ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Ужгороді підбивали підсумки виборів і говорили про перспективи на майбутнє

    29 березня 2024 п'ятниця
    18 переглядів

    У прес-центрі «Закарпаття» сьогодні, коли вже дещо вщухли «поствиборчі» пристрасті, спеціалісти проаналізували власне виборчий процес, а також перспективи України і Закарпаття зокрема на майбутнє.

    Так, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень Віктор Пащенко розповів: практично жодне з соціологічних досліджень, що проводились його структурою, не співпали з результатами виборів – вперше за останні 15 років. «З соціологією була і є біда, і вона буде тривати. Пояснити розбіжності соціологічних досліджень напередодні виборів власне результатів виборів можна кількома причинами: це і прямі маніпуляції соціологією, і непрофесіоналізм при проведенні досліджень… Я не був присутній під час підрахунку голосів, але впевнений: відбулось щось таке, що змінило результат, однак не можу достовірно сказати – що саме – розповів Віктор Пащенко.

    При цьому змалював перспективи на майбутнє – у доволі похмурих тонах, принаймні до президентських виборів. За словами політолога, його проноз щодо можливості перетворення Закарпаття на локомотив, що тягне Україну в Європу, не справдиться. «Шлях України в Європу закритий на 3 роки як мінімум. Європа тепер згорне всю серйозну діяльність по зближенню з Україною, це стосується і політичної, й економічної сфери тощо. Україною в світі перестануть цікавитись, вона відходить в зону пострадянського простору. Тепер влада намагатиметься себе законсервувати, а заразом – законсервувати і Україну: віднині ми у стадії застою, і до президентських виборів нічого не зміниться», – спрогнозував Віктор Пащенко.

    Натомість політолог, доктор історичних наук Сергій Федака, хоч і погодився з колегою в тому, що вибори справді були брудні і важкі, однак додав до сумної картини майбутнього «трохи світлих тонів». За його словами, певні підстави для оптимізму все ж таки є: «На фоні загальноукраїнському Закарпаття продемонструвало певну схильність до європейського вектору розвитку. Йдеться про те, що в області останні роки намічалась своєрідна двопартійність.

    Протистояння й діалог відбувався найперше між двома політичними таборами: з одного боку – обласна організація Партії Регіонів, з іншого – Єдиний центр. І вибори на рівні області якраз показали, що між цими основними таборами закарпатського політикуму існує певний паритет: 3 на 3 розділились голоси виборців між мажоритарниками від цих сил». На переконання Сергія Федаки, для рядового виборця і області така ситуація може вважатись позитивом, адже за таких умов зберігатиметься «рівновага, реальна конкуренція, взаємостримування, що забезпечує демократію й певну динаміку, дає підстави для подальшого розвитку». Як зазначив політолог, кілька років до президентських виборів політичні перспективи для Закарпаття будуть «цікавими»: найімовірніше, політичні сили поляризуватимуться між цими двома основними політичними таборами.

    Т. Кашуба, Закарпаття онлайн

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору