ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті монополістів штрафують… Не тільки великих, а й "побутових"

    16 квітня 2024 вівторок
    48 переглядів
    у 2011 відділення АМКУ розглянуло 80 справ про порушення законодавства

    Монополія. Це слово, як правило, викликає асоціацію з великим підприємством, корпорацією. Однак, не завжди ми зважаємо на те, що автозаправки одного дилера у мікрорайоні, обслуговування будинку однією фірмою чи навіть послуги одного оператора кабельного телебачення — також монополія. І з нею деколи також доводиться боротися.

    на жаль, не всі знають, що можна це робити не тільки оббиваючи пороги інстанцій та чиновницьких кабінетів. Допомогти у вирішенні проблем може й Антимонопольний комітет. Які зловживання монополістів на Закарпатті нині найпоширеніші, розповів голова Закарпатського обласного територіального відділення АМКУ Андрій БАСАРАБА.

    Послуги земельні і лікарняні

    Торік у прокуратуру області нами передано матеріали про наявність ознак злочину посадових осіб ПАТ «Закарпаттяобленерго» та ПАТ «Закарпатгаз». За інформацією СБУ розглянуто інформацію щодо діяльності ТД «Континіум-Галичина» в особі закарпатської філії, ТОВ «Континент-Нафтотрейд» в особі закарпатської філії, ТОВ «Оілд Карт центр» — учасників процедури закупівлі у 2011 році відділом освіти Брегівської РДА світлих нафтопродуктів за державні кошти. На учасників тендеру були накладені штрафи.

    Є й справи, які цікавлять власників нерухомості і земельних ділянок. Встановлено, що у діях Хустського ДП технічної інвентаризації упродовж 2009-2010 та I кварталу 2011 року були встановлені необґрунтовані вартості однієї нормогодини на роботу та послуги, що призвело до завищення вартості їхніх послуг для населення. Установу зобов’язали усунути порушення та наклали штраф у розмірі 10 тис. грн.

    Подібна ситуація виникла й у БТІ м.Ужгорода. Упродовж 2010 та першого півріччя 2011 року тут безпідставно застосовувалися додаткові коефіцієнти при визначені витрат часу на виконання окремих видів робіт. На підставі розгляду справи встановлено, що коефіцієнти повинні бути приведені до норми, а на БТІ було накладено штраф 8 тис. грн.

    Було й кілька справ по районних лікарнях в котрих також безпідставно завищували вартість нормогодин, до чого причетні посадові особи. Це стосується медичного огляду на отримання водійських прав, самих водіїв, дозволів на отримання зброї. Берегівська ЦРЛ виключила зайвих осіб та сплатила штраф 5 тис. грн. Схожа ситуація була й з Тячівською ЦРЛ №1. Тут, щоправда, штраф склав 8 тис. грн.

    «Енергетичні» зловживання

    Так, наприклад, «Закарпаттяобленерго» безпідставно завищило вартість послуг з видачі технічних умов з приєднання до електричних мереж, що є порушенням антимонопольного законодавства та про економічну конкуренцію. За вчинене порушення на підприємство накладено штраф 15 тис. грн.

    Також «Закарпаттяобленерго» встановлювало необґрунтовану вартість робіт за повторне підключення абонентів та включення у договори про користування електроенергією умов, які не передбачені правилами користування електричною енергією для населення та типовим договором. Дії підприємства визнані порушенням і на нього накладено штраф 17 тис. грн. Недоліки усунуто і отримано зобов’язання монополіста не вчиняти їх у майбутньому.

    Найцікавіший монополіст

    «Закарпатгаз» торік у своїх діях допустило поширення неправдивих відомостей щодо постачання газу за нерегульованим тарифом ТОВ «Інгаз». Споживачам повідомляли, що в їхнього постачальника відсутня відповідна ліцензія, тож угоди підписуватися не будуть і рекомендували укладати угоди з «Закарпатгазом». За це на підприємство було накладено штраф 10 200 грн. Також порушенням законодавства є необгрунтоване втановлення вартості на видачу технічних умов на підключення споживачів до газорозподільчої мережі. За це порушення законодавства про захист економічної конкуренції на «Закарпатгаз» було накладено штраф у розмірі 25 тис. грн. із зобов’язанням привести тарифи до законних норм.

