ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Хрещений Батько" закарпатського кікбоксингу, Анатолій Перцев, розповів про минуле та майбутнє закарпатських кікбоксерів

    20 квітня 2024 субота
    80 переглядів
    Кікбоксинг на Закарпатті дає хороші результати в спортивному плані

    На Закарпатті сьогодні культивуються більше 90 видів спорту. Проте на кікбоксинг вартозвернути особливу увагу. Так, це не олімпійська дисципліна, і не кожен вболівальникнавіть правила знає цього єдиноборства. Але саме кікбоксинг на Закарпатті дає хороші результати в спортивному плані, вчить юнаків бути сильними та має чудові умови длярозвитку.

    Тому про нього варто знати. За рахунок чого цього досягли – у розові з головою федерації кікбоксингу Закарпаття Анатолієм Перцевим.

    – Наскільки розумію, 2016-ий рік для закарпатського кікбоксингу – дуже важливий. Адже попереду і 25-а річниця клубу «ІППОН», і чемпіонат Європи. Я правий?

    – А у нас кожен рік, кожен сезон важливий. Наприклад, ми багато що зробили минулого року. Так за допомогою спонсорів зробили ремонт в клубі «ІППОН» (тепер це зал європейського рівня! – Авт.), оновили склад федерації, налагодили співпрацю із клубами, провели 5 турнірів у області, визначилися із планами на майбутнє. Попереду у нас насичений графік змагань. Що важливо, переважна більшість змагань в Європі.

    – Я так розумію, закарпатські кікбоксери чимало виступають за кордоном?

    – Так, закарпатська федерація кікбоксингу має дружні зв’язки з федераціями Польщі, Угорщини, Словаччини. Вони часто запрошують наших хлопців. Та і легше нам туди їздити – ближче, ніж до Києва чи Одеси. Їхати близько, та і рівень змагань там досить високий. І вони там дуже непогано виступають! Завжди в «призах». Були навіть минулого року в Італії. Мали поїхати в Дублін, на чемпіонат світу. Наш Артур Слободанюк мав там захищати честь збірної України. Проте не зміг – бо якраз працевлаштувався в нову поліцію. І пропустив збори, а без них їхати в Дублін – нереально.

    – Виходить, ми втратили талановитого спортсмена?
    – Та ні. Він повернувся до тренувань. І навіть боротиметься за місце в збірній на чемпіонат Європи, який пройде в два етапи – у Туреччині та Греції. Це турнір серед дорослих. А у молоді буде чемпіонат світу – також у Дубліні. Аби туди потрапити ми маємо гарно виступити на чемпіонаті України, який відбудеться в травні – у Одеси. Хто переможе або потрапить у фінал, кваліфікується на Європу.

    – Багато закарпатців матимуть шанси потрапити туди?

    – Є декілька спортсменів. Наприклад, Вадим Бабенко – виходець клубу «ІППОН», чемпіон України з кік-лайту у своєму віці (йому всього 15). Є декілька хлопців у тренерів Романа Юроша , Александра Семича, Владислава Короловича, Ігоря Шимоняка. Загалом, минулого року на чемпіонаті України брало участь 25 закарпатців. Гадаю, по юніорам чоловік 7-8 реально претендують на високі місця. Серед дорослих мова йде лише про Артура Слободанюка. Можливо поїде і Артем Колечко – якщо, звісно, залікує свою травму ноги. Загалом, у нас дуже насичений рік планується. , 30-гоїдемо в словацький Пряшів, потім в лютому стартує Кубок Європи в Банській Бистриці. І ще багато чого.

    – До речі, про Вадима Бабенко. Чув про його унікальний здобуток – переміг в Словаччині спортсмена, який важче за нього на 23 кілограми. Як так сталося?
    – Це дуже перспективний спортсмен. Але треба зауважити – він ще молодий, йому 15 років. Він займається кік-лайтом – це «лайтовий» варіант кікбоксингу. До прикладу, бійці б’ються без використання колін. Це своєрідна підготовка до боїв у категорії «К 1» – більш важкому виді. Сподіваюся, Вадим через 2 роки вже буде в ній битися. Принаймні, він також цього хоче. Що стосується перемоги в Словачинні, про яку ви питаєте, то там вийшла дуже цікава історія.

    – Яка саме?

    – Минулого року в Банській Бистриці, Вадиму у півфіналі довелося битися з хлопцем з Бардейова (Словаччина). Сильний спортсмен, та і важче за нього на 23 кілограми. Правила таку різницю у вазі не забороняють – він виступав тоді в категорії «69+». Наш хлопець виграв той бій. Наступного разу вони зустрілися в Польщі, на етапі Кубку Європи – також Бабенко переміг. І ось словаки вирішили дати ще один шанс своєму бійцю, аби він взяв реванш. І організували йому бій в рідному Бардейові. Організували ціле шоу. Запросили нас. І що думаєте? Вадим втретє його переміг!

    – Я так розумію, цей хлопець мітить в професіонали….

    – Кожен талановитий боєць мріє битися серед професіоналів. І ми також цього прагнемо. Тим більше, у мене є досвід організації подібних змагань. Ще років 15тому готував хлопців в «ІППОНі» для професійних боїв. Один-два бої в місяць точно були. І

    наші хлопці таким чином мали змогу заробити собі грошей. Гонорари там завжди були непогані. Колись, між іншим, і на Закарпатті ми проводили подібні турніри. Останній раз це було в 2005 році. Приїжджали спортсмени з 12 країн.

    – Зараз у нас є кікбоксери такого рівня?

    – Змагання є, бійців поки нема. Але ми працюємо над цим. Той же «ІППОН» всього рік як відновив свою роботу. За рахунок меценатів ми зробили хороший ремонт, створили непогані умови і зараз займаємося вихованням юних кікбоксерів. У нас дуже хороші, перспективні діти!

    – До речі, про них. Чи охоче діти зараз відвідують гуртки з кікбоксингу? Чи є у них інтерес до цього виду єдиноборства?

    – Звісно. По-перше, я бачу, що дітям цікаво. По-друге, ми зуміли створити умови, які б подобалися їх батькам. У нас в «ІППОНі» хороший зал, роздягальні, душові, опалення. У нас хороші тренери, ми постійно беремо участь у змаганнях, багато їздимо Європою.

    Все це сприяє тому, що батьки направлять дітей саме до нас. Та і самі дітлахі мають свої причини займатися кікбоксингом. Хтось по телебаченню бачив і йому сподобалося – гарно битися ногами та руками. Когось в школі образили і він хоче навчитися давати «здачі». Хтось хоче стати сильнішим. І таки стають ними – вони сильніші, розумніші. Стають більш занятими – зрештою, витримавши три тренування в тиждень, не завжди хочеться займатися дурницями та сидіти за своїми комп’ютерами. Та і захистити себе вони вміють. А це сьогодні дуже актуально.

    – Скільки зараз дітей займається кікбоксингом?

    – Близько 120 чоловік. Це тільки в клубі «ІППОН». Навіть дівчата ходять. А загалом в області є близько 300 чоловік, які займаються кікбоксингом. Звісно, це мало, адже свого часу наш спорт трохи втратив в своєму розвитку. Федерація практично не працювала років 10. Та і конкурувати з іншими видами єдиноборств важко. Але думаю, дуже скоро ми свої позиції наздоженемо. Якщо будемо надавати перевагу якості підготовки.

    – Про якість свідчить і кількість майстрів спорту. Скільки їх зараз закарпатських кікбоксерів мають таке звання?

    – За 25 років ми виховали в області 28 майстрів спорту України і 4 майстри міжнародного класу. З тої кількості, нині продовжують займатися тільки двоє – Артем Колечко та Артур Слободанюк.

    – До речі, мотивації в спорті додає той факт, що цей вид спорту має олімпійську ліцензію. Кікбоксинг його не має. Як гадаєте, чи колись можливо побачити цю дисципліну на Олімпіаді?

    – Існує така версія, що показові виступи скоро можна буде побачити. Наш вид спорту десь ходить поруч. І це добре. Тому все можливо. Адже кікбоксинг популярний вид спорту. На останньому Кубку світу в Дубліні було 5 тисяч учасників і це про щось та говорить!


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Про розвиток боксу на Закарпатті розповіли Михайло Данило та Євген Прозор (ВІДЕО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору