ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Реструктуризація, списання, зменшення кредиту: практичний аспект

    29 березня 2024 п'ятниця
    70 переглядів

    Якщо кредитор (банк) повідомляє платника податків-боржника рекомендованим листом з повідомленням про вручення, або шляхом укладення відповідного договору, або шляхом надання боржнику особисто під підпис повідомлення про анулювання кредитного боргу та включає суму анульованого (прощеного)кредитного боргу до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платника податку за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було анульовано, такий боржник-позичальник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

    Для уникнення сплати вказаного податку з доходів фізичних осіб слід користуватись послугами факторингової установи. Вона купує право вимоги по кредитній заборгованості та перепродає його позичальнику або його афілійованій особі. Тим самим прощення кредитної заборгованості не відбувається, і податок сплачувати не треба. Наприклад, можна підписати з факторинговою установою договір реструктуризації кредитної заборгованосты на 30 років зі сплатою чергових платежів через 20 років. В цьому випадку факторингова організація або банк не можуть подати в суд на позичальника.

    Особливу увагу необхідно звернути на ПАТ «Дельта банк», який за певний період купив величезні кредитні портфелі інших банків та деякі банки загалом, в т.ч. ті, які знаходяться в стадії ліквідації або ліквідовані. Справа в тому, що права вимоги по кредитам були куплені з величезним дисконтом – від 60–95%. Тобто якщо позичальник сплатить 20% кредиту, Дельта-банк може отримати 100% прибутку.

    Практичний аспект

    Розглянемо об’єктивні чинники, які враховуються банком при проведенні реструктуризації та будуть корисні позичальнику при отриманні списання кредиту.

    Вартість заставного майна. Банк завжди оцінює реальність розміру грошових коштів, які він планує повернути. Тобто якщо кредит становить $100 тис., а вартість предмету іпотеки $50 тис., банку вигідно отримати від позичальника $60–70 тис.

    Часовий фактор. Банк завжди оцінює час, який необхідний для стягнення предмету застави та його реалізації. Якщо зрозуміло, що процесс затягнеться на роки, і банк отримає значно менше через виконавчу службу, йому вигідніше отримати частину грошових коштів, а залишок списати.

    Фактор резервування коштів. Якщо позичальник не погашає кредит протягом 180 днів, банк зобов’язаний резервувати кошти на спеціальному рахунку, що веде до додаткових витрат. А у випадку проведення реструктуризації банк отримує частину кредитних коштів від позичальника та звільняє частину його резервів, що веде до поліпшення фінансового стану банку.

    Проблеми стягнення іпотеки. У нашій практиці, якщо банк з різних причин не може стягнути предмет іпотеки (іпотека не зареєстрована, відсутність згоди співвласників предмету іпотеки, земельна ділянка зареєстрована з порушенням законодавства, прописані неповнолітні, авто розбите або «зникло», відсутність іншого майна на поручителях та позичальнику, позовна давність тощо), він готовий іти на будь-які поступки, щоб отримати хоч частину кредитних коштів. Наприклад, ПАТ Банк «Фінанси та кредит», загальна заборгованість $250 тис. (тіло, проценти та пеня), в заставі земельна ділянка вартістю $300 тис. Банк не зміг стягнути земельну ділянку через її неправильне оформлення (в реєстрі вона просто відсутня). Ми домовились про викуп права вимоги по кредитному договору за $70 тис. через факторингову установу, при цьому предмет застави залишився у позичальника.

    Позовна давність по кредиту. На цей фактор слід звернути особливу увагу. Верховний суд Україні у своїй постанові №6-20цс14 від 19.03.2014 зробив висновок, відповідно до якого позовна давність з приводу кредитних коштів та процентів, повернення яких встановлено щомісячними платежами, обчислюється з моменту настання строку погашення кожного окремого чергового платежа. Це означає, що позичальник може штучно запускати позовну давність по кредиту та не переривати строки позовної давності, що веде до зменшення заборгованості за кредитом. Застосування позовної давності допомагає значно зменшити кредитну заборгованість та змусити банк підписати реструктуризацію зі значним дисконтом.

    Фінансовий поручитель по кредиту

    При проведенні реструктуризації кредиту обов’язково слід враховувати фінансового поручителя. Насправді це головний юридичний інструмент для захисту позичальника, і ось чому. При проведенні реструктуризації кредиту відповідальність поручителя в більшості випадків збільшується, а відповідно до ст. 559 ЦКУ, при такому збільшенні порука припиняється. А якщо сплату кредиту проводити через поручителя з відповідним призначенням платежа, такі кошти мають статус «отримання майна без достатньої правової підстави» (ст. 1212 ЦКУ) – оскільки договір поруки припинився, відсутні правові підстави для отримання банком кредитних коштів від поручителя. Позичальник може сплачувати кредитні кошти через поручителя, оскільки в такому випадку починається відлік позовної давності по кредиту загалом, якщо банк направив вимогу позичальнику про дострокове повернення кредиту, та по кожному місячному кредитному платежу зокрема.

    Крім цього, необхідно врахувати ст. 556 ЦКУ, відповідно до якої до поручителя, який виконав кредитне зобов’язання, забезпечене порукою, переходять усі права кредитора у цьому зобов’язанні, в т.ч. й ті, що забезпечували його виконання. Це особливо актуально, коли є черговість іпотек – якщо поручитель отримає право вимоги по першій іпотеці, він фактично стає іпотекодержателем першої черги, а це повний контроль над іпотекою.

    Ми зосередили увагу на основних особливостях реструктуризації, які дозволяють позичальнику отримати дисконт у розмірі до 50% від суми заборгованості. Головне – у позичальника повинно бути чітке економічне розуміння того, як він хоче вирішити проблему з кредитною заборгованістю.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі