ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Андрій Басараба звітував про минулорічну роботу Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

    29 березня 2024 п'ятниця
    44 переглядів
    Андрій Дмитрович Басараба на прес-конференції в Ужгороді

    Сьогодні, 2 лютого, голова Закарпатського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Андрій Дмитрович Басараба на прес-конференції розповів мас-медійникам про роботу їхнього відділення за 2011 рік.



    У минулому році робота Закарпатського обласного територіального відділення АМКУ була спрямована на забезпечення виконання функцій і повноважень, визначених законодавством про захист економічної конкуренції, та виконання завдань, визначених Комітетом пріоритетними напрямками роботи.
    Порівняльний аналіз основних показників діяльності Закарпатського обласного територіального відділення за 2011 рік свідчить про позитивні тенденції щодо росту показників, зокрема застосованої відповідальності, накладених штрафів, припинених порушень у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, припинення порушень у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем тощо.
    Як розповів журналістам Андрій Дмитрович, за 2011 рік територіальним відділенням розглянуто 76 заяв, скарг, інших звернень з приводу порушень законодавства про захист економічної конкуренції.
    У звітному періоді проведено 26 планових та позапланових перевірок, з яких 20 перевірок суб’єктів господарювання, 6 перевірок органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
    За результатами перевірок суб’єктів господарювання, розгляду заяв, скарг, звернень юридичних і фізичних осіб та з власної ініціативи, територіальним відділенням розглянуто 80 справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, в тому числі:
    - 9 справ у вигляді антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання;
    - 39 справ у вигляді зловживань монопольним (домінуючим) становищем проти 17 справ або в 2,3 рази більше в порівнянні з 2010 роком;
    - 9 справ у вигляді антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю;
    - 5 справ у вигляді недобросовісної конкуренції;
    - 18 справ про припинення інших порушень законодавства про захист економічної конкуренції.
    За результатами розгляду справ припинено 89 порушень законодавства про захист економічної конкуренції , в тому числі:
    - 9 порушень у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, тендерів при проведенні закупівель за державні кошти робіт з будівництва будівель, будівництва доріг, гарячого харчування учнів в загальноосвітніх школах, закупівлі світлих нафтопродуктів та дизельного пального;
    - 45 порушень у вигляді зловживань монопольним (домінуючим) становищем проти 22 припинених у 2010 році, на ринках: постачання електричної енергії за регульованим тарифом; транспортування природного газу розподільними газопроводами; оформлення та державної реєстрації документів на право власності на нерухоме майно, включаючи пов’язані з цим інвентаризаційні роботи; надання послуг з утримання будинків та прибудинкових територій; надання платних послуг з проведення медичних оглядів, надання платних послуг з проведення ветеринарного огляду тварин, сировини тваринного походження та видачі ветеринарних документів; надання послуг з проведення комплексної державної експертизи; надання послуг з поточного ремонту вулиць і доріг; роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами; надання послуг доступу до телепрограм; надання комплексу послуг промислового залізничного транспорту; послуг з централізованого водопостачання та водовідведення тощо;
    - 11 порушень у вигляді антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, які стосуються встановлення незаконних вимог про сплату коштів за видачу дозволів на розміщення об’єкту торгівлі фізичними особами – приватними підприємцями, порушення строків при видачі висновків про погодження проекту землеустрою, необґрунтоване встановлення різних процентних ставок за оренду земель однакового цільового призначення, невиконання своїх власних повноважень щодо визначення виконавців послуг ;
    - 5 порушень у вигляді недобросовісної конкуренції, які стосуються неправомірного використання чужих позначень, товарних знаків, оманливої реклами тощо;
    - 18 порушень інформаційного характеру.
    Внаслідок надання рекомендацій припинено 28 дій, що містили ознаки порушень законодавства про захист економічної конкуренції (стаття 46 Закону України “Про захист економічної конкуренції”), в тому числі: 14 у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем; 12 у вигляді антиконкурентних дій органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю; 2 у вигляді недобросовісної конкуренції, які стосуються недобросовісної реклами.
    З метою запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції надавались рекомендації 89 суб’єктам господарювання, які діють на регіональних ринках борошна, хліба та хлібобулочних виробів, крупи гречаної та цукру, лікарських засобів щодо недопущення необґрунтованого підвищення цін, а також утримання від вчинення дій, що можуть бути кваліфіковані як антиконкурентні узгоджені дії. 80 рекомендацій суб’єктами господарювання було враховано.
    За 2011 рік на порушників законодавства про захист економічної конкуренції накладено штрафів на загальну суму 550,00 тис.грн. проти 416,60 тис.грн. або в 1,3 рази більше в порівнянні з минулим роком.
    Сума коштів, сплачених до Державного бюджету внаслідок припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, склала 546,65 тис.грн. проти 374,05 тис.грн. або в 1,46 рази більше в порівнянні з минулим роком.
    Економічний ефект внаслідок припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції склав 640,00 тис. грн.
    З метою сприяння запровадженню ефективних правил конкуренції, забезпечення сприятливих умов підприємницької діяльності територіальним відділенням з початку року опрацьовано 12 проектів розпоряджень та рішень органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, у 9 випадках відмовлено в погодженні відмовлено.
    Також голова Закарпатського обласного територіального відділення зауважив на тому, що у 2011 році працівники відділення неодноразово брали участь в засіданнях господарського та адміністративного судів. До суду було оскаржено 3 рішення відділення, які залишено без змін. Подано 10 позовів про стягнення штрафів та пені за порушення законодавства про захист економічної конкуренції, які задоволено судами на суму 69,11 тис. гривень.
    Проводиться результативна співпраця територіального відділення з органами державної влади та органами місцевого самоврядування, яка полягає в проведенні спільних нарад, обміну інформацією в робочому порядку, участі представників відділення у складі робочих груп. Відділення взаємодіяло з Держінспекцією з контролю за цінами у Закарпатській області, Головним управлінням економіки облдержадміністрації, представництвом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва, Управлінням статистики, Державною податковою адміністрацією, Головним управлінням агропромислового розвитку, Управлінням по захисту прав споживачів у Закарпатській області.
    Протягом звітного року проведено 32 заходи координації діяльності територіального відділення з правоохоронними органами, з яких 19 припадає на обмін інформацією.
    За словами Андрія Дмитровича Басараби, в подальшій роботі відділення прагнутиме зберегти всі позитивні напрацювання попереднього року в соціально-важливих сферах, перш за все на ринках основних продуктів харчування та пов’язаних з ними ринках агропромислового, паливно-енергетичного комплексу, в житлово-комунальному господарстві.
    Характерним прикладом взаємодії з іншими органами державної влади є спільні робочі наради, проведені на базі територіального відділення за участю керівників Закарпатського обласного управління у справах захисту прав споживачів та ДП «Закарпаттястандартметрологія» з питань технічного регулювання та споживчої політики на ринках роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами в регіоні.
    Так, Андрій Дмитрович повідомив, що спільно з працівниками прокуратури області проведено дві перевірки: Служби автомобільних доріг у Закарпатській області стосовно дотримання вимог законодавства при проведенні процедур закупівель товарів, робіт, послуг за державні кошти та ПАТ «Закарпаття-Авто» стосовно до тримання вимог законодавства при наданні послуг в період гарантійного строку експлуатації автомобілів. За результатами перевірок територіальним відділенням було розглянуто справу відносно ДП “Закарпатський облавтодор” ВАТ “Державна акціонерна компанія “Автомобільні дороги України” та Виноградівського КП “Агрошляхбуд” – учасників процедури закупівлі Службою автомобільних доріг у Закарпатській області робіт з капітального ремонту вулиць смт. В.Березний за державні кошти, проведеної у 2011 році, та надано рекомендації ПАТ «Закарпаття-Авто» про припинення дій, які містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
    За зверненням обласної прокуратури проведено перевірку ПАТ «Закарпатгаз”, за наслідками якої територіальним відділенням розглянуто справу відносно ПАТ «Закарпатгаз» про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а прокуратурою внесено приписи про усунення порушень законодавства.
    За інформацією обласної прокуратури територіальним відділенням розглянуто справу відносно ТОВ «Харрісон Ойл Імпекс» про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді неправомірного використання знаку «Лукойл» під час реалізації нафтопродуктів.
    Територіальним відділенням передано в прокуратуру області матеріали про наявність ознак злочину в діях посадових осіб ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Закарпатгаз».
    За інформацією управління СБУ в Закарпатській територіальним відділенням розглянуто справу відносно ТОВ “ТД “Континіум-Галичина” в особі Закарпатської філії, ТОВ “Континент Нафто Трейд” в особі Закарпатської філії, ТОВ “Ойл Карт Центр” – учасників процедури закупівлі відділом освіти Берегівської районної державної адміністрації світлих нафтопродуктів за державні кошти, проведеної у 2011 році.
    На виконання завдань по організаційному забезпеченню заходів щодо реалізації конкурентної політики в області проводиться робота з пропаганди правових знань, роз’яснення антимонопольної політики та застосування законодавства про захист економічної конкуренції. Друкованим ЗМІ електронною поштою надсилаються повідомлення про вжиті заходи по недопущенню порушень законодавства про захист економічної конкуренції і про прийняті адміністративною колегією відділення рішення та розпорядження.
    Всього працівниками відділення та за їх матеріалами за 2011 рік здійснено 216 заходів з висвітлення діяльності відділення та пропаганди правових знань.
    Інформування громадськості, підприємців, органів виконавчої влади з правових аспектів законодавства про захист економічної конкуренції сприяло профілактиці порушень законодавства про захист економічної конкуренції, зняттю бар’єрів до вступу на ринки нових суб’єктів господарювання, запобіганню монополізації товарних ринків.
    В подальшій роботі відділення прагнутиме зберегти всі позитивні напрацювання попереднього року в соціально-важливих сферах, перш за все на ринках основних продуктів харчування та пов’язаних з ними ринках агропромислового, паливно-енергетичного комплексу, в житлово-комунальному господарстві.
    Під кінець нинішньої прес-конференції пан Андрій відповів на запитання присутніх журналістів.



    Т. Горянка



    2.JPG
    3_0.JPG

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору