути моральним не тому, що в усьому необхідно дотримуватися етичних норм. Просто моральний бізнес приносить більший прибуток. Міжсекторальне партнерство (влада – бізнес - громадянське суспільство) потрібне нам усім не тому, що воно гуманізує соціально-економічні відносини, а тому що дає кумулятивний ефект, прискорює та сприяє реформам, наближує до нас європейську перспективу.
    -Нещодавно дізналася, що ви приймаєте участь у розробці Проекту Концепції Національної стратегії відповідальності бізнесу в Україні. Це правда? І на якому етапі цей документ знаходиться?
    -Так, це правда. Документ майже готовий, але ще залишаються деякі спірні питання, які мають бути доопрацьовані. Але більше, наразі, нічого не скажу. Обіцяю, коли це дістане свого логічного кінця, я залюбки відповім по цій Концепції на всі ваші запитання.
    Ірина КОЛОМІЙЧУК

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі