ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Про діяльність органів держреєстрації актів цивільного стану в Закарпатті

    28 березня 2024 четвер
    85 переглядів
    В Ужгороді пройшла прес-конференція про роботу РАГСів

    Наталія Юркуц: «Основним напрямком роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби є державна реєстрація народження, смерті, шлюбу, розірвання шлюбу та зміни імені».


    На днях у прес-центрі «Закарпатської Правди» відбулася прес-конференція на тему: «Діяльність органів державної реєстрації актів цивільного стану в Закарпатській області упродовж 2011 року».



    Завітали до прес-центру: Наталія Іванівна Юркуц – начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції в Закарпатській області, Іван Миколайович Алмаші − в.о. начальника Головного управління юстиції в Закарпатській області, та Леся Михайлівна Улинець − в.о. начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби ГУЮ.
    Гості прес-центру «Закарпатської Правди» розповіли журналістам про роботу органів юстиції у Закарпатській області, а також про те скільки торік в області народилося діток, скільки померло людей, якими були найпопулярніші імена для новонароджених і чи багато закарпатців змінило прізвище.
    Іван Миколайович:
    - Сьогоднішня наша прес-конференція проходить в рамках проведення належного інформування роботи органів Юстиції та підпорядкованих їй установ Закарпатської області. На нинішній день згідно з Указом Президента від 6 квітня 2011 року в системі органів Юстиції створені Укрдержрєрест і Державна Виконавча Служба України. Відповідно з цим до Укрдержреєстру увійшли органи відділів Державної реєстрації актів цивільного стану, а також новостворена структура – відділ реєстрації речових прав на нерухоме майно.
    Користуючись нагодою, хочу повідомити нашим громадянам про те, що ми проводимо щомісячно відповідні роз’яснювальні роботи та прийом громадян. Якщо в когось виникнуть запитання до нас, то мій робочий телефон − 3-33-82, а номер телефону начальника реєстраційної служби Головного управління юстиції у Закарпатській області такий − 3-62-01. Адреса наша: м. Ужгород, пл. Народна, 4 . Також хочу наголосити на тому, що у всіх районних управліннях Юстиції Закарпаття, а це в 13 районних центрах, створені громадські приймальні. У них ми надаємо безоплатну правову допомогу нашим краянам у питаннях, які входять до нашої компетентності. Тому просимо, якщо будуть у вас запитання щодо правового характеру, то, будь ласка, звертайтеся до нас. Запевняємо, що ми роз’яснимо, допоможемо та посприяємо у вирішенні проблеми чи діяльності правового характеру.
    Діяльність реєстраційної служби. Наталія Іванівна Юркуц:
    − Як уже зазначив Іван Миколайович, у нас пройшла реорганізація у системі реєстраційної служби. Відповідно до Положення про державну реєстраційну службу України, Укрдержреєстр є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з питань державної реєстрації актів цивільного стану, державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб − підприємців, реєстрації (легалізації) об'єднань громадян, інших громадських формувань, статутів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, якщо їх реєстрація передбачена законами, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб'єктів інформаційної діяльності.
    Таким чином, відділи державної реєстрації актів цивільного стану ввійшли до складу реєстраційних служб територіальних органів юстиції.
    Основним напрямком роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби є державна реєстрація народження, смерті, шлюбу, розірвання шлюбу та зміни імені. Так, протягом 2011 року відділами державної реєстрації актів цивільного стану та виконавчими комітетами сільських та селищних рад зареєстровано 43 949 актових записів, що на 396 менше, ніж за аналогічний період 2010 року (44 345). А саме: про народження - 18 595 (2010 р. - 18 440), про смерть - 14 588 (2010 р. - 14 947), про шлюб - 9 328 ( 2010р. - 8 496), про розірвання шлюбу - 809 (2010р. - 2 077), про зміну імені - 394 (2010р. - 385), поновлених актових записів - 232 (2010 р. - 259).
    Усього про проведену реєстрацію було видано 63 919 свідоцтв, що на 562 свідоцтва ( або 0,88%) більше ніж за 2010 р. ( у 2010 році - 63 357), в т.ч. про народження - 30 824 (у 2010 р. - 29 652), смерть - 17 305 (у 2010 р. - 17 434) , шлюб - 12 641 (2010 р. - 11 540), про розірвання шлюбу - 2 697 (у 2010 р. - 4 276), про зміну імені - 452 (у 2010 р. - 433). Видано 45 026 первинних та 18 881 повторних свідоцтв. Також, було видано 22 051 витягів про державну реєстрацію актів цивільного стану, з яких 5 026 платних та 17 025 безоплатних.
    1 168 свідоцтв та витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян в 2011 році було засвідчено відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Головного управління юстиції з метою використання їх за кордоном. 601 документ про реєстрацію актів цивільного стану було відправлено до Міністерства юстиції України для проставлення апостиля.
    Відповідно до ст.135 Сімейного кодексу України, тобто, як у одиноких матерів було зареєстровано 2 634 народжень дітей.
    Виконавчими комітетами сільських, селищних та міських рад було зареєстровано 13 420 народжень, 10 277 смертей та 6 768 шлюбів. На територіїї області було зареєстровано 177 шлюбів іноземних громадян, з яких 2 шлюби іноземців між собою, 94 з іноземними громадянами країн - членів СНД, 81 з іноземними громадянами інших держав.
    У зв'язку з усиновленням дітей внесено зміни до 112 актових записів про народження, з яких 77 - усиновлено громадянами України, 35 - іноземними громадянами.
    Одним із важливих напрямків роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційних служб як районних, міськрайонних управлінь юстиції, так і Головного управління юстиції є надання правової допомоги громадянам згідно з Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, підписаною у м. Мінську 22 січня 1993 року.
    Так, за 2011 рік до відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Головного управління юстиції надійшло 276 клопотань про надання правової допомоги з метою витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, які були проведені у Закарпатській області. Разом з тим, відділом ДРАЦС реєстраційної служби Головного управління юстиції було направлено 335 клопотань про витребування документів щодо державної реєстрації актів цивільного стану з країн СНД. Отже, робота органів реєстраційної служби Закарпатської області спрямована і в інтересах іноземних громадян та громадян України, що постійно проживають за її межами з питань їх належного документування.
    Зазначу, що за кожною цифрою стоїть пророблена об'ємна робота працівниками відділів державної реєстрації актів цивільного стану. Крім цього, з метою належного обслуговування громадян, у всіх відділах в один з робочих днів продовжено прийом громадян до 20.00 год., субота є робочим днем, а в понеділок проводиться чергування по реєстрації смерті.
    Таким чином, органами державної реєстрації актів цивільного стану області за 2011 рік проведена відповідна робота по державній реєстрації актів цивільного стану, введенні їх до Державного реєстру актів цивільного стану громадян, внесенню до актових записів необхідних змін, доповнень, поновлень втрачених записів актів, видачі громадянам повторних свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, збереженню архівного фонду.
    Розірвання шлюбу. Леся Михайлівна Улинець:
    − Це питання – цікаве та актуальне, оскільки всі звикли до того, що розірвання шлюбу повинно проводитися в обов’язковому порядку з узгодженням РАГСу. Так от, з 1 липня 2010 року прийнятий Закон «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» яким керуються всі органи РАГСу . Він вступив у силу з 27 липня 2010 року. Стаття 15 цього Закону регулює процедуру реєстрації розірвання шлюбу. У відділах державної реєстрації актів цивільного стану реєструється розірвання шлюбу за заявою, за взаємною згодою двох осіб − подружжя, які не мають дітей. А саме йде мова про дітей до 18 років. Подружжя (обов’язково двоє осіб) може без звернення до суду звернутися в органи РАГСу. Тоді за їхньою заявою і за взаємною згодою через місячний термін їм призначають день, коли буде зареєстровано їхнє розірвання шлюбу. Їм видадуть відповідне свідоцтво.
    Також реєструється розірвання шлюбів в РАГСі на підставі рішень судів, які винесені до 27 липня 2010 року. Усі інші рішення, які не стосуються цієї дати, не вимагають державної реєстрації в органах РАГСу. Суди надсилають рішення у відповідні відділи. У такому випадку документом, який буде засвідчувати розірвання шлюбу на підставі рішення суду, вже не буде свідоцтво про розірвання шлюбу, а тільки саме судове рішення. Усі інші судові рішення, які були винесені раніше до 27 липня 2010 року, продовжують реєструватися в органах РАГСу. Теж органи РАГСу реєструють своїми актами розірвання шлюбу на підставі рішень судів про безвісті відсутнього, або недієздатність особи. Для цього необхідна заява одного із подружжя − дружини або чоловіка, що має відповідне рішення суду, яке підтверджує факт недієздатності чи безвісті відсутності одного з подружжя. У таких випадках розірвання шлюбу теж реєструється в органах РАГСу.
    Наприкінці прес-конференції гості прес-центру «Закарпатської Правди» відповіли на запитання присутніх журналістів.

    Т. Горянка



    2_0.JPG
    3_0.JPG
    4_0.JPG
    5_0.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору