ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття має шанси стати лідером у розвитку медичного туризму

    19 квітня 2024 п'ятниця
    35 переглядів
    Степан Деркач, депутат Закарпатської обласної ради

    У світі з'являється все більше і більше нових центрів та видів туристичної індустрії. Одним з пріоритетних напрямків туризму можна, цілком справедливо, вважати медичний туризм.


    Це ідеальне поєднання "приємного та корисного" – екскурсії, подорожі, відвідування історичних пам'яток та, в той же час, лікування. Для багатьох країн медичний туризм є непоганою статтею доходів та виокремлюється в самостійний напрямок, паралельно з іншими видами туризму.
    У деяких країнах світу "медтуризм" підтримується державними програмами (Ізраїль, Швейцарія, Чехія, США, Канада, Австралія та ін.).
    Зрозуміло, що до більш цікавих та відвідуваних регіонів відносяться ті, що мають високий соціально-економічний розвиток, належний рівень медичного обслуговування, розвинену інфраструктуру, сталу систему охорони здоров'я, гарні природні умови, наявність широкого спектру цілющих природно-кліматичних ресурсів, багаті історичні традиції тощо. Вважаю, що Закарпаття практично відповідає цим критеріям.
    За даними Medical Insights International, доходи від лікувального туризму щороку зростають на 20%, при цьому річний оборот ринку сягає 40-60 млрд.дол. Існує три головні причини, чому люди виїзжджають за межі своїх країн на лікування: приваблива ціна, перелік послуг або надання більш кваліфікованої допомоги. Що стосується Закарпаття та України в цілому, то ми можемо опинитися "на коні".
    До речі, кожна країна має свої особливі "фішки", які приваблюють медичних туристів. Наприклад, в Філіппінах - хілери, які роблять, так звані, квазіопераціі - операції руками, що проводяться без застосування наркозу, не залишають слідів і шрамів на тілі пацієнта. Франція славиться пластичною хірургією. Не дивлячись на те, що в Німеччині вартість послуг дуже висока, але завдяки найсучаснішому обладнанню пацієнти можуть отримати тут другий шанс на життя. Високий рівень індійської медицини та низькі ціни на послуги зробили її лідером галузі. Не виключенням є й Україна зі своїм рекреаційним потенціалом.
    Отже, якщо раніше на високому рівні медичні послуги могли надавати лише дорогі європейські клініки, то зараз дуже популярними стали і медичні заклади країн Азії, Австралії та Латинської Америки. За оцінками Medical Insights International, азійські країни щорічно зможуть заробляти на іноземних пацієнтах майже $5 млрд.
    Керманичі азіатських країн приділяють все більшу увагу розвиткові медичного туризму, бо є розуміння, що в умовах економічної кризи, це може стати однією з прибуткових статей для країни. Зокрема, Південна Корея виділила 232 мільйони доларів на будівництво на острові Чеджу суперсучасного Міста здоров’я. До речі, в країні не тільки виділяються кошти на розвиток, а ще й полегшується візовий режим, йде належне забезпечення на законодавчому рівні тощо.
    Через непросту політичну та соціально-економічну ситуацію дещо гальмується розвиток цього напрямку в Україні. До того ж, відсутнє бачення та стратегія розвитку медичного туризму, як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівні. Проблемою також є недостатньо розвинена медико-туристична інфраструктура, низька якість сервісу, відсутність механізму забезпечення цієї галузі на законодавчому рівні.
    Отже, маючи великий природно-ресурсний потенціал, велику кількість унікальних фахівців, розмаїття привабливих міст для подорожей та екскурсій – ми ще не можемо претендувати на країну, в яку приїзжають натовпами туристи для отримання медичних послуг.
    На жаль, точних статистичних даних про приїзжих на лікування до України немає. Через відсутність механізмів контролю, кожний заклад, який працює у галузі медичного туризму, веде свою окрему статистику. Але…що стосується нашого краю, є й новини, які вселяють оптимізм. За словами Ф. Шандора, на сьогоднішній день ринок послуг закладів санаторно – курортного бізнесу Закарпаття оцінюється у 27 млн дол. США. То це дає надію, що ми починаємо потрохи завойовувати цей сегмент ринку. Сьогодні найбільшим попитом користуються стоматологічні послуги, пластична хірургія, галузь дитячої кардіохірургії, лікування системи органів травлення, безпліддя, органів опорно-рухомого апарату, захворювань шкіри, крові, лікування стовбуровими клітинами тощо.
    Також ми маємо і підтвердження експертів, що протягом останніх років стрімко зростає зацікавлення українців та іноземців до лікування в Закарпатті. У нас починають з'являтися сучасні заклади: санаторії, клініки, консультативні центри. Медичні працівники все більше мають можливість та бажання виїзджати на стажування, модернізується обладнання – ми починаємо рухатись у вірному напрямку для того, щоб медичний туризм став для нашого краю прибутковою справою. Ще одним суттєвим кроком є ініціювання створення Асоціації медичного туризму Закарпаття, котра поруч з розвитком потенціалу галузі медичного туризму, контролюватиме єдині норми та стандарти, слідкуватиме за тенденціями ринку, новими технологіями, проводитиме конгреси, конференції на тематику медичного туризму.
    Отже, якщо ми будемо рухатись у правильному напрямку, розвиваючи рекреаційний сектор, то Закарпаття може стати не тільки лідером за розвитком медичного туризму в Україні, а й в світі.



    Степан ДЕРКАЧ, депутат Закарпатської обласної ради,
    секретар постійно діючої комісії облради з питань екології та використання природних ресурсів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Surpeior thinking demonstrated above. Thanks!