ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Міський голова Берегово Золтан Бабяк: “КРИЗУ ВІДЧУВАЄМО І МИ, АЛЕ РУК НЕ ОПУСКАЄМО”

    20 квітня 2024 субота
    49 переглядів

    Грошей обмаль, тож економити – вимога часу
    Передноворічне інтерв’ю з міським головою Золтаном Бабяком проходило під знаком останніх загальноукраїнських політичних подій, які, на жаль, позначаються як на роботі органів місцевого самоврядування, сесій, у соціально-економічному житті міста, так і у формуванні його бюджету, інших знакових подіях тощо.

    Однак влада на місцях, берегівська мерія в тому числі, намагається сприяти вирішенню усіх питань, знаходити найраціональніші, найоптимальніші шляхи подолання труднощів і негараздів. А серед них, зокрема, недофінансування бюджету, що спричиняє несвоєчасну виплату заробітних плат, заборгованість комунальним підприємствам, не кажучи вже про культурний розвиток міста. Воно, до речі, у цей кризовий період не процвітає, а радше, за словами міського голови, знаходиться в стані вегетації, як то кажуть, виживання, тобто на штучному диханні. З цього приводу мер також зазначає: такого важкого фінансового становища, майже на грані колапсу, за останні роки ще не було – відсутність забезпечення грошима, з центру в тому числі, дається взнаки, тож доводиться раціонально та ощадливо розподіляти наявні власні ресурси. Безперечно, така ситуація не тільки в нашому Берегові, вона притаманна й іншим містам країни. Бракує, як завше, грошей на вирішення екологічних проблем, для облаштування тощо.

    Екологія та благоустрій...
    Приміром, узяти питання очищення каналу Верке. Без належного фінансування його теж не вирішити, необхідно залучити інвесторів, у тому числі закордонні гранти. Але вони, на жаль, останнім часом через політичні та соціально-економічні негаразди в нашій країні також перестали надходити. Однак варто бути оптимістами й сподіватися на краще. Наступного року намагатимемося зменшити чи мінімізувати витрати на проведення різних культмасових заходів. Проте не можемо відмовитися від традиційних фестивалю вина, Дня міста, що їх так чекають численні гості та берегівчани і які проходять весело та змістовно. Вони – наші бренди, візитівки. Відтак міський голова З. Бабяк, як конкретний факт, навів приклад із недавньою ситуацією, коли припинилося прибирання центральної частини Берегова. Якщо б не перемовини із керівництвом фірми “Біо-Берег”, яка перейшла на самофінансування, то місто й надалі засмічувалося б. Однак ситуація із заробітною платою працівникам цього підприємства повністю ще не вирішена. Уже зараз, за словами пана Бабяка, слід думати, за які кошти прибиратиметься сміття з вулиць і площ у майбутньому, хто їх чиститиме та підсипатиме під час снігопадів, ожеледиці тощо. Будемо сподіватися, що початок наступного року принесе позитивні результати, у тому числі у фінансуванні, зокрема, погашення заборгованостей берегівським фірмам, найперше вищезгаданому “Біо-Берегу”, “Берег-Вертікалу” тощо. Йдеться також про оплату ремонтних робіт з одночасною модернізацією освітлення вулиць (Л. Лендєл), відповідні виплати шляхо-будівельній службі, яку очолює О. Мельничин, а також працівникам інших комунальних підприємств (В. Гісем) тощо.

    Такі наші рейтинги
    І, нарешті, про роботу тих структур, на яких у повсякденній роботі опирається міська рада. Прикро, що деякі політикани намагаються дискредитувати їхню діяльність, вбивають клин між міською владою, передусім З. Бабяком, і самими підприємствами, які не тільки наповнюють міську скарбницю, тобто є бюджетоутворюючими, але й надають робочі місця берегівчанам, допомагають у скруті. Співбесідник вважає пріоритетом підтримання хороших відносин із цими виробництвами, адже вони – постійні й сумлінні платники податків. Ось 9 найсолідніших підприємств, які зарекомендували себе в бізнесовому просторі: “Ньюко-Берегово” (директор О. Кікемезеї), де працює 735 осіб, “Берег-Кабель ГМБХ” (Т. Вереш) – 600 працівників, „Нумінатор” (М. Тіба) – 411 робітників. На 4-му місці “Укран-Абітекс” (Н. Токар) – 326, далі йдуть “Фрут Майстер Фудс” (Д. Соболь) – 237 робочих місць, товариства СП “Айсберг” (А. Полосков) – 153, “Зарах Моден Україна” (В. Фіцай) – 123, “Лісоіндустрія” (Л. Феськов) – 67, “Бан Україна” (І. Попович) – 51 виробничник. Безперечно, міська влада допомагатиме в розвитку їхніх бізнес-проектів, бо в підсумку все це сприятиме добробуту наших мешканців. Розраховувати на дієву підтримку мерії можуть керівники всіх виробничих підрозділів і товариств, що причетні до соціально-економічного розвитку міста.

    Спірні питання – вирішимо
    А що стосується піщаного кар’єру, який експлуатує та ж фірма “Нумінатор”, то мер наголосив: це товариство має ліцензію на відповідний видобуток будматеріалу. Тим паче, розміщене воно на орендованих територіях, де здавна добували пісок і де колись, до речі, було русло Тиси. Отже, тут нічого не понищили, а навпаки, намагаються дати раду тим проблемам, які виникають у процесі добування цього сипучого матеріалу. До слова, міський голова З. Бабяк доречно зауважив, що колись аж три цегельні вели на цих землях видобуток сировини – і про проблеми чомусь тоді не йшлося. А на цей раз з’явилися незрозумілі питання, метою яких є не просто “збити” діловий ритм виробничників, але й нашкодити їм. Пан Золтан запевнив, що він, як мер, робити цього категорично не дозволить. А для остаточного підтвердження правомірних дій фірми буде створена відповідна екологічна комісія, яка досліджуватиме вплив роботи підприємства на земельні ресурси, довкілля нашого міста.
    Наприкінці Золтан Бабяк зауважив: ситуація хоча й важка, однак ніхто не збирається опускати руки. Він також підкреслив, що ми є жителями одного міста – незалежно від партійно-політичних поглядів та національної приналежності, а тому спільно маємо творити наш добробут і дбати про духовність.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору