ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Якщо право на видобування отримають лише мешканці «бурштинових» районів, то сюди може злетітись «пів-Європи» - потрібен один рядок у законі (ВІДЕО, ФОТО)

    19 квітня 2024 п'ятниця
    88 переглядів
    Так копають бурштин!

    Якщо років 50 тому мешканці північних районів Полісся Рівненської області масово переїжджали ближче до обласного центру, наповнивши невеличке єврейське до війни містечко 250-ма тисячами жителів, то нині вперше за багато років у тих селах почали з’являтись нові мешканці.

    Причому, такі, що нинішні жителі здивовані й перелякані – звідки вони?


    Вся справа у бурштині – нелегальні старателі купують у селах, наближених до «родючих» бурштином земель, будинки, навіть реєструються там. Це, так би мовити, для перестраховки – мовляв, прийнятий у першому читання Закон «Про видобування та реалізацію бурштину» надає перевагу у легалізації лише місцевим, тобто поліським мешканцям.


    Про таку нову тенденцію пише помічник народного депутата Олександра Грановського, рівнянин Михайло Слободзян. За його прогнозами, найближчим часом кількість мешканців багатих на бурштин сіл може збільшитися у півтора рази:


    «У «бурштинових краях» з’явилася нова тенденція: по селах масово прописуються старателі з інших регіонів, тож найближчим часом кількість жителів може збільшитися ледь не у півтора рази. Причиною цього стали чутки, що невдовзі Закон «Про видобування та реалізацію бурштину» таки буде прийнято в остаточній редакції, за якою пріоритет у старательстві віддаватимуть місцевим жителям. Цей законопроект ще у квітні було проголосовано в першому читанні, а у жовтні документ пройшов усі комітети перед другим читанням».


    Як розповідають мешканці Полісся, у них в селах досі залишились будинки, покинуті мешканцями після аварії на ЧАЕС. Ось їх і скуповують приїжджі старателі. Інший варіант – прописатися за гроші у хати літніх мешканців. Керівництво сільрад у таких населених пунктах навіть дещо стривожене – що це за люди? Деякі з них навіть звернення до СБУ подавали. А ось голова Селищенської сільради Сарненського району Микола Примич у коментарях газеті «Рівне вечірнє» каже, що у нього в селі ці люди - колишні силовики, які «злетілися на бурштин».



    Якщо у законі справді буде рядок про те, що право на видобування отримають лише мешканці «бурштинових» районів, то сюди може злетітись «пів-Європи», кажуть чиновники.


    Проте, скоріш за все, видобуток бурштину таки буде легалізований і займатися цим зможуть усі бажаючі. За словами експерта з питань екологічної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяни Тевкун, у дещо зміненому після першого читання законопроекті передбачені три можливості легального користування надрами:


    - Це отримання спеціального дозволу на користування надрами, укладення угоди про розділ продукції та укладення договору про державно-приватне партнерство. У рамках цих процедур пропонується залучати інвестора, який зі свого боку залучить старателів і організує видобуток корисних копалин, відповідно до вимог законодавства.


    Burshtyn.jpg


    Народний депутат від тих самих північних районів Василь Яніцький сподівається, що вже найближчим часом «бурштинове» питання буде вирішене, адже бачить «певні тенденції»:


    - У проекті держбюджету на наступний рік уже закладена сума, на яку планується поповнити дохід держави, у розмірі 1,5 млрд. грн. за рахунок рентної плати за користування надрами для видобування бурштину. Розмір такої рентної плати закладено в змінах до Податкового кодексу України, він становить 25% від вартості такої товарної продукції. Тобто, очікується, що бурштину буде продано щонайменше на 6 млрд. грн. А для цього потрібен закон, - наголошує України Василь Яніцький.


    Андрій МАТВІЇВ.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости