ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

У Словаччині вибухнув «касетний скандал»

    20 квітня 2024 субота
    56 переглядів
    Микулаш Дзурінда (праворуч) із Ґергардом Шредером

    Громадськість Словаччини приголомшена публікацією протоколів прослуховування держчиновників, що можуть свідчити про корупцію в гігантських масштабах. Однак поліція та прокуратура називають оприлюднені записи фальшивкою.

    У Словаччині в інтернеті курсують матеріали, зібрані начебто спецслужбами, які доводять існування в країні масштабних корупційних змов між провідними політиками й бізнесменами. Ці протоколи прослуховування приватних розмов носять конспіративну назву «Gorilla», повідомляє німецьке інформагентство dpa з Братислави.

    Зокрема, як пише агентство, роздруківки розмов дозволяють припустити, що відомі функціонери збагачувалися на роздачі держзамовлень певним фірмам, а також частково на приватизації держпідприємств. Спектр галузей, у яких, можливо, скоювалися корупційні злочини, сягає від енергетики до системи охорони здоров'я.

    Однак міністр внутрішніх справ Словаччини Даніель Ліпсіч одразу ж заявив, що матеріали, в яких містяться докази корупції, є фальшивками. Водночас він оголосив про початок ретельного розслідування фактів, оприлюднених у пресі.

    Матеріали, щоправда, торкаються лише рішень, ухвалених за часів другої урядової каденції тодішнього прем'єр-міністра, а нині міністра закордонних справ Мікулаша Дзурінди. Але багато бізнесменів, менеджерів та політиків, чиї прізвища згадуються у записах, належать до нинішньої економічної та політичної еліти Словаччини.

    Під підозрою - прем'єрство Дзурінди

    Група Penta, яка фігурує у протоколах прослуховування, стала набагато впливовішою за прем'єрства Дзурінди. Сьогодні цей концерн контролює значну частину словацької медицини. Між Penta і міністерством охорони здоров'я, а також іншими державними структурами, досі зберігаються тісні особисті переплетіння, які неодноразово критикувала преса.

    У роки правління Дзурінди (з 1998 по 2006-й), лідера партії "Словацька християнська та демократична унія", Словаччина стала членом спочатку НАТО, а потім Європейського Союзу.

    Останніми місяцями у Словаччині відбулася низка гучних політичних подій. Зокрема в жовтні парламент висловив вотум недовіри прем'єр-міністру Іветі Радічовій. Формально парламентарі не підтримали реформу Фонду порятунку єврозони, ухвалену лідерами держав ЄС. Фактично ж до цього результату призвели чвари в урядовій коаліції. На березень 2012 року в країні заплановані позачергові парламентські вибори, президент залишив Радічову главою уряду до формування нового кабінету.

    У листопаді на тлі скандалу пішов з посади міністр оборони Любомир Галко. Військова контррозвідка прослуховувала й записувала телефонні розмови словацьких журналістів. При цьому дозволи на прослуховування щоразу видавалисясудами.

    Автор: Захар Бутирський

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    to budet maeš pravdu molodec.

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Ну-ну. И эти люди люди называют нас коррупционным государством? Будет еще веселее когда про весь ЕС выплывет правда...

    Похожие новости