ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Соціальна відповідальність бізнесу на Закарпатті

    19 квітня 2024 п'ятниця
    50 переглядів
    Степан Деркач, депутат Закарпатської обласної ради

    Питання соціальної відповідальності бізнесу є важливою складовою нової політики держави, яка спрямована на становлення громадянського суспільства та зростання соціального капіталу.


    На превеликий жаль, в Україні ще не сформовані інститути всебічної оцінки діяльності компанії, які враховують соціальний, економічний та екологічний вплив діяльності бізнесу (як позитивний, так і негативний) та пов’язують такий вплив із національною стратегією сталого розвитку. Проте, варто відмітити, що, згідно дослідження Центру “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності”, частка підприємств, які вважають, що бізнес повинен брати активну участь у вирішенні соціальних та екологічних проблем щороку зростає».
    В Закарпатті на сьогоднішній день досить розвинуте бізнес середовище нового зразка, яке сповідує європейські принципи функціонування як в економічному середовищі, так і в соціальному. Все більше бізнес орієнтований не тільки на прибуток, а й на розвиток регіону, в якому він працює. Адже стабільна соціально-економічна ситуація – запорука динамічного розвитку бізнесу економічних агентів.
    Соціальна відповідальність – це концепція, що заохочує бізнес враховувати інтереси суспільства. Отже, згідно з Меморандумом про соціальну відповідальність бізнесу в Україні, під цим поняттям слід розуміти відповідальне ставлення будь-якої компанії до своїх послуг, працівників, споживачів; активну соціальну позицію компанії, яка має бути побудована на постійному діалозі із суспільством.
    Можна знайти кілька підходів до визначення поняття соціально відповідального бізнесу. Перший підхід, коли соціальна відповідальність визначається як діяльність, що спрямована на максимізацію прибутку підприємств. Другий – соціально-економічний, передбачає, що управління повинне виходити за межі створення прибутку та включати захист і підвищення добробуту суспільства. Таким чином, бізнес скорочує свої прибутки, але працює на довгострокову перспективу.
    Через соціальну відповідальність бізнесу, суспільство стає більш демократичним, збільшується свобода окремого громадянина, зростає політична активність; закладаються умови для стійкого зростання середнього класу як головного носія соціального капіталу; формується громадянське суспільство як форма суспільної самоорганізації.
    Окрім того, соціальна відповідальність бізнесу передбачає розвиток механізмів міжсекторального партнерства (влада – бізнес – громадянське суспільство), особливо в таких чутливих сферах, як прозорість окремих галузей економіки, державних закупівель, медицини, адміністративних послуг, вирішення соціально значимих проблем на всеукраїнському чи місцевому рівнях тощо.
    Окремим питанням є вдосконалення існуючої нормативно-правової бази функціонування державно-приватного партнерства. Це внесення законодавчих змін як в Закон про державно-приватне партнерство, так і в інші нормативно-правові акти. Я думаю, що це б створило потужну базу для міжсекторальної взаємодії.
    Одним з видів соціально відповідального бізнесу є благодійність. За результатами Світового рейтингу благодійності 2011 Україна знаходиться на 105 місці серед країн світу, проти останнього 150 місця у 2010 році. В рейтингу країн за показниками грошових пожертв наша держава знаходиться на 132 місті разом із Хорватією та Чорногорією. В рейтингу країн за показниками допомоги нужденним у 2011 році Україна поділила 118 місце з Гаїті, Угорщиною, Йорданією та Палестинською автономією. Це результати, які всиляють оптимізм. Але, нажаль, в Україні ще існують законодавчі перешкоди, що стримують розвиток індивідуальної та корпоративної благодійності.
    Варто зазначити, що на Закарпатті, як і в Україні в цілому, існує дуже багато об’єктів, які потребують допомоги з боку бізнесу та громади. Це, зокрема, дитячі будинки, дитячі садки, школи, бібліотеки, лікарні та інші соціально-культурні заклади. Стереотипом залишається, що благодійністю мають займатися благодійні організації, які, на жаль, мають не найкращу репутацію. Благодійністю має займатися кожен, хто має можливість – це має бути особиста ініціатива та поклик серця. Благодійність не тільки створює певний імідж, а й, перш за все, дає духовне внутрішнє збагачення та задоволення. Багато років займаючись соціальним напрямом, переконуюсь в тому, що відповідальність потрібно нести не тільки перед Богом і совістю, а й перед людьми.



    Степан ДЕРКАЧ,
    депутат Закарпатської обласної ради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    ГРЕЧКУ ДАЙ А НЕ ГОВОРИ МНОГО