    Найцікавіша справа також стосується «Закарпатгазу». Полягає вона у безпідставній відмові в укладанні договорів на транспортування природного газу із споживачами, котрі закуповують паливо в інших постачальників. Мали місце безпідставна відмова, затягування термінів, тиск на споживачів з метою укладання угод безпосередньо з «Закарпатгазом». Цю справу розглядала Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України. Головував на засіданні державний уповноважений Сергій Шершун.Колегіантами у справі виступали голови Тернопільського і Закарпатського територіальних відділеннь АМКУ. Порушника зобов’язали не вчиняти таких дій у майбутньому і наклали штраф у розмірі 40 тис. грн. Новий голова «Закарпатгазу» запевнив, що штраф сплачено і подібне підприємством більше не практикується.

    Монополісти у владі…

    Важко сказати, що хтось з чиновників особливо завинив. З того які справи виносяться на адміністративну колегію, видно, що практично усі органи влади допускають порушення. Але явного «лідера» немає, тому не можна стверджувати, що хтось діє навмисно протизаконно. Я схиляюся до думки, що це в більшості так званий «людський фактор, банальні помилки, або, в деяких випадках — незнання законів.

    Органи влади у наше поле зору потрапляють, в першу чергу, через надання платних послуг, видачу дозволів, ліцензій, а також проведення тендерів на закупівлю робіт і послуг за кошти держбюджету. Перевіряємо обласні управління, так само як і районні та сільські органи влади та самоврядування. Основною причиною порушень при закупівлях є недосвідченість членів тендерних комісій, які не зовсім длетально розглядають пакети документів. Це можна пояснити й тим, що тендерів у кожному управлінні відбувається багато, документація доволі значна, а до цього додається й повсякденна робота чиновників. Тому ми вважаємо, що причиною більшості порушень є «людський фактор», тож особливих претензій до когось конкретно висунути не можемо. Загалом торік органи влади та місцевого самоврядування Закарпаття допустили 11 порушень.

    … і в телебаченні

    Мало хто знає, що фахівці Антимонопольного комітету перевіряють роботу не лише великих монополістів як от енергетиків, газовиків, тепловиків тощо. До компетенції відомства належить й перевірка роботи усіх, в тому числі й “побутових” монополістів. Зокрема, торік до відповідальності за зловживання монопольним становищем було притягнуто операторів кабельного телебачення. Переважно в Ужгороді, але не оминули увагою й міста обласного підпорядкування та райони області. Деякі оператори, зловживаючи монопольним (домінуючим) становищем, встановлюють необгрунтовано високі тарифи на свої послуги чим перешкоджають доступу до телепрограм споживачам.

    До слова, з комунальними підприємствами області також доводилося розбиратися. Їх, можливо, й важко назвати монополістами, однак на ринку даних послуг вони точно домінують. До таких, зокрема, належать й тепло- та водопостачальні організації.

    Для довідки. Загалом упродовж минулого року територіальне відділення АМКУ розглянуло 80 справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Андрій Басараба, зокрема, повідомив, що торік працівники відділення провели 26 планових і позапланових перевірок, причому 6 з них стосувалися органів влади, решта — суб’єктів господарювання.

    9 порушень виявлено у вигляді антиконкурентних узгоджених дій, які стосуються спотворення результатів торгів, тендерів при проведенні закупівель за державні кошти будівельних робіт, харчування для учнів, паливно-мастильних матеріалів. 45 порушень стосувалися зловживань монопольним становищем, в тому числі: постачання електроенергії, транспортування газу, оформлення документів на право власності, торгівлі нафтопродуктами, водопостачання тощо.

    У результаті з порушників торік було стягнуто 550 тис грн. (у 2010 році — 416 тис. грн.), 89 суб’єктів отримали рекомедації на усунення порушень. Більшість з них виконано, а кошти надійшли до Державного бюджету. Водночас А.Басараба зазначив, що штрафи — це засіб морального тиску на порушників, а не спосіб наповнення бюджету. Збільшення ж виявлених порушень свідчить не про погіршення у сфері антимонопольного законодавства, а про покращення роботи співробітників відомства.

    Петро ПОЛІХА

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